Χρόνια πολλά σε όλους τους ιεροψάλτες!

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Η σημερινή μέρα, μνήμη του οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους και του αγίου Ρωμανού του μελωδού, μπορεί νομίζω να θεωρηθεί δικαιωματικά ημέρα που γιορτάζει ο ιεροψαλτικός κόσμος. (Θα μπορούσε ίσως και να καθιερωθεί επίσημα κάτι τέτοιο). Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλα τα μέλη του φόρουμ, καθώς και σε όλους τους απανταχού ιεροψάλτες!

Η σημερινή μέρα, μνήμη του οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους και του αγίου Ρωμανού του μελωδού, μπορεί νομίζω να θεωρηθεί δικαιωματικά ημέρα που γιορτάζει ο ιεροψαλτικός κόσμος. (Θα μπορούσε ίσως και να καθιερωθεί επίσημα κάτι τέτοιο). Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλα τα μέλη του φόρουμ, καθώς και σε όλους τους απανταχού ιεροψάλτες!

Καλή η πρότασή σου αγαπητέ συνονόματε κ. Μπάτζιε,αλλά ΄ήδη ,ως γνωστόν, με τον Κανονισμό Ιεροψαλτών,έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτής των Ιεροψαλτών η 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους(Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού).Η καθιέρωσή της βέβαια δεν έτυχε και της δέουσας συνέχειας με αποτέλεσμα ,τουλάχιστον στην περιοχή μου, να μην γίνεται καμμία εκδήλωση,όπως θα έπρεπε για να τιμούνται οι τέττιγες της εκκλησίας,και τούτο οφείλεται στην αδιαφορία ημών των ιδίων αλλά και της Μητρός Εκκλήσίας(Μητροπολιτών κ,λ,π,).Αρκούμαι σε αυτά γιατί αν συνεχίσω θα πω πολλές πικρίες και δεν το θέλω.

Και την 4η Δεκεμβρίου ως γνωστόν συνεορτάζει η Αγ. Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, λίαν δημοφιλής Αγία, αλλά και ο Αγ. Ιερομάρτυς Σεραφείμ ο Νέος (ομοίως δημοφιλής στην περιοχή Ηπείρου-Θεσσαλίας και αλλού)...

Ατυχής επιλογή νομίζω.

Καλή η πρότασή σου αγαπητέ συνονόματε κ. Μπάτζιε,αλλά ΄ήδη ,ως γνωστόν, με τον Κανονισμό Ιεροψαλτών,έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτής των Ιεροψαλτών η 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους(Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού)

Δίκιο έχετε.
Κάθε βέβαια εορτή αγίου αφορμή χαρά και γιορτής είναι.
Αλλά η επιλογή αυτή δεν είναι πολύ σωστή από την άποψη ότι ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (κορυφαίος δογματικός θεολόγος) ναι μεν καθιέρωσε την οκτάηχο, αλλά αυτό είναι θέμα μουσικής θεωρίας και σύνθεσης, όχι ψαλτικής. Θα μπορούσαν στη μνήμη του να τιμώνται οι συνθέτες και οι θεωρητικοί της Βυζαντινής μουσικής –πολύ δε περισσότερο οι υμνογράφοι.
Ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης όμως, εκτός από συνθέτης, ήταν ψάλτης καλλιφωνότατος, περιζήτητος, με το χάρισμά του δοσμένο από την ίδια την Θεοτόκο, κατά τον βίο του. Εκείνος δηλαδή είναι που ασκεί τη δική μας την τέχνη.

Θα μπορούσε άραγε να γίνει κάποια νέα πρόταση προς τα αρμόδια όργανα; Μια διχοτόμηση δηλαδή της εορτής σε γιορτή συνθετών / υμνογράφων και γιορτή ιεροψαλτών;

Χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει σε τίποτα την τιμή προς το πρόσωπο του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η βάση της βυζαντινής μουσικής!

Last edited:
Χρόνια πολλά σε όλους τους ιεροψάλτες και τα μέλη του Ψαλτολογίου και από μένα. Η Παναγία και η άγιοι βοήθειά μας.

Έτη πολλά και στον αγαπητό π. Κουκουζέλη.

πολλοί γνωστοί μου ψάλτες γιορτάζουν του Ασώτου......έστω και άτυπα.......και έχει πολύ κέφι. 'Εχει το νόημά της η μέρα.

πολλοί γνωστοί μου ψάλτες γιορτάζουν του Ασώτου......έστω και άτυπα.......και έχει πολύ κέφι. 'Εχει το νόημά της η μέρα.

Ο Σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου στο καταστατικό του [δεκαετία 1980] καθιερώνει ως γιορτή του συλλόγου την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου ή Ασώτου. Δεν θυμάμαι τώρα καλά.

ΚΑι σήμερα θα έπρεπε να πούμε χρόνια πολλά λόγω του αγίου Κοσμα του μελωδού!

Σκεφθείτε πόσο μεγάλο κομμάτι του εκκλησιαστικού έτους περνούμε μόνο με τις Καταβασίες του (δεν αναφέρω άλλους κανόνες και ύμνους):
Χριστός γεννάται δοξάσατε / Πεποικιλμένη τη θεία δόξη / Βυθοῦ ἀνεκάλυψε πυθμένα / Χέρσον αβυσσοτόκον / Σταυρόν χαράξας / Πόντω ἐκάλυψεν / Χοροί Ισραήλ ανίκμοις ποσί ………………..κ.λπ.

Και βέβαια σήμερα είναι η επίσημη γιορτή των ιεροψαλτών.
Χρόνια Πολλά σε όλους. Και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός να μας φωτίσει να χωρέσουμε όλοι αρμονικά μέσα στην ψαλτική, όπως χώρεσαν αρμονικά και οι οκτώ του ήχοι στο μουσικό του σύστημα. Και όπως είπε και κάποιος πολύ ωραία, να αξιωθούμε να συμψάλουμε όλοι στο φόρουμ του Παραδείσου!

Χρόνια Πολλά και σε όσους έψαλαν σήμερα και δη όσους είχαν πανηγυρίζοντα ναό, με πρώτο τον κ. Λιναρδάκη, ο οποίος τίμησε το φόρουμ αλλά και την αγία Βαρβάρα με το πλούσιο σχετικό υλικό που ανέβασε. Όπως και τον κ. Καζίλα.
Και του χρόνου!

ΥΓ Σήμερα, είπε πολύ ωραία ο σεβασμιώτατος Πειραιώς, γιορτάζει ένας εκπρόσωπος του αγωνιζόμενου πιστού λαού (αγ. Βαρβάρα), ένας της ποιμαίνουσας Εκκλησίας (αγ. Σεραφείμ) και ένας της μοναστικής πολιτείας (Ιωάννης Δαμασκηνός).

Last edited:
Χρονια πολλα σε ολους!!Καλα χρηστουγεννα!

Ο Σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου στο καταστατικό του [δεκαετία 1980] καθιερώνει ως γιορτή του συλλόγου την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου ή Ασώτου. Δεν θυμάμαι τώρα καλά.
Του Τελώνου και Φαρισαίου... Αλλά με ποιο σκεπτικό δεν ξέρω...:)

Του Τελώνου και Φαρισαίου... Αλλά με ποιο σκεπτικό δεν ξέρω...:)

Παλαιωτερα οταν δεν υπηρχαν οι κατα τοπους συλλογοι ιεροψαλτων , οι ψαλτες σε πολλες περιοχες (μεταξυ των οποιων και το Ηρακλειο) εορταζαν την Κυριακη του Ασωτου . Γινονταν συνεστιασεις-κρασοκατανυξεις συνηθως το μεσημερι , οπου ειχαμε πολλα και διαφορα ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ (υμνοι , τραγουδια
ανεκδοτα , σατυρικα κλπ) . Θεωρουσαν δε οι ψαλτες , οτι οι ιερεις εορταζαν την Κυριακη του Τελωνου & Φαρισαιου .
Με την ιδρυση σωματειων ή συλλογων ιεροψαλτων , αρχισαν να εορταζουν επισημα οι ψαλτες την ημερα της εορτης του αγιου που φερει το ονομα του ο καθε συλλογος . Πχ στο Ηρακλειο οπου το τοπικο σωματειο ιεροψαλτων φερει το ονομα του Αγιου Ανδρεα του Κρητης (μεγαλος κανωνας κλπ) , εορταζουμε στις 4 Ιουλιου .
Παντως ανεπισημα ισχυει γενικα η Κυριακη του Ασωτου . Δηστυχως απ' οτι ξερω , οι διαφορες εκδηλωσεις εχουν ατονισει . Αντε κανενας εσπερινος ή καμια λειτουργια . Οι συνεστιασεις δηστυχως εχουν σχεδον σταματησει . ''Ω καιροι ω ηθη'' !!!
Ο συλλογος των Αθηνων (ο αρχαιωτερος ολων) ''Ρωμανος ο Μελωδος και Ιωαννης ο Δαμασκηνος'' (φερει δυο ονοματα διοτι παλαιωτερα υπηρχαν δυο συλλογοι στην Αθηνα που στην πορεια συνενωθηκαν και κρατηθηκαν τα ονοματα και των δυο συλλογων) , επι της πολυχρονης αρχιεπισκοπειας του μακαριστου Αρχιεπισκοπου Αθηνων κυρου Σεραφειμ , συνηθιζε να τιμα τον αγιο Ιωαννη τον Δαμασκηνο μαζι με τον αγιο Σεραφειμ (προς τιμην και του μακαριστου Σεραφειμ) , τελωντας πανηγυρικο εσπερινο στις 3 Δεκεμβριου στον Ιερο Ναο της Μητροπολης των Αθηνων . Νομιζω οτι αυτο συνεχισθηκε και επι Αρχιεπισκοπειας του μακαριστου Χριστοδουλου .

Όχι, πάτερ. Αφού δεν ακολουθούμε το Τυπικό του Αγίου Σάββα, αλλά της Μ.τ.Χ.Ε. :rolleyes:
Λεωνίδα,
Ἐννοῶ τούς ἀσχολούμενους μέ θέματα τυπικοῦ καί μελετητές τοῦ τυπικοῦ.
Ἄν δέν γνωρίζουν καί τό ΤΑΣ, πού εἶναι ἡ βάσις ὅλων, δέν κάνουν τίποτε.
Ἀλλά καί ἕνα πρότυπο, ὅπως συμβαίνει μέ τούς «προστάτας» ἁγίους τῶν Συλλόγων τῶν ἱεροψαλτῶν, εἶναι πάντα πρότυπο καί κατευθυντήριος «γραμμή», εὐλογία καί ὑπόδειγμα· πές το ἀκόμη «βάση δεδομένων».

Βέβαια τό παραπάνω μήνυμά μου εἶχε σχέση μέ τίς προηγηθεῖσες ὑποθετικές, εὐφυεῖς ἀλλά καί σκωπτικές προτάσεις καί ὡς λογοπαίγνιο.
Ἀναμφισβήτητα ὅμως, ὅπως καί νά ἔχει τό πρᾶγμα, ἡ βοήθεια τοῦ ἁγίου Σάββα μᾶς εἶναι ἀπαραίτητη καθώς καί ἡ μελέτη τοῦ Τυπικοῦ (τῆς Μονῆς) τοῦ Ἁγίου Σάββα, πού δόξα τῷ Θεῷ ὑπάρχει στό Ψαλτολόγιον σέ δύο ἀπό τίς πολλές ἐκδόσεις του. Ἔτσι θά μποροῦμε νά ἑρμηνεύουμε καί νά κατανοοῦμε καί τό ΤΜΕ καί νά διεξάγουμε καλλίτερες συζητήσεις, ἐποικοδομητικές καί ὠφέλιμες.

Υ.Γ. Νομίζω ὅτι κι ἐσύ τά γνωρίζεις αὐτά καί τά ἐνστερνίζεσαι, ἀλλά ἀπάντησες κι ἐσύ στό ἴδιο «πνεῦμα»...

Χρόνια πολλά με καθυστέρηση γιατί έλειπα και από μένα σε όλους που ασχολούνται με την ψαλτική με οποιοδήποτε τρόπο. Μόλις προλάβω (είμαι στη δουλειά και μου έχουν πέσει πολλά αυτές τις μέρες :() θα σας διηγηθώ και μια ιστορία για το πώς τιμήθηκαν πρίν μερικές μέρες οι ψάλτες μιας τοπικής ενορίας του Σύδνεϋ (όχι Ελληνικής... και όχι ακολουθώντας τις υποδείξεις κάποιου νόμου).

Back