Μουσική Ροδωνιάς - π. Γεωργ. Σκουρτανιώτη

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗ
Πρωτοπρεσβυτέρου

"ΜΟΥΣΙΚΗ ΡΟΔΩΝΙΑΣ"

Εκκλησιαστικά μελωδήματα
συντεθέντα επί τη βάσει των
μουσικών γραμμών αρχαίων &
νεωτέρων μουσικοδιδασκάλων

Τρίκαλα 1998​

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν την ύπαρξη του βιβλίου αυτού, ίσως ούτε και του συγγραφέα του. Για πρώτη φορά συνάντησα το όνομα του π. Γεωργίου Σκουρτανιώτη πριν μερικά χρόνια, όταν αγόρασα τον τόμο της Λειτουργίας στη σειρά "Αγγελικός χορός" της Ι.Μ. Σϊμωνος Πέτρας. Διαβάζοντάς το, και μένοντας σε κείμενα που δεν είχα ξανασυναντήσει, ξεχώρισα ένα χερουβικό και ένα "Άξιον εστί" σε πλ.β΄ και τα δύο (σελ. 33 και 51 στο βιβλίο), που μου άρεσαν πολύ. Από τότε τα έχω πει επανειλημμένα.
Το όνομα του μελοποιού μου ήταν άγνωστο τότε κι ούτε το συνάντησα ξανά από τότε, μέχρι που κάποια στιγμή που έτυχε να τα πω σε Κυριακή πλ. β΄, με πλησιάζει μετά το τέλος ο (νέος και τέταρτος κατά σειρά) αριστερός ψάλτης του ναού μας, και μου λέει : -Από που τα ξέρεις αυτά; Ξέρεις ο π. Γεώργιος ήταν παππούς μου! Τον ρώτησα εάν έχει και άλλα κείμενα και μου αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του βιβλίου, που δεν κυκλοφόρησε ευρέως, παρά ως ιδιωτική έκδοση μεταξύ γνωστών και φίλων προς τιμήν του συγγραφέα. Το ζήτησα λοιπόν και μια που, όμως μου είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα να το ανεβάσω, το παρουσιάζω εδώ για να γνωρίσουν κι άλλοι τον μελοποιό αυτόν.
Δεν πρόλαβα να δω τις άλλες συνθέσεις του, ελπίζω όμως αρκετοί να ενδιαφερθούν γι' αυτές και να πουν την γνώμη τους, ώστε αν πράγματι αξίζουν να γίνουν ευρύτερα γνωστές .

ΥΓ. Εάν κανείς έχει πληροφορίες σχετικά με τον π. Γεώργιο Σκουρτανιώτη, ας μας πληροφορήσει.
 

Attachments

  • Μουσική Ροδωνιάς - π. Γεωργ. Σκουρτανιώτη.pdf
    16.8 MB · Views: 674
Last edited:
Top