Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ Στανίτσα - Τροπάριον Κασσιανής, Κων. Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Φρέσκια ανάρτηση, αν και εντελώς άκαιρη...

Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αποστίχων των Αίνων της Μεγάλης Τετάρτης «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις...», γνωστό και ως «Τροπάριον της Κασσιανής» από το όνομα της υμνογράφου του Κασσίας μοναχής ή Κασσιανής. Η μελοποίηση ανήκει στον αοίδιμο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο και αποτελεί σύντμηση της μελοποιήσεως του Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου.

Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθεται η ηχογράφηση του μέλους αυτού από τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως στην εκδήλωση για το Ιωβηλαίον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 1962. Το χορό διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας.

Το κείμενο παρατίθεται από την έκδοση του Κωνσταντίνου Πρίγγου «Πατριαρχική Φόρμιγξ - Μεγάλη Εβδομάς». Είναι δε το μοναδικό μέλος του εν γένει εντύπου έργου του Πρίγγου, μαζί με το αργότερο μέλος του Πέτρου, στα οποία τοποθετεί ισοκρατήματα και γι' αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Στο βίντεο τα ισοκρατήματα παρατίθενται με ερυθρά μελάνη για να ξεχωρίζουν από το κυρίως μέλος.

 
Top