Διπλό CD «Orientale Lumen II» της ουγγρικής χορωδίας του Αγίου Ευφραίμ

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Κυκλοφόρησε στο εξωτερικό από την BMC records της Ουγγαρίας το διπλό CD «Orientale Lumen II» της διακεκριμένης στο θρησκευτικό μέλος χορωδίας του Αγίου Ευφραίμ, που περίεχει μεταξύ άλλων στιγμές από τη συναυλιακή συνεργασία της με τη Νεκταρία Καραντζή στην Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη.
Η ουγγρική χορωδία Szent Efrém Férfikar, υπό τη διεύθυνση του Bubnó Tamás, διοργανώνει από το 2012 σειρά συναυλιών, υπό τον τίτλο Orientale Lumen, με αναφορά στο θρησκευτικό μέλος διαφόρων λαών (Ουγγαρίας, Σερβίας, Λιβάνου, Ουκρανίας, Ρωσίας κ.α.).
Κάθε χρόνο κορυφαίοι τραγουδιστές και εκπρόσωποι του θρησκευτικού μέλους και όχι μόνο, ανά τον κόσμο, όπως ο Yevgeny Nesterenko, η Mary Keyrouz, η Marta Sebestyen, αλλά και διάσημες χορωδίες, είναι προσκεκλημένοι στον θεσμό, ο οποίος αποκτά ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον και κοινό, διεκδικώντας τη θέση μίας από τις πιο αξιόλογες διοργανώσεις θρησκευτικής μουσικής διεθνώς. Το 2013 και το 2014 προσκεκλημένη από την Ελλάδα ήταν η κορυφαία υμνωδός και ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή, η οποία στην κατάμεστη Βασιλικη του Αγίου Στέφανου, απέδωσε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους σε συνεργασία με την ουγγρική χορωδία του Αγίου Ευφραίμ αλλά και την διεθνούς αναγνώρισης παραδοσιακή ερμηνεύτρια και προσωπικότητα εμβληματικής μορφής για την Ουγγαρία, Marta Sebestyen.
Στο ταξίδι αυτό η ελληνίδα υμνωδός είχε την ευκαιρία επίσης να διδάξει σε workshop σε μία από τις σημαντικότερες μουσικές Ακαδημίες στον κόσμο, στην Ακαδημία Liszt. Στιγμές απο εκείνη τη συναυλιακή συνεργασία τους αλλά και απο τη μετέπειτα, στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτιστικής διοργάνωσης για τον Βυζαντινό Πολιτισμό στη Nyiregyhaza, περίεχονται σε αυτην την δισκογραφική κυκλοφορία.
Συμμετέχουν επίσης οι: Marta Sebestyen, Szabóki Tünde, Fokanov Anatolij,
Dragoslav Pavle Aksentijević, o Επίσκοπος Hajdúdorogi, Kocsis Fülöp, η χορωδία
NIKA, η γυναικεία χορωδία Barilli (Tasić Katalin) και η Ορθόδοξη χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας (Anatolij Grindenkó)

http://www.lavaron.gr/news/nea-diet...iskeftiko-melos-simmetochi-nektarias-karantzi
 
Top