Περί Θεσσαλονικέων δασκάλων και μαθητών αυτών...

T

Tzanakos_B

Guest
Απαράδεκτος!!! Δεν είναι μόνο τα thanks που λαμβάνει ο Γιάννης, γιατί εδώ μέσα πολλά από αυτά είναι πλασματικά, αλλά και η κακομοιριά που εκπέμπει το μήνυμά σας!!! Ντροπή, μιλάτε για τον Γιάννη Αρβανίτη έτσι; Μάλλον δεν ξέρετε τους δασκάλους σας καλά ή εγώ τους υπερ-εκτίμησα!!! Κύριε, άλλο μου χάρισε ο Θεός φωνή και επιβάλλομαι με αυτή και άλλο μου χάρισε ο Θεός φωνή και καλλιέργησα και τις γνώσεις μου, όπως ο Γιάννης!!!!
Εσείς λοιπόν που λέτε ότι γνωρίζετε τα ψαλτικά της Θεσσαλονίκης, πες τε μας ποιους μαθητές άφησαν πίσω τους αυτοί οι Μεγάλοι Δάσκαλοι; Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν Ψαλτάρες αλλά όχι και ΄τόσο μεγάλοι Δάσκαλοι με τους τόσους πολλούς ψάλτες μαθητές. Περισσότερους μαθητές άφησε ο Σουρλατζής από όλους του τρεις μεγάλους της Θεσσαλονίκης. Σας λέει κάτι αυτό;;;

Συνάδελφε Sotres , δεν θα γίνω συνήγορος του Θόδ. Αιτωλού , θα μπορούσε βέβαια το σχόλι΄ του να ήταν , καθαρά , άποψη δική του και να μην αναφερθεί στους Δασκάλους της Θεσσαλονίκης... Έγραψα κι εγώ το σχόλιό μου και ζυγίζω κάθε λέξη που γράφω... Σε ένα σημείο θα διαφωνήσω . Οι μεγάλοι της Θεσσαλονίκης , ανέδειξαν εκατοντάδες Μαθητές , κυρίως ο Καραμάνης , οι οποίοι , διακονουν με μεγάλη επιτυχία τα Αναλόγια διαφόρων Ναών της Πατρίδας , ζώντες και τεθνεώτες... Στο Φόρουμ , γράφουμε όλοι τίς απόψεις μας και κρινόμεθα με ευπρέπεια.. Γιατί να ντρέπεται ο συνάδελφος ??? Ουδείς είναι στο απυρόβλητο.. ούτε βέβαια και ο κ. Ι. Αρβανίτης...!!! Β. ΤΖ.

Απαράδεκτος!!! Δεν είναι μόνο τα thanks που λαμβάνει ο Γιάννης, γιατί εδώ μέσα πολλά από αυτά είναι πλασματικά, αλλά και η κακομοιριά που εκπέμπει το μήνυμά σας!!! Ντροπή, μιλάτε για τον Γιάννη Αρβανίτη έτσι; Μάλλον δεν ξέρετε τους δασκάλους σας καλά ή εγώ τους υπερ-εκτίμησα!!! Κύριε, άλλο μου χάρισε ο Θεός φωνή και επιβάλλομαι με αυτή και άλλο μου χάρισε ο Θεός φωνή και καλλιέργησα και τις γνώσεις μου, όπως ο Γιάννης!!!!
Εσείς λοιπόν που λέτε ότι γνωρίζετε τα ψαλτικά της Θεσσαλονίκης, πες τε μας ποιους μαθητές άφησαν πίσω τους αυτοί οι Μεγάλοι Δάσκαλοι; Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν Ψαλτάρες αλλά όχι και ΄τόσο μεγάλοι Δάσκαλοι με τους τόσους πολλούς ψάλτες μαθητές. Περισσότερους μαθητές άφησε ο Σουρλατζής από όλους του τρεις μεγάλους της Θεσσαλονίκης. Σας λέει κάτι αυτό;;;

Οι δάσκαλοί μας είχαν φωνή άλλο πράμα και απο κεί και πέρα μηδέν ;

Θα σας παραπέμψω στον αυτόγραφο πρόλογο του Αρχ. Πρίγγου στον πρόλογο του Θεωρητικού του Αρχ. Ευθυμιάδη.

Επίσης στον πρόλογο Του Γρ. Στάθη στην α΄έκδοση Φωναίς Αισίαις του Αρχ. Ευθυμιάδη επίσης.

Περι μαθητών και μαθητείας τα πούμε σε άλλη ενότητα. Ενα - ένα γιατί σαςε παίζω στο γήπεδό σας και μόνος ( για την ώρα )

Αν μπορεί κάποιος ας τα αναρτήσει . Θα χάσω και το τραίνο για Θεσσαλονλικη

Last edited:
Οι δάσκαλοί μας είχαν φωνή άλλο πράμα και απο κεί και πέρα μηδέν ;

Θα σας παραπέμψω στον αυτόγραφο πρόλογο του Αρχ. Πρίγγου στον πρόλογο του Θεωρητικού του Αρχ. Ευθυμιάδη.

Επίσης στον πρόλογο Του Γρ. Στάθη στην α΄έκδοση του Αρχ. Ευθυμιάδη επίσης.

Περι μαθητών και μαθητείας τα πούμε σε άλλη ενότητα. Ενα - ένα γιατί σαςε παίζω στο γήπεδό σας και μόνος ( για την ώρα )

Αν μπορεί κάποιος ας τα αναρτήσει . Θα χάσω και το τραίνο για Θεσσαλονλικη

Συνάδελφοι '' Ειρήνη ημίν '' !!!! Υποτίθεται ότι όλοι γράφουμε καλοπροαίρετα την άποψή μας... 1. Κλασσικό είναι ο,τι ειναι πρωτότυπο και δοκιμασμένο στο ΧΡΟΝΟ !!! 2. Υπήρξαν και υπάρχουν άριστοι Εμηνευτές , αλλά πολύ λιγότεροι άριστοι Μελωποιοί . Μερικοί τα συνδύαζαν και τα δύο.. !! 3. Σήμερα , όποιος θέλει , μελοποιεί , τροποποιεί , διασκευάζει... αυθαιρετεί...!!! Θα συμφωνήσω με τον Π. Τζανάκο που υπερασπίζεται με '' πάθος '' τον Π. Λαμπ. και γενικά τα κλασσικά Μελωδήματα.. Ο καλός Ερμηνευτής τα ψάλλει αναλυοντάς τα άνετα !!! Αυτό έκανε ο Μέγας Ναυπλιώτης , ο Πρίγγος , ο Καραμάνης και οι άλλοι '' Μεγάλοι '' Εχουμε τα ηχητικά στοιχεία και τα κείμενά τους [ βοηθητικά ]. Θα πω μετα παρρησίας , ότι θεωρώ τον αναφερθέντα Δημ. Σουρλαντζή , πολύ υποδεέστερον των μεγάλων Ερμηνευτων και Δασκάλων..!!! Είχε καθαρή φωνή και ανοιχτή αρθρωση , αλλά... υστερούσε πολύ στις '' εκτελέσεις '' έναντι του Πρίγγου του Στανίτσα , του ανεπανάληπτου Καραμάνη. του Χρύσανθου.... Ποίους μεγάλους μαθητές έχει αναδείξει..???? Εναν γνωρίζω , φιλος. δεν αναφέρω το όνομά του , γιατι τον εκτιμώ ως άνθρωπον... Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.

Συνάδελφοι '' Ειρήνη ημίν '' !!!! Υποτίθεται ότι όλοι γράφουμε καλοπροαίρετα την άποψή μας... 1. Κλασσικό είναι ο,τι ειναι πρωτότυπο και δοκιμασμένο στο ΧΡΟΝΟ !!! 2. Υπήρξαν και υπάρχουν άριστοι Εμηνευτές , αλλά πολύ λιγότεροι άριστοι Μελωποιοί . Μερικοί τα συνδύαζαν και τα δύο.. !! 3. Σήμερα , όποιος θέλει , μελοποιεί , τροποποιεί , διασκευάζει... αυθαιρετεί...!!! Θα συμφωνήσω με τον Π. Τζανάκο που υπερασπίζεται με '' πάθος '' τον Π. Λαμπ. και γενικά τα κλασσικά Μελωδήματα.. Ο καλός Ερμηνευτής τα ψάλλει αναλυοντάς τα άνετα !!! Αυτό έκανε ο Μέγας Ναυπλιώτης , ο Πρίγγος , ο Καραμάνης και οι άλλοι '' Μεγάλοι '' Εχουμε τα ηχητικά στοιχεία και τα κείμενά τους [ βοηθητικά ]. Θα πω μετα παρρησίας , ότι θεωρώ τον αναφερθέντα Δημ. Σουρλαντζή , πολύ υποδεέστερον των μεγάλων Ερμηνευτων και Δασκάλων..!!! Είχε καθαρή φωνή και ανοιχτή αρθρωση , αλλά... υστερούσε πολύ στις '' εκτελέσεις '' έναντι του Πρίγγου του Στανίτσα , του ανεπανάληπτου Καραμάνη. του Χρύσανθου.... Ποίους μεγάλους μαθητές έχει αναδείξει..???? Εναν γνωρίζω , φιλος. δεν αναφέρω το όνομά του , γιατι τον εκτιμώ ως άνθρωπον... Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
Σεβαστέ κύριε Τζανάκο, Χριστός Ανέστη!
Ψάλτες πολλοί: ο νυν Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Θεσσαλονίκης κ. Λιάκος, Αθανάσιος Μπαζούκης, Παύλος Χατζηπαππάς, Σταύρος Ιωάννου, π.Αθανάσιος Ιβηρίτης, ο Πρωτοψάλτης της Ι.Μ.Ιβήρων, Στέλιος Φλοίκος, Χάρης Συμεωνίδης, Απόστολος Ιωαννίδης, π. Ρωμανός Κενανίδης, και πολλοί άλλοι, τους οποίους δεν τους θυμάμαι. Το καλό είναι ότι όλοι οι μαθητές του Σουρλατζή διαβάζουν τα παλαιά, αντίθετα με μαθητές των άλλων Δασκάλων οι οποίοι όταν τους βάλεις παλαιό δυσκολεύονται. Θέλουν τα βιβλία των Δασκάλων τους. Εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν. Εκεί φαίνεται ο Δάσκαλος. Τώρα περί ερμηνείας θα διαφωνήσω κάθετα. Ήξερε ο παππούς τι του γινόταν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους. Από ότι κατάλαβα δεν έχετε ασχοληθεί με τον Σουρλατζή και το έργο του πολύ. Αξίζει τον κόπο, με όλον τον σεβασμό.
Σωτήρης

Το καλό είναι ότι όλοι οι μαθητές του Σουρλατζή διαβάζουν τα παλαιά, αντίθετα με μαθητές των άλλων Δασκάλων οι οποίοι όταν τους βάλεις παλαιό δυσκολεύονται. Θέλουν τα βιβλία των Δασκάλων τους.

Aυτο το εχω παρατηρησει και εγω υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος που συμβαινει

Συνάδελφε Sotres , δεν θα γίνω συνήγορος του Θόδ. Αιτωλού , θα μπορούσε βέβαια το σχόλι΄ του να ήταν , καθαρά , άποψη δική του και να μην αναφερθεί στους Δασκάλους της Θεσσαλονίκης... Έγραψα κι εγώ το σχόλιό μου και ζυγίζω κάθε λέξη που γράφω... Σε ένα σημείο θα διαφωνήσω . Οι μεγάλοι της Θεσσαλονίκης , ανέδειξαν εκατοντάδες Μαθητές , κυρίως ο Καραμάνης , οι οποίοι , διακονουν με μεγάλη επιτυχία τα Αναλόγια διαφόρων Ναών της Πατρίδας , ζώντες και τεθνεώτες... Στο Φόρουμ , γράφουμε όλοι τίς απόψεις μας και κρινόμεθα με ευπρέπεια.. Γιατί να ντρέπεται ο συνάδελφος ??? Ουδείς είναι στο απυρόβλητο.. ούτε βέβαια και ο κ. Ι. Αρβανίτης...!!! Β. ΤΖ.
...

Last edited:
Σεβαστέ κ. Τζανάκο,
Δεν είμαστε ένα πρωινάδικο που ο καθένας λέει την άποψή του επειδή έτσι του αρέσει! Εάν μιλάμε για τέχνη και πολιτισμό πρέπει να έχουμε προσωπική άποψη διαμορφωμένη από μελέτη και συγκριτική ανάλυση πολλών ηχητικών ντοκουμέντων. Οι γραμμές του Γιάννη είναι κλασσικότατες και με ωραίο τρόπο τοποθετημένες. Επίσης, ο Γιάννης έχει παρουσιάσει πολλά δείγματα γραφής. Είναι ένας δοκιμασμένος μελοποιός. Δεν του αξίζει τέτοια κριτική,εάν σε κάποιον δεν του άρεσε κάτι. Διότι, πολύ απλά, ας μας πει ο κ. Αιτωλός από που αντλεί τα μινοράκια του ο Ταλιαδώρος; Από τον Γερμανό ή τον Πέτρο; Που τα βρήκε όλα αυτά; Όχι σεβαστέ μου κύριε. Ξεχωριστή φωνή ναι, αλλά αδιάβαστος, όσο και αν μας πονάει αυτό. Δεν τον πολυ-άκουσα να ψάλλει κλασσικά μαθήματα. Δικά του τις περισσότερες φορές με μοτιβάκια νεόφερτα, πιασάρικα...Είναι άδικο λοιπόν να τσουβαλιάζουμε την παράδοση έτσι. Οι περισσότεροι μαθητές του Ταλιαδώρου τι ψάλλουν; Πέτρο ή Ταλιαδώρο; Πως θα σωθεί η Παράδοση;

εμπέδωση.... ᾽᾽μέσα σε ένα φόρουμ-κουβεντούλα που ο καθένας μας γράφει τον πόνο του. .... Αυτά ανήκουν στο χώρο της Κούλας και της Σούλας.᾽᾽

χωρίς αιδώ....εδώ...

Οι μεγάλοι της Θεσσαλονίκης , ανέδειξαν εκατοντάδες Μαθητές , κυρίως ο Καραμάνης , οι οποίοι , διακονουν με μεγάλη επιτυχία τα Αναλόγια διαφόρων Ναών της Πατρίδας , ζώντες και τεθνεώτες...

Θα πω μετα παρρησίας , ότι θεωρώ τον αναφερθέντα Δημ. Σουρλαντζή , πολύ υποδεέστερον των μεγάλων Ερμηνευτων και Δασκάλων..!!! Είχε καθαρή φωνή και ανοιχτή αρθρωση , αλλά... υστερούσε πολύ στις '' εκτελέσεις '' έναντι του Πρίγγου του Στανίτσα , του ανεπανάληπτου Καραμάνη. του Χρύσανθου.... Ποίους μεγάλους μαθητές έχει αναδείξει..???? Εναν γνωρίζω , φιλος. δεν αναφέρω το όνομά του , γιατι τον εκτιμώ ως άνθρωπον... Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.

Αγαπητέ κ. Βασ. Τζανάκο, το ότι δε γνωρίζετε εσείς στη Σπάρτη (ή στην Αθήνα), αν και πόσους μαθητές είχε ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος Δημ. Σουρλαντζής στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι παράξενο. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε όμως, γιατί τα σχόλιά σας είναι άστοχα.

Χωρίς να ανήκω (όπως αναφέρθηκε), στους μαθητές του Σουρλαντζή (τον ονομάζω Δάσκαλό μου με την ευρύτερη έννοια, καθώς παρακολούθησα πολλά μαθήματά του σε πτυχιακές και διπλωματικές τάξεις, όταν δίδασκε στο Ωδείο «Γαλαξίας» του οποίου είχα την καλλιτεχνική δ/νση), μπορώ να σας βεβαιώσω, πως μόνο τα 8 τελευταία χρόνια της ζωής του (όσο δίδασκε στο Γαλαξία δηλαδή), αποφοίτησαν από αυτόν, περισσότεροι από 200 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Και δεν μπορώ να υπολογίσω, πόσοι μαθητές αποφοίτησαν από τις τάξεις του, τα προηγούμενα 30 (;) -ίσως και παραπάνω, χρόνια, που δίδασκε στο Μακεδονικό Ωδείο, πιθανόν ξεπερνούν τις 2.000. Πάρα πολλοί από αυτούς, καλλιφωνότατοι και εξαιρετικοί ερμηνευτές και θεωρητικοί, κοσμούν αναλόγια σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Και τα γράφω αυτά μετά λόγου γνώσεως, διότι παρευρέθηκα (ως δ/ντής του Ωδείου), σε όλες τι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών του. Να υπογραμμίσω ακόμα, ότι όταν λέμε απόφοιτος Σουρλαντζή, εννοούμε μαθητής σε μικρά τμήματα 3-7 ατόμων, με πολλά επιπλέον κατ' οίκον μαθήματα. Σπουδές με εξέταση όλων των μαθητών ανεξαιρέτως και επισταμένως, σε κάθε μάθημα, και πολλά άλλα, που δεν είναι του παρόντος «νήματος» (=thread-ός). -Όπως και ολόκληρη η υποσυζήτηση που κακώς δημιουργήθηκε εδώ και πρέπει να μεταφερθεί!

Last edited:
Να σαι καλά...

Προσπαθώ, αλλά δεν ανέχεται η λογική μου τον παραλογισμό όταν συνοδεύεται και από ανυπόφορη ύβρη μειρακίου που δε σέβεται καν τα στοιχειώδη.

Έξεστι Κλαζομενίοις....

δ.

Σεβαστέ κ. Τζανάκο,
Δεν είμαστε ένα πρωινάδικο που ο καθένας λέει την άποψή του επειδή έτσι του αρέσει! Εάν μιλάμε για τέχνη και πολιτισμό πρέπει να έχουμε προσωπική άποψη διαμορφωμένη από μελέτη και συγκριτική ανάλυση πολλών ηχητικών ντοκουμέντων. Οι γραμμές του Γιάννη είναι κλασσικότατες και με ωραίο τρόπο τοποθετημένες. Επίσης, ο Γιάννης έχει παρουσιάσει πολλά δείγματα γραφής. Είναι ένας δοκιμασμένος μελοποιός. Δεν του αξίζει τέτοια κριτική,εάν σε κάποιον δεν του άρεσε κάτι. Διότι, πολύ απλά, ας μας πει ο κ. Αιτωλός από που αντλεί τα μινοράκια του ο Ταλιαδώρος; Από τον Γερμανό ή τον Πέτρο; Που τα βρήκε όλα αυτά; Όχι σεβαστέ μου κύριε. Ξεχωριστή φωνή ναι, αλλά αδιάβαστος, όσο και αν μας πονάει αυτό. Δεν τον πολυ-άκουσα να ψάλλει κλασσικά μαθήματα. Δικά του τις περισσότερες φορές με μοτιβάκια νεόφερτα, πιασάρικα...Είναι άδικο λοιπόν να τσουβαλιάζουμε την παράδοση έτσι. Οι περισσότεροι μαθητές του Ταλιαδώρου τι ψάλλουν; Πέτρο ή Ταλιαδώρο; Πως θα σωθεί η Παράδοση;
Έχουμε ξεφύγει πολύ από το θέμα και ζητώ συγγνώμη από τον φίλο τον Γιάννη που είναι δική του η ανάρτηση αλλά και από τους αναγνώστες .
Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι είστε άδικος στην κριτική απέναντι στον Ταλιαδώρο .
Το ότι δεν τον ακούσατε να λέει κλασικά μαθήματα εσείς , δεν πάει να πει ότι δεν λέει ή ότι δεν ξέρει να τα πει.
Όποιοι ήταν παρόντες και τον άκουσαν να ψάλει κοινωνiκό Ιωάννου πλ β , στο συνέδριο στην Αθήνα , στον μητροπολιτικό ναό , όταν έψαλε απέναντι από τον κ. Λεων.Αστέρη (ήμουν μαζί του στο αριστερό αναλόγιο) , τους έπεσαν τα σαγόνια .
Επίσης έχω στην κατοχή μου ηχογραφήσεις με χερουβικά Κων/νου και καλοφωικούς ειρμούς κ.α. να τα αναρτήσω και να σας τα αφιερώσω κι όλας:D:D .
-όσον αφορά το ρεπερτόριο - το ξανά έγραψα ότι ο δάσκαλος είναι ακομπλεξάριστος και ψάλει από Καρά ...μέχρι Σακελαρίδη.
Άρα για τα μινοράκια ψάξτε στην Ιερά Υμνωδία ...:eek::eek:
Δεν χτυπάμε , κατ αυτό τον τρόπο ένα μέγεθος όπως ο Ταλιαδώρος , ο οποίος εκτός από μεγάλη φωνή και ερμηνευτής έχει αναδείξει και πλήθος μαθητών ( που επίσης δεν το γνωρίζεται ) . Μεταξύ αυτών και ο γράφων.
Τώρα αν δεν γνωρίζουμαι να ψάλουμε Πέτρο , ανατρέξτε στις ηχογραφήσεις του ΟΦΕΛΠ.
Τέλος , να γράψω αυτό που ξανά ανέφερα για τον Ταλιαδώρο αλλά και για άλλους ηληκιωμένους που δεν μπορούν πλέον να υπερασπιστούν τον εαυτό τους : " Ο λύκος όταν γεράσει , των τσακαλιών μασκαράς γίνεται...."
Υ.Γ. ...πέρισυ , σε ηλικία 87 ετών , δεν είπε την Κασσιανή του ΠΕΤΡΟΥ ;...όταν άλλοι δεν τολμούν στα 40 τους ;;

Last edited:
Έχουμε ξεφύγει πολύ από το θέμα και ζητώ συγγνώμη από τον φίλο τον Γιάννη που είναι δική του η ανάρτηση αλλά και από τους αναγνώστες .
Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι είστε άδικος στην κριτική απέναντι στον Ταλιαδώρο .
Το ότι δεν τον ακούσατε να λέει κλασικά μαθήματα εσείς , δεν πάει να πει ότι δεν λέει ή ότι δεν ξέρει να τα πει.
Όποιοι ήταν παρόντες και τον άκουσαν να ψάλει κοινωνiκό Ιωάννου πλ β , στο συνέδριο στην Αθήνα , στον μητροπολιτικό ναό , όταν έψαλε απέναντι από τον κ. Λεων.Αστέρη (ήμουν μαζί του στο αριστερό αναλόγιο) , τους έπεσαν τα σαγόνια .
Επίσης έχω στην κατοχή μου ηχογραφήσεις με χερουβικά Κων/νου και καλοφωικούς ειρμούς κ.α. να τα αναρτήσω και να σας τα αφιερώσω κι όλας:D:D .
-όσον αφορά το ρεπερτόριο - το ξανά έγραψα ότι ο δάσκαλος είναι ακομπλεξάριστος και ψάλει από Καρά ...μέχρι Σακελαρίδη.
Δεν χτυπάμε , κατ αυτό τον τρόπο ένα μέγεθος όπως ο Ταλιαδώρος , ο οποίος εκτός από μεγάλη φωνή και ερμηνευτής έχει αναδείξει και πλήθος μαθητών ( που επίσης δεν το γνωρίζεται ) . Μεταξύ αυτών και ο γράφων.
Τώρα αν δεν γνωρίζουμαι να ψάλουμε Πέτρο , ανατρέξτε στις ηχογραφήσεις του ΟΦΕΛΠ.
Τέλος , να γράψω αυτό που ξανά ανέφερα για τον Ταλιαδώρο αλλά και για άλλους ηληκιωμένους που δεν μπορούν πλέον να υπερασπιστούν τον εαυτό τους : " Ο λύκος όταν γεράσει , των τσακαλιών μασκαράς γίνεται...."
Υ.Γ. ...πέρισυ , σε ηλικία 87 ετών , δεν είπε την Κασσιανή του ΠΕΤΡΟΥ ;...όταν άλλοι δεν τολμούν στα 40 τους ;;

Ημουν κι εγω στο Μητροπολιτικο Ναο εκεινη την ημερα...δεξια απο τον Αστερη ηταν ο Αλυγιζακης, αριστερα του ο παιδικος μου φιλος και αγαπητος Αχιλλεας Χαλδαιακης, και ακριβως μπροστα απο τον Αρχοντα ορθιος εγω. Ναι οφειλω να ομολογησω (επειδη η αληθεια πρεπει να λεγεται) οτι ηταν μια μοναδικη και υπεροχη ακολουθια!

....
Ἐνδιαφέροντα τὰ ... ἄκρα ...
....

Γιὰ νὰ μὴν ἐφαρμόζεται λοιπὸν ἡ παροιμία, ὅποιος γερνάει τόοοοοσο πολὺ, ἀποσύρεται τιμημένος ἐν μέσω τῶν μαθητῶν του, χωρὶς νὰ μένουν σκιὲς στὴν μακρόχρονη καριέρα του ἀπὸ ὕστερες ἡλικιακὰ ἐπιλογές ...

Θὰ προτιμοῦσα πάντως τὸν ἄτολμο σαραντάρη ἀπὸ τὸν 87άρη σὲ κάθε περίπτωση ...

Ἐνδιαφέροντα τὰ ... ἄκρα ...

Γιὰ νὰ μὴν ἐφαρμόζεται λοιπὸν ἡ παροιμία, ὅποιος γερνάει τόοοοοσο πολὺ, ἀποσύρεται τιμημένος ἐν μέσω τῶν μαθητῶν του, χωρὶς νὰ μένουν σκιὲς στὴν μακρόχρονη καριέρα του ἀπὸ ὕστερες ἡλικιακὰ ἐπιλογές ...

Θὰ προτιμοῦσα πάντως τὸν ἄτολμο σαραντάρη ἀπὸ τὸν 87άρη σὲ κάθε περίπτωση ...
Ναι συμφωνώ μαζί σου αλλά να δούμε και την διάδοχη κατάσταση όταν έρθει η ώρα .
Μιλάμε βέβαια για τον Ταλιαδώρο ,που είναι ζωντανός θρύλος (μάλλον δεν το συνερίζεσαι ) και μία Ιστορία από μόνος του.

Ναι συμφωνώ μαζί σου αλλά να δούμε και την διάδοχη κατάσταση όταν έρθει η ώρα .
Μιλάμε βέβαια για τον Ταλιαδώρο ,που είναι ζωντανός θρύλος (μάλλον δεν το συνερίζεσαι ) και μία Ιστορία από μόνος του.

Διάδοχη κατάσταση:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ.-

Διάδοχη κατάσταση:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ.-

Παύλε ξερεις κατι που δεν ξερω ή το έγραψες έτσι γενικά;
Γιατί θα μπορουσα να σου αναφέρω ονόματα όπως Λιακος και Χαλκιάς αλλά μιλάμε για την διάδοχη κατασταση ,στον συγκεκριμενο ναο.

Sotres said:
...Διότι, πολύ απλά, ας μας πει ο κ. Αιτωλός από που αντλεί τα μινοράκια του ο Ταλιαδώρος; Από τον Γερμανό ή τον Πέτρο; Που τα βρήκε όλα αυτά; Όχι σεβαστέ μου κύριε. Ξεχωριστή φωνή ναι, αλλά αδιάβαστος, όσο και αν μας πονάει αυτό. Δεν τον πολυ-άκουσα να ψάλλει κλασσικά μαθήματα. Δικά του τις περισσότερες φορές με μοτιβάκια νεόφερτα, πιασάρικα...
Μερικά πράγματα έχουν και τα όριά τους, αλλά όταν ένας νάνος της ψαλτικής (όπως είμαστε όλοι μας άλλωστε) εκφράζεται με περισσή ασέβεια και θράσος προς τον Πατριάρχη του παραδοσιακού ύφους της Θεσσαλονίκης Άρχοντα Χαρίλαο Ταλιαδώρο, αποκαλώντας τον... "αδιάβαστο" (!!!:eek::eek::eek:), το ολίσθημά του δεν θεραπεύεται ούτε με την εκ των υστέρων διαγραφή του μηνύματος, χωρίς ένδειξη μάλιστα κάποιας μεταμέλειας για το απαράδεκτο αυτό σχόλιο. Ευτυχώς που συνάδελφος πρόλαβε και κράτησε το μήνυμα, ώστε αυτό να μένει και να δείχνει το πώς η γνωστή σχολή αντιμετωπίζει τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος. Γιατί όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ασφαλώς ξέρουν πώς αντιμετωπίζονταν στην ΕΛΒΥΧ και στα υπόλοιπα παρακλάδια οι παλαιοί τιτάνες της ψαλτικής, του Πρίγγου και του Στανίτσα μηδενός εξαιρουμένων! Όπως βλέπετε η ιστορία συνεχίζεται και οι όποιες εγκύκλιοι του Πατριαρχείου προς γνώσιν και συμμόρφωσιν δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά επιβεβαιώνουν τη γνωστή παροιμία: "τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς"...

Αγαπητέ, η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του τίτλου ξέρει αυτά που πρέπει να ξέρει! δεν θα τα μάθει μόλις λάβει τον τίτλο, γιατί απλά τότε δεν θα έπρεπε να έχει πιστοποίηση γνώσεων, διότι ο Πέτρος είναι must...Επίσης, η ψαλτική μας τέχνη δεν είναι μία μουσική στην οποία και να μην πεις συγκεκριμένα πράγματα δεν χάλασε ο κόσμος. Το αντίθετο μάλιστα. Για να διασωθεί αυτή η παράδοση πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένο ρεπερτόριο.΄Αυτά τα έλεγε ο Σουρλατζής στη Θεσσαλονίκη και ο Ευθυμιάδης. Οι άλλοι οι μεγάλοι θεώρησαν τον εαυτό τους αυθεντία και νομίζω ότι την πάτησαν, δεδομένου του ότι ο μαθητής του Θεοδοσόπουλου, του Ταλιαδώρου και του Καραμάνη αν δεν έχουν το κειμενάκι των δασκάλων τους μπροστά, δεν ψάλλουν. Επαναλαμβάνω εξαιρέσεις υπάρχουν. Και έτσι φτάσαμε στα αναλόγια της πατρίδας μας να βλέπεις Αναστασιματάριο του Ταλιαδώρου, πιο συχνά από το Αναστασιματάριο του Πέτρου...Αυτό για εμένα λέει πολλά. Δεν ξέρω για σας. Το ότι ο Ταλιαδώρος είπε την Κασσιανή μέλος Πέτρου δεν μου λέει κάτι, διότι τις υπόλοιπες Κυριακές και στις υπόλοιπες ακολουθίες βλέπω και ακούω άλλα μέλη. Προς Θεού δεν είπα ότι δεν είναι μεγάλος Ψάλτης. Η ένστασή μου είναι στο μεγάλος Δάσκαλος. Διότι οι μαθητές του, όχι όλοι, πάσχουν τόσο από θεωρία όσο και από παλαιό ρεπερτόριο. Αυτό μου είναι αρκετό για να βγάλω κάποια συμπεράσματα.
ΥΓ Νεοκλή αν μπορείς μία χάρη ζήτησα...σε παρακαλώ πολύ!

Back