ixadin
Ηχάδιν
Πάντως ἀπό τό μήνυμα #1 καί ὅλα τά ὑπόλοιπα καί αὐτά πού σκέπτομαι νά ἀκολουθήσουν, σκοπό ἔχω νά δείξω τό Τυπικό στήν πράξη. Ἔτσι στήν πρώτη «γεύση» ἔδειξα τά 8 ἀναστάσιμα, τό «Ὑπερευλογημένη...», τό «Ἀναστάς ἐκ τοῦ μνήματος...».
Στήν μεγάλη ἠχογράφηση τοῦ Ὄρθρου καί τῆς Θ. Λειτουργίας ἔχουμε νά δείξουμε πάρα πολλές λεπτομέρεις σέ σχέση μέ θέματα πού ἔχουμε συζητήσει, ἐκ τῶν ὁποίων ξεχωρίζω:
Τήν τάξη ψαλμωδίας τῶν κανόνων, τήν στιχολογία τῶν αἴνων, τούς ὀρθούς ψαλμικούς στίχους τῶν ἀντιφώνων, τό ἀλληλουιάριον, τό κοινωνικόν, τό «Πληρωθήτω...», τό «Ἐν ὀνόματι Κυρίου» ὡς ἀπάντηση στό «Ἐν εἰρήνῃ προέλθωμεν».
Τό σημαντικότερο εἶναι ὅτι ἔχουμε μία Ἀρχιερατική χοροστασία καί Ἀρχιερατική Λειτουργία καί μάλιστα μέ τίς ἰδιαιτερότητες ἱερουργίας Προκαθημένου-Προέδρου Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας. Ἔτσι ἔχουμε τήν χοροστασία, ὅπου μετά τό «Εἰς πολλά ἔτη...» τῆς εἰσόδου δέν ψάλλει Καταβασίες κατά τήν Πατριαρχική Τάξη. Τό «Κέλευσον...». Τήν τάξη τοῦ «Καιροῦ». Τήν Θ. Λειτουργία μέ τόν τρισάγιο ὕμνο, τό «Ἀμήν» στό «Κύριε, Κύριε...», τό σύντομο «Εἰς πολλά ἔτη...» καί τό ἀργό «Δόξα σοι Κύριε...» μετά τό Εὐαγγέλιο. Τήν τάξη τῆς Μ. Εἰσόδου, τίς μνημονεύσεις, τά Δίπτυχα.
Μου έκαναν εντύπωση οι παραπάνω αναφορές. Δυστυχώς έχουμε φτάσει να θεωρούμε την τάξη αυτή, να φαίνεται (δεν βρίσκω λέξη, κάτι σαν super extra ουάου).
Στον δικό μου ναό τα τηρώ εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, από όταν έγινα πρωτοψάλτης. (Τα λέω όχι για να ακυρώσω την προσπάθεια του σεβαστού π. Μαξίμου, αλλά γιατί είναι αυτονόητο ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ.
Εχω φαγωθεί με πολύ κόσμο στο ψαλτήρι που μόλις έρχεται η ώρα να πούν το β΄ στίχο του Θεός Κύριος "... ότι αγαθός ότι εις τον αιώνα το έλος αυτού" παθαίνουν ένα πανικό και ψάχνουν το παλαιό εγκόλπιο που το έχω πεταμένο στα βάθυ του αναλογίου (ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ). Μάλιστα θυμάμαι τον ιερέα πατέρα μου όταν πρότεινα να πάρουμε το εγκόλπιο της Σιμωνόπετρας και μετά από καιρό το αγοράσαμε, είχε πάει και είχε διορθώσει (ευτυχώς με μολύβι) και να λέει με μεγάλα γράμματα ΟΧΙ ΑΥΤΟ
Σκέφτομαι να προτείνω στον κ. Διαχειριστή μια δημοσκόπηση για το αν γνωρίζουμε το άν υπάρχει στο ναό μας το νέο εγκόλπιο του Αναγνώστη και εαν εφαρμόζουμε τα υπ΄ αυτού προβλεπόμενα.
Να με συγχωρείτε για το ύφος, αλλά όποτε θέλουνε μας λένε τα περί προεστώτος και υπακοής, αλλά ο προεστώς (μικρός ή μεγάλος) δεν κάνει υπακοή στους συνοδικῇ διαγνώμῃ "δικούς του" προεστώτες.
Τα είπα και ξαλάφρωσα