Επειδή είναι Κυριακή νομίζω προέχουν τα αναστάσιμα οπότε θα ψαλεί το ενδιάτακτο εωθινό (συγκεκριμένα το ΙΑ )
Όταν έχουμε Αγιο εορταζόμενο και ιδιαιτέρως τιμώμένο, π.χ. Απόστολο, (και δή Ευαγγελιστη, ή Πρωτοκορυφαίο, ή Πρωτοκλητο) ,Μεγαλομάρτυρα, (π.χ. Άγιο Δημήτριο), Μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας (π.χ. Τρεις Ιεράρχες) ή εορτή του Αγίου του Ναού, τότε το ενδιάτακτο Εωθινό καταλιμπάνεται....
Δέν ἔπρεπε νά τό ἀνοίξει ἐδῶ. Ἄλλωστε ἔτσι τό κατάλαβε καί ὁ Παναγιώτης συντονιστής. Ἀπό τό #3 ξέφυγε.Γέροντα, νομίζω ότι ο αγαπητός taxlias μάλλον δεν εννοεί το πια μουσική σύνθεση θα ψάλλουμε (για να είμαστε σίγουροι ας μας το διευκρινίσει),
Ἕνα εἶναι τό τυπικό πού ἰσχύει.διότι υπάρχει όντως θέμα που διχάζει τα τυπικά (σοβαρό ή όχι).
Δέν εἶναι πρότασση τοῦ π. Ρήγα, ἀλλά τοῦ ΤΑΣ. Ἔγραψα στό θέμα πού ἄνοιξα.Ενδιαφέρουσα η πρόταση του Ρήγα, αν και λίγο "διπλωματική" (με την καλή έννοια ).
Νά εἶσαι καλά ἀγαπητέ Χρῆστο.Το μικρό (λαχανί στο χρώμα) τυπικό του Μπεκατόρου αναφέρει ότι ψάλλεται κατ' απαίτηση του τυπικού το ιδιόμελο του Αγίου και σε παρένθεση ότι όπου τηρείται η ακριβή τάξις ψάλλεται Εωθινό . Αυτό που λέτε ότι δεν είναι προς θάνατον, προσφέρει μία ανακούφιση και σε μένα που δεν είμαι γνώστης του τυπικού και αισθάνομαι ολίγον ξεκρέμαστος βλέποντας τέτοιου είδους "δυφορούμενες" απόψεις.
Υ.Γ. Προσοχή μόνο όσοι πείτε το Δόξα του Αγίου, διότι θεωρήστε όχι και τόσο φανατικοί τηρητές της ακριβής τάξεως κατά την ως άνω λογική (αστειεύομαι φυσικά ).
Ἐπίσης δέν καταλαβαίνω τόν προβληματισμό τοῦ Δημήτρη, ἄν ἔπρεπε νά γράψει (, νά ἀνοίξει νέο θέμα ( ἐδῶ στό Ψαλτολόγιον.
Τί ἔχει τό Ψαλτολόγιον;
Ὁποιοδήποτε ὑπονοούμενο, νομίζω, προσβάλλει ὅλους μας, πού ἔχουμε ἐπιλέξει ἐλεύθερα νά εἴμαστε μέλη καί μάλιστα ἔχουμε γράψει τόσα.
Ἀλλά θά τό ἀνοίξω ἐγώ τό θέμα στήν οἰκεία ἐνότητα, καθόσον καί σέ ναό εὐαγγελιστοῦ ὑπηρετῶ καί τό ἐπώνυμόν μου μέ δικαιώνει.
...χωρίς να έχουν ανοίξει ούτε μια φορά το εν χρήσει ΤΜΕ στην ζωή τους.
Ειλικρινά, έχω εκπλαγεί, όλη αυτή την εβδομάδα που είμαι στο forum, με την άγνοια ψαλτών, συγχωρέστε με, του τι θα ψάλλουν. Δεν έχετε το Τυπικό ΤΜΕ;Παιδια ξερεται τη δοξαστηκο θα ψαλλουμε την κυριακη 16/09/08;
ευχαρηστω!!
Ειλικρινά, έχω εκπλαγεί, όλη αυτή την εβδομάδα που είμαι στο forum, με την άγνοια ψαλτών, συγχωρέστε με, του τι θα ψάλλουν. Δεν έχετε το Τυπικό ΤΜΕ;
Δεν κατέχω θέση ψάλτη, αλλά το πρώτο πράγμα που προμηθεύτηκα, ήταν το Τυπικό της ΤΜΕ, προκειμένου να ξέρω κάθε φορά πως θα ετοιμαστώ, ούτως ώστε να μην στέκομαι και να περιμένω από τον Πρωτοψάλτη να ενημερώνει επάνω στο ψαλτήρι του τι λέμε.
Πάμε στην εκκλησία το πρωί και τότε ψάχνουμε γρήγορα-γρήγορα, τι θα ειπωθεί; Δεν ξέρω......;;;
Συγχωρέστε με και πάλι.
ψαλμός 50ός;19725 said:Πάτερ, καλησπέρα,
Έχω το Τυπικό της του Χριστου Μεγάλης Εκκλησίας, του Γεωργίου Βιολάκη (παλαιό) και το Τυπικό της Αποστολικής Διακονίας.
Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Μόνο έτσι θα μάθω.
Ευχαριστώ
Ἴσον (=) ΤΜΕΠάτερ, καλησπέρα,
Έχω το Τυπικό της του Χριστου Μεγάλης Εκκλησίας, του Γεωργίου Βιολάκη
Ἴσον (=) ΔΙΠΤΥΧΑκαι το Τυπικό της Αποστολικής Διακονίας.
Μᾶλλον κάποιοι θά ψάλλουν φαίνεται κατ᾿ οἶκον τήν ἀκολουθία καί ὄχι σέ ναό, ἀφοῦ δι᾿ αὐτούς ἰσχύει ἡ προσωπική προτίμηση. Ἐκτός ἄν ὑπάρχουν ναοί πού οἱ τηρητέες τυπικές διατάξεις ἐναπόκεινται στίς προσωπικές προτιμήσεις, μάλιστα ἀτόμων μή ἐξουσιοδοτημένων γιά κάτι τέτοιο.
Τήν εὐχή τοῦ Κυρίου νά ἔχεις!Πάτερ την ευχή σας !
Δεν θεωρώ πως είναι λάθος η προσωπική προτίμηση, όταν υπάρχει η επιλογή, ούτε υποδηλώνει άγνοια Τυπικού.
Ποιά τυπικά ἐννοεῖς καί ποιά λάθη;...αν και θεωρώ πως και στα Τυπικά υπάρχουν λάθη (στο κάτω-κάτω και αυτά άνθρωποι τα έχουν συντάξει).
Την ευχή σας!