Έκδοση Βιβλίου και CD με τα Εωθινά Δοξαστικά Γεωργίου Βινάκη

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Διάβασα και μεταφέρω από την Πεμπτουσία:

Ο Πρωτοψάλτης Χίου Γεώργιος Βινάκης
...

Δυστυχώς το έργο του είναι ανέκδοτο και διάσπαρτο σε ιδιωτικές συλλογές. Γίνετε επαινετή προσπάθεια απ΄τον «Χορό Ψαλτών Χίου» για τη συλλογή των μαθημάτων του και την έκδοση συλλογικού τόμου ο οποίος θα τα περιλαμβάνει. Σ΄ αυτή τη φάση ο «Χορός Ψαλτών Χίου», προβαίνει σε μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας τόσο με το πρόσωπο του περίφημου Δασκάλου και Πρωτοψάλτη Γεωργίου Βινάκη, όσο και με τη μελοποιητική του παραγωγή.

Εκδίδει βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος, συνοπτική βιογραφική αναφορά στο πρόσωπο του μέσα από γραπτές πηγές, προφορικές παραδόσεις και περιστατικά. Επίσης γίνετε αναφορά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής και στην τεράστια μουσική παράδοση της «ψαλτομάνας» Χίου. Στο δεύτερο μέρος επιλέχτηκαν ενδεικτικά να συμπεριληφθούν τα «ένδεκα εωθινά Δοξαστικά υπό Γεωργίου Βινάκη Πρωτοψάλτου Χίου».

Η επιλογή αυτή στηρίχτηκε πρώτον: στην ιδιαίτερη μελική ανάπτυξη των Δοξαστικών αυτών, αναδεικνύοντας τα σε εξαιρετικής ποιότητας και φαντασίας μουσικές συνθέσεις, έτσι ώστε μέσα απ΄αυτά να δοθεί μια εικόνα του Βινάκη ως μελουργού. Δεύτερον: στην προσδοκία, αν όλα πάνε καλά, μιας ολοκληρωμένης μουσικής έκδοσης η οποία θα περιλαμβάνει σύνολο το έργο του Γεωργίου Βινάκη.

Το βιβλίο θα συνοδεύετε από ένα ψηφιακό δισκάκι το οποίο θα περιέχει τα ένδεκα εωθινά μέσα απ΄τις φωνές των καλών φίλων του «Χορού Ψαλτών Χίου», Στυλιανού Κοντακιώτη, Πρωτοψάλτη Μεγαλόχαρης Τήνου, Δανιήλ Καραμπάση, Πρωτοψάλτη Αγ. Αικατερίνης Πετραλώνων και Μιχαήλ Ζάμπα, Πρωτοψάλτη Αγ. Ειρήνης Αιόλου.

Ηχητικό απόσπασμα από το ψηφιακό δίσκο:

Η' Εωθινόν, Στυλιανός Κοντακιώτης, Πρωτοψάλτης Μεγαλόχαρης Τήνου. [mp3]

10405535_515451348591649_8631378405094581664_n.jpg
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Τιμή βιβλίου 10 ευρώ
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Θα μπορούσαμε, μήπως, να έχουμε κάποιο δείγμα από τα μουσικά κείμενα για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία της παραθέσεως; Διότι οι μέχρι τώρα εκδόσεις του έργου του Βινάκη ήταν δυσανάγνωστες και όχι τελείως ανέπαφες, ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.
 

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Θα μπορούσαμε, μήπως, να έχουμε κάποιο δείγμα από τα μουσικά κείμενα για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία της παραθέσεως; Διότι οι μέχρι τώρα εκδόσεις του έργου του Βινάκη ήταν δυσανάγνωστες και όχι τελείως ανέπαφες, ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Απαραίτητο το δείγμα, δεδομένου ότι η "ψαλτομάνα" Χίος χάνει συχνά την αυθεντικότητά σας όταν διαβρωθεί από οθνείες αττικές προσμείξεις...Εν αναμονή, μπορεί κανείς να ανατρέξει στο Μουσικό Λειμωνάριο του Χ. Καρακατσάνη για τα υποδειγματικώς εκδοθέντα Εωθινά Β΄, Γ΄, Δ΄, ΣΤ΄, Η΄, Ι΄, ΙΑ΄.
 
Top