Βάπτισις-Γάμος-Νεκρώσιμος (γιὰ ἀρχάριους)

Ἀνεβάζω τὰ μουσικὰ τῶν μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος, τοῦ Γάμου καὶ τῆς Νεκρωσίμου Ἀκολουθίας μετὰ πλήρους τυπικῆς διατάξεως (ἐλπίζω...). Θὰ παρακαλοῦσα νὰ μοῦ ἐπισημάνετε πιθανὰ λάθη. Γιὰ τὴν νεκρώσιμο ἀκολουθία χρησιμοποίησα κυρίως ἀκούσματα τῶν Στανίτσα, π. Γεωργίου Τσέτση, Ἀστέρη, Ἐμμανουηλίδη καὶ Τσαμκριράνη. Καὶ στὶς τρεῖς ἀκολουθίες περιλαμβάνονται -θέλω νὰ πιστεύω- ἅπαντα τὰ ψαλλόμενα, ἐκτὸς ἀπὸ τὰ σύντομα "Χριστὸς ἀνέστη" καὶ "Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς" ποὺ ψάλλονται ὅταν γίνεται νεκρώσιμος κατὰ τὴν ἑβδομάδα τῆς Διακαινησίμου. Εὐχαριστῶ τοὺς π. Μάξιμο, Δημ. Καλπακίδη, Κων. Σκαρμοῦτσο γιὰ τὴν πολύτιμη βοήθειά τους. Ἕπεται ἡ ἀνάρτηση τῶν περιεχομένων.

[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Δείτε νέο αρχείο στα επόμενα.

Last edited by a moderator:
Ἐπειδὴ ξέχασα νὰ τονίσω τὰ ψαλλόμενα κατὰ τὸν ἀσπασμὸ τῶν νεονύμφων, ξαναανεβάζω τὰ μουσικὰ τῶν μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος, τοῦ Γάμου καὶ τῆς Νεκρωσίμου Ἀκολουθίας μετὰ πλήρους τυπικῆς διατάξεως (ἐλπίζω...). Θὰ παρακαλοῦσα νὰ μοῦ ἐπισημάνετε πιθανὰ λάθη. Γιὰ τὴν νεκρώσιμο ἀκολουθία χρησιμοποίησα κυρίως ἀκούσματα τῶν Στανίτσα, π. Γεωργίου Τσέτση, Ἀστέρη, Ἐμμανουηλίδη καὶ Τσαμκριράνη. Καὶ στὶς τρεῖς ἀκολουθίες περιλαμβάνονται -θέλω νὰ πιστεύω- ἅπαντα τὰ ψαλλόμενα, ἐκτὸς ἀπὸ τὰ σύντομα "Χριστὸς ἀνέστη" καὶ "Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς" ποὺ ψάλλονται ὅταν γίνεται νεκρώσιμος κατὰ τὴν ἑβδομάδα τῆς Διακαινησίμου. Εὐχαριστῶ τοὺς π. Μάξιμο, Δημ. Καλπακίδη, Κων. Σκαρμοῦτσο γιὰ τὴν πολύτιμη βοήθειά τους. Γιὰ ὅσους ἔχουν κατεβάσει ἢ καὶ τυπώσει τὰ προηγουμένως ἀναρτηθέντα, ἀνεβάζω ξεχωριστὰ τὰ ψαλλόμενα κατὰ τὸν ἀσπασμὸν τῶν νεονύμφων. Ἕπεται ἡ ἀνάρτηση τῶν περιεχομένων. Θὰ παρακαλοῦσα νὰ διαγραφοῦν ὅλες οἱ προηγούμενες ἀναρτήσεις μου στὸ παρὸν θέμα.

Attachments

• Βάπτισις - Γάμος - Νεκρώσιμος νέον.pdf
    1.4 MB · Views: 461
  • Είς τόν άσπασμόν τών νεονύμφων.pdf
    75.9 KB · Views: 241

ΔΙΑΚΟΝΟΣ: Πρόσχωμεν.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Ἔθηκας ἐπὶ τὴν κεφαλὴν αὐτῶν στεφάνους ἐκ λίθων τιμίων.
Ζωὴν ᾐτήσαντό σε, καὶ ἔδωκας αὐτοῖς μακρότητα
ἡμερῶν.
ΔΙΑΚΟΝΟΣ: Σοφία.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Πρὸς Ἐφεσίους Ἐπιστολῆς Παύλου τὸ Ἀνάγνωσμα

Πρόσχωμεν.
Μακαρία ἡ ὁδός… γ’
Στίχ. Πρὸς σὲ Κύριε κεκράξομαι ὁ Θεός μου.
Σοφία.

Στὸ τέλος τῆς εὐχῆς «Ὁ Θεὸς τῶν πνευμάτων καὶ πάσης σαρκός…», πρὸ τῆς ἐκφωνήσεως, δὲν παρεμβάλλεται τό
Τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.
Χορός: Κύριε, ἐλέησον.
(Γ. Μπεκατώρου Μνημόσυνον (Θρησκευτικὴ καὶ Ἠθικὴ Ἐγκυκλοπαίδεια τ. 8, στ. 1230) καὶ Ὡρολόγιον Κρυπτοφέρρης ἔκδ. 1772 σ. 133).

Κάποιες διορθώσεις καὶ μία ἐρώτηση: Στὴν ἀκολουθία τοῦ Βαπτίσματος, στὴν σ. 17 (8η γραμμή), στὴν λέξη «θηριώδης», στὸ «ρι», ἀντὶ γιὰ ἀπόστροφος νὰ γραφεῖ ἴσον. Ἐπίσης, στὴν σ. 21 (10η γραμμή), στὴν λέξη «Πάτερ», τὸ ἴσον νὰ γίνει ὀλίγον μὲ κέντημα (ξεκινοῦμε δηλαδὴ ἀπὸ τὸ ὕψος τοῦ Δι).

Στὸ ἐκτὸς τυπικοῦ νεκρώσιμο ἰδιόμελον τοῦ β΄ ἤχου (Οἴμοι, οἷον ἀγῶνα ἔχει ἡ ψυχή...) ποιό εἶναι τὸ ὀρθόν, τὸ "Οἴμοι, πόσα δακρύει τότε" ἢ τὸ "
Οἴμοι, τότε πόσα δακρύει";

.. Γιὰ τὴν νεκρώσιμο ἀκολουθία χρησιμοποίησα κυρίως ἀκούσματα τῶν Στανίτσα, π. Γεωργίου Τσέτση, Ἀστέρη, Ἐμμανουηλίδη καὶ Τσαμκριράνη..

Μπράβο αδελφέ, ο Θεός να σου δίνει δύναμη.
Μου αρέσει η γραφή σου, σωστή ανάλυση, κοντά στην παράδοση.
Έχεις πολλά να προσφέρεις, συνέχισε έτσι, να είσαι καλά.

Μπράβο αδελφέ, ο Θεός να σου δίνει δύναμη.
Μου αρέσει η γραφή σου, σωστή ανάλυση, κοντά στην παράδοση.
Έχεις πολλά να προσφέρεις, συνέχισε έτσι, να είσαι καλά.
Προσυπογράφω απολύτως! Είναι μάλλον ένα (ακόμη) χάρισμα του Θεού (απο αυτά που βλέπουμε συχνά-πυκνά εδώ μέσα και μας δίνουν τόση πολλή χαρά), καλλιεργούμενο και αυξάνον προς δόξαν Θεού.

«οἴμοι τότε πόσα δακρύει»

(χφφ. παρακλητικές Σινὰ 790 ια’ αἰ. φ. 23r, Μ. Λαύρας Δ-45 ια’ αἰ. φ. 349αr, Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης τῆς Ἑλλάδος 642 ιγ’ αἰ. φ. 85r, Μονάχου Bayerische Staatsbibliothek gr. 205 μεταξὺ τῶν ἐτῶν 1355-1365 φ. 74r, Τριῴδιον ἐκδ. 1586, 1879 (Ῥώμης), Εὐχολόγιον Goar ἐκδ. 1647, Εὐχολόγιον ἐκδ. 1759, 1775, 1803).

«οἴμοι πόσα δακρύει τότε»

(Παρακλητική ἐκδ. 1764, 1967 (Ῥηγοπούλου), Πανθέκτη ἐκδ. 1817, Εὐχολόγιον ἐκδ. 1862).

Back