Αγαπητοί μου,
Παρακολουθώ χρόνια τώρα, τόσο στο Ημερολόγιο του Οικ. Πατριαρχείου, καθώς και στις φυλλάδες του ΣΜΚΩΝ (CMKON), και τελικά στην επισυναπτόμενη φυλλάδα του προηγουμένου μηνύματος, ότι εις τους Αίνους, τα 4 τροπάρια "του Σταυρού" είναι από την καθ' εαυτού ημέρα της εορτής (τα "Ω του παραδόξου θαύματος", δηλαδή), και όχι τα ΜΕΘΕΟΡΤΑ, τα οποία ορίζει το ΤΜΕ.
Γιατί δεν ακολουθάμε το Τυπικό; Και τα Μεθέορτα, αν και δεν είναι και τόσο "πανηγυρικά" όπως τα της κυρίας εορτής, έχουνε κι' αυτά την χάρη τους, και τιμούν τον Σταυρό που έγινε όπλο σωτηρίας. Εγώ ακολουθώ το ΤΜΕ και λέω τα Μεθέορτα (δηλ. φέτος, τα της 19ης του μηνός). Όντως, για τις ημέρες μετά την εορτή και μέχρι την ημέρα πριν την απόδοση (οι μεθέορτες ημέρες, δηλαδή), εκτός από δύο-τρία από τα τροπάρια αυτά, είναι σχεδόν τα ίδια, μόνο που αλλάζει η σειρά τους αναλόγω την ημέρα. Ε, και τι έγινε; Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε την παρατυπία;
Ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλο το θέμα. Ίσως λέμε τα της εορτής λόγω του ότι είναι όχι μόνο πιο "πανηγυρικά" ή "ευχάριστα", αλλά είναι ίσως και πιο γνωστά στον κόσμο. Δεν ξεύρω, αυτές τις αιτίες δεν τις βρίσκω τόσο σπουδαίες να μην ακολουθήσω το ΤΜΕ.
Παρακαλώ τις γνώμες σας γι' αυτό. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο το παρατηρώ και σε άλλες Δεσποτικές/Θεομητορικές εορτές, όπου τα Μεθέορτα πάνε περίπατο και λέμε τα της εορτής.
Ευχαριστώ.
Απόστολος