Πρόβληση ἐπισκόπου, θεία λειτουργία καί χειροτονία ἐπισκόπου.
Πολύ ὡραῖα ψάλλουν οἱ μοναχές μονοφώνως.
Κυριακή Μυροφόρων (19/5/2013). Τυπικά καί μακαρισμοί. Στήν γ΄ ἐκφώνηση ὁ ἅγιος καθηγούμενος Ξενοφῶντος π. Ἀλέξιος. Τρισάγιο στά ρώσικα προσαρμογή τοῦ Στανίτσα (δ΄ φθορικός μέ ἄκουσμα γ΄ ἤχου) γιά νά ταιριάζει μέ τό ρώσικο τῶν ἱερέων. Κύριε ἐλέησον χειροτονίας σέ πλ. α΄ ἦχο. Ἡ χειροτονία ἐν μέσω τοῦ τρισαγίου. Τό ἴδιο τρισάγιο στά ἑλληνικά. Προκείμενο σέ βαρύ (ὅπως ΤΑγΣ) καί ἀλληλουιάριο (Ἀντιφωνάριον π. Κ. Παπαγιάννη:wink
. Χερουβικό
λειτουργικά πλ. α΄ ἐναρμόνιος. Ὁ ἄγγελος ἐβόα... στό 1:20:26
Περισσότερα πεῖτέ μας ἐσεῖς κ. Γιαννόπουλε.
Συγχαρητήρια καί εὐχαριστοῦμε!
ΥΓ. Πολύ ὡραῖες βυζαντινές ἁγιογραφίες στό νέο ναό, ἀπ᾿ ὅ,τι καταλαβαίνω. Πεῖτέ μας...
Το Εκατερίνμπουργκ βρίσκεται πολύ κοντά στην νοητή γραμμή που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, στα Ουράλια. Εκεί μετέφεραν την τσαρική οικογένεια (από την Αγ. Πετρούπολη όπου τους συνέλαβαν) και τους σκότωσαν. Μια μεγάλη ιστορία με επεκτάσεις μέχρι τις μέρες μας, που δεν είναι δυνατόν να γράψω τώρα εδώ.
Το παλιό μοναστήρι είναι στο κέντρο της πόλης, με κεντρικό ναό αυτόν του Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι, όλη όμως η έκταση είχε καταληφθεί από τους κομμουνιστές και τα τελευταία χρόνια αποδόθηκε πάλι -μερικώς- στην μονή . Σήμερα η μονή στεγάζεται στο προάστιο Ελισσαβέτ και το καθολικό είναι αφιερωμένο στην Αγ. Αικατερίνα.
Πρόκειται για μια αληθινή κοιτίδα γνήσιου ορθόδοξου μοναχισμού, εκκλησιαστικής τέχνης και χριστιανικής δραστηριότητας στην περιοχή αυτή. Εξαιρετικά έχει βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση η αδελφική σχέση των μοναζουσών με το κοινόβιο της Ορμύλιας.
Πήραν ευλογία να ανακατασκευάσουν τον ναό του Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι και αυτό που βλέπετε είναι η πρώτη λειτουργία με τον πατριάρχη Κύριλλο. Μόλις πριν 1,5 μήνα ο ναός ήταν πράγματι σαν γιαπί, με τις σκαλωσιές να φτάνουν μέχρι τον τρούλο και όλους να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα για να προλάβουν. Δεν πίστευα ότι θα προλάβουν, και οι ίδιες κάποια στιγμή είχαν αμφιβολίες. Δόξα τω Θεώ όμως, τελείωσαν αργά το βράδυ της παραμονής (18-5-13).
Οι αδελφές του μοναστηριού που ασχολούνται με την αγιογραφία έχουν γυρίσει όλο τον ορθόδοξο κόσμο μελετώντας μνημεία και τεχνοτροπίες, στήνοντας το εργαστήριό τους και αποκτώντας σταδιακά μεγάλη εμπειρία και θαυμαστή ικανότητα στην τέχνη αυτή, κάτι που πέρα από τα άλλα αντικατοπτρίζει και την εσωτερική τους κατάσταση. Πρόκειται για ευλογημένους ανθρώπους! Ανεβαίνοντας στις σκαλωσιές τον Απρίλιο και μελετώντας από κοντά το έργο τους, συνειδητοποίησα ότι λίγες φορές, ακόμη και στην Ελλάδα, βλέπεις τέτοια ποιότητα.
Παράλληλα, μια άλλη ομάδα μοναζουσών ασχολήθηκε με την ψαλτική ξεκινώντας από το μηδέν. Δουλέψαμε συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και σήμερα είναι σε θέση να ψάλλουν άνετα τις κλασσικές μελωδίες, αργά χερουβικά και κοινωνικά,κ.ά. Το σημαντικότερο είναι ότι σταδιακά αρχίσαμε να προσαρμόζουμε μελωδίες στην λειτουργική τους γλώσσα, την σλαβονική. Βάλαμε συγκεκριμένα κριτήρια, διορθώσαμε και βασανιστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να βρούμε ένα δρόμο λυσιτελέστερης εργασίας. Είναι η αλήθεια ότι συγκεκριμένες τέτοιες προσπάθειες, παλαιότερες και νεότερες δεν μας ικανοποίησαν (σε διαφορετικό βαθμό βέβαια η καθεμία). Ακόμη και τον προηγούμενο μήνα που εξετάσαμε από κοντά ογκώδη τέτοιο τόμο, οι ίδιες μου ανέφεραν συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζει, και το πώς δεν τις αναπαύει σε σχέση με μουσικά κείμενα που τους δίδαξα όλα αυτά τα χρόνια.
Ας μη μακρυγορήσω. Ψάλλουν το χερουβικό του πρώτου ήχου του Φωκαέως, σε σύντμηση του π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη (βλ.
Μουσικόν Τριώδιον, τόμ. Α΄, στο Παράρτημα). Είχαν συνενοηθεί με τον πατριάρχη, τα ήθελε όλα σύντομα, αλλά από την άλλη μεριά ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε η ψαλτική σε τέτοια σπουδαία λειτουργική ευκαιρία στην περιοχή εκείνη και όλοι πήραν μια γεύση.
Το Σύμβολο της Πίστεως ψάλλεται από όλο το εκκλησίασμα.
Ο πατριάρχης έδωσε ευλογία η μονή να ονομάζεται πλέον "Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι και Νόβο Τιχβίν".
Όλες αυτές οι προσπάθειες και πολλές άλλες από τις δραστηριότητες της μονής (πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες) ευλογούνται από τον γέροντα Αβραάμ και την γερόντισσα Δομνίκη, οι οποίοι πρωτοστατούν εις παν έργον αγαθόν.
Εύχεσθε...