Στέφανος Μωϋσιάδης - Κούτρας ο Βυζάντιος

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Αντιγραφή μηνυμάτων από εδώ.

Και μερικά ακόμα που δεν ανέβηκαν.
....................
20-Νυν αι δυνάμεις Στεφ. Μωυσιάδου του Κούτρα (δ).pdf
....................
ΧΚΣ

Ο ανωτέρω Στέφανος Μωυσιάδης Κούτρας και ο Στέφανος Κούτρας ο Βυζάντιος,του οποίου μέλη της Προηγιασμένης έχει ο Πρωγάκης στη «Μουσική Συλλογή» του, (βλ. συνημμένο σ' αυτό το μήνυμα) είναι το ίδιο πρόσωπο; Τα μέλη πάντως του Πρωγάκη είναι διαφορετικά απ' ότι στην «Καλλίφωνο Αηδόνα» του Νεκταρίου μοναχού, απ' όπου και η επισύναψη.
 
Last edited by a moderator:
(κι από όσο κοίταξα στον Γ. Παπαδόπουλο δεν βρήκα κάτι)
Συμβολαί εις την ιστορίαν της παρ' ημίν εκκλησιαστικής μουσικής, σελ 357:

«Στέφανος Μωϋσιάδης ο και Κούτρας επωνυμούμενος ως εκ του ευρυτάτου μετώπου αυτού, Βυζάντιος την πατρίδα...»

Επομένως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
 
Συμβολαί εις την ιστορίαν της παρ' ημίν εκκλησιαστικής μουσικής, σελ 357:

«Στέφανος Μωϋσιάδης ο και Κούτρας επωνυμούμενος ως εκ του ευρυτάτου μετώπου αυτού, Βυζάντιος την πατρίδα...»

Επομένως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Ευχαριστούμε! Είχα προλάβει χθες βραδυ να κοιτάξω μόνο την «Ιστορική Επισκόπηση» του Παπαδόπουλου και δεν τον βρήκα.
 
Και στο Λεξικόν της Βυζαντινής Μουσικής - Γεωργίου Παπαδόπουλου, σελ. 163

Γεώργιος Παπαδόπουλος, Ιστορική επισκόπησις της βυζαντινής κκλησιαστικής μουσικής από των αποστολικών χρόνων μέχρι των καθ΄ ημάς (1-1900 μ.Χ)
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/papadopoulos_music_per8_3.html
Στέφανος Μωϋσιάδης, ο και Κούτρας επωνυμούμενος ως εκ του ευρυτάτου μετώπου αυτού, γεννηθείς εν Σαλματομβρουκίω Κων/πόλεως περι τας αρχάς του παρελθόντος αιώνος, και αποβιώσας εν ηλικία 79 ετών κατά Μάϊον του 1881. Εφοίτησεν εις την πατριαρχικήν του Γένους Σχολήν, ακoυστής γενόμενος του αοιδίμου διδασκάλου του Γένους Νικολάον του Λογάδου. Την εκκλησιαστικήν μουσικήν εδιδάχθη παρα Πέτρω Συμεών τω Αγιοταφίτη, ου και το σεμνοπρεπές ύφος εμιμήθη. Ο Στέφανος τη 22 σεπτεμβρίου του 1846, πατριαρχούντος Ανθίμου ΣΤ΄του από Εφέσου, απεδοκίμασε και κατέκρινεν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου την Γραμματικήν και το σύστημα Γεωργίου του Λεσβίου, η δε Μ. Εκκλησία εξέδωκε και απέστειλεν εις τας επαρχίας του οικουμενικού θρόνου συνοδικάς εγκυκλίους προς αποσόβησιν του νέου συστήματος. Υπήρξε μέλος του κατά το 1863 ιδρυθέντος εν Κων/πόλει Μoυσικού Συλλόγου και διδάσκαλος της τω 1868 ιδρυθείσης Εκκλ. Μουσικής Σχολής. Έγραψε διαφόρους διατριβάς περί της διαφοράς της εκκλησιαστικής ημών μουσικής προς την τετράφωνον και προς την των Οθωμανών και Αραβοπερσών, δημοσιευθείσας εις διαφόρους εφημερίδας της Κωνσταντινουπόλεως, Τεργέστης και Σμύρνης. Εχειρίζετο δεξιώτατα την λύραν και την πανδουρίδα. Τας ατελείας και ελλείψεις του Θεωρητικού του Χρυσάνθου βουλόμενος αναπληρώσαι ο Στέφανος, επί εικοσαετίαν όλην ειργάσθη προς έκδοσιν τοιούτου καταλλήλου υπό τον τίτλον «Θρίαμβος της Μουσικής». Εμέλισε πολλά μουσουργήματα και ανέδειξε πολλούς μαθητάς.

http://www.musipedia.gr/wiki/Μωϋσιάδης_Στέφανος
 
Back
Top