Εορτοδρόμιον - Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου (Venice 1836)

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ἀσχολούμενος αὐτές τίς ἡμέρες —καί ἀσχολούμενοι ἐδῶ στό Ψαλτολόγιον— μέ ἑρμηνεῖες εἱρμῶν καί τροπαρίων κανόνων, δεῖτε ἐδῶ
http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/f/c/a/metadata-06-0000083.tkl

Πρόκειται γιά τό σημαντικώτατο ἔργο τοῦ ἁγίου Νικοδήμου, Ἑορτοδρόμιον, ἤτοι ἑρμηνεία εἰς τοὺς κανόνας τῶν δεσποτικῶν καὶ θεομητορικῶν ἑορτῶν, Βενετία 1836.
 
Last edited:
Πολλές φορές λέω ότι στην ζωή μας τίποτα δεν είναι τυχαίο κι αν θέλουμε να είμαστε καλοί ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να το πιστεύουμε αυτό.

Εχθές στην πρόβα της χορωδίας - κι όταν ψάλαμε το "Έσωσε λαόν θαυματουργών Δεσπότης" ο μαθητής μου και οικογενειακός φίλος μου Κωστάκης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ερμηνεία του κειμένου και στο γεγονός ότι πρέπει οι ψάλλοντες να κατανοήσουν το κείμενο για να το αποδώσουν σωστά.
Και σήμερα -χωρίς κανένα προσωπικό κόπο- ήρθε στο ΨΑΛΤΟΛΟΓΙΟΝ η λύση στο πρόβλημα.
Υποσχέθηκα να τους δώσω κάποια ερμηνεία των τροπαρίων αυτών,
θα τους δώσω λοιπόν, τις ερμηνείες εκ του εορτοδρομίου του Αγίου Νικοδήμου.

Σας ευχαριστώ

Φιλικά
Δημήτριος Καλπακίδης.
 
Μέ συγκίνησε μέλος - ἱεροψάλτης, πού ἐνδιαφέρεται γιά «την ερμηνεία των ιαμβικών καταβασιών των Χριστουγέννων» καί τόν συγχαίρω. Στίς σελ. 132 - 155 τοῦ pdf τοῦ Ἑορτοδρομίου ὑπάρχει ἡ ἑρμηνεία ὅλου τοῦ ἰαμβικοῦ κανόνος ἀπό τόν ἅγιο Νικόδημο τόν Ἁγιορείτη.
 
Last edited:
Αξίζει να αναφέρουμε και το έργο του Θ. Προδρόμου στο οποίο στηρίζεται και ο άγιος Νικόδημος και το οποίο αναρτήθηκε εδώ.
 
Last edited by a moderator:
Η κατανόηση του νοήματος των ψαλλομένων είναι σημαντικότατος παράγοντας από τη μεριά του ψάλτη. Μόνο όταν καταλαβαίνει ο ψάλτης τι λέει μπορεί να το μεταφέρει σωστά στο λαό. Πολύ χρήσιμες οι υποδείξεις του π. Μάξιμου και του Power 96 .
 
Αν για κάποιο λόγο θα έπρεπε να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου μόνος σε ένα ξερονήσι, έχοντας μόνο 5 βιβλία μαζί μου, το ένα από αυτά θα ήταν το Εορτοδρόμιο του αγίου Νικοδήμου.
Δεν είναι τόσο η ερμηνεία των κανόνων, όσο η περιεκτική σύνοψη, με μοναδική γλαφυρότητα λόγου, ολόκληρης της αγιογραφικής και πατερικής παράδοσης.
 
Back
Top