Δοκίμιον Εκκλησιαστικών Μελών, Χριστοδούλου Γεωργιάδου του Κεσσανιέως (Αθήνα 1856)

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
View attachment εξώφυλλο.jpg

Στις επόμενες παραγράφους θα σας δώσω μια σύντομη περιγραφή ενός άγνωστου βιβλίου, στην επανέκδοση (φωτοστατική ανατύπωση) του οποίου προέβη ο Πρωτοψάλτης, Χοράρχης και Καθηγητής Β.Μ. Παύλος Φορτωμάς, εντάσσοντάς το στην σειρά των Εκδόσεων Βυζ. Μουσικής "Αίνος & Ύμνος". Λόγω του σπάνιου χαρακτήρα του πονήματος και της ιστορικής του αξίας, προτιμήθηκε η φωτοστατική ανατύπωσή του, χωρίς να διορθωθούν τα όποια τυπογραφικά αμαρτήματα.
Πρόκειται για το πόνημα του Χριστοδούλου Γεωργιάδου του Κεσσανιέως "Δοκίμιον Εκκλ. Μελών" που εξεδόθη πρώτη φορά στην Αθήνα το έτος 1856. Πρόκειται για ένα αξιόλογο και ιδιόμορφο πόνημα το οποίο είναι άγνωστο στους περισσότερους και που φαίνεται ότι δεν προχώρησε ιδιαίτερα στο εκδοτικό πέλαγος, ίσως λόγω της μουσικής ιδιομορφίας του ή και της δυσκολίας κάποιων μαθημάτων που περιέχει και για την οποία κάνει λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας στον "Προς τους φιλόμουσους συνδρομητάς" πρόλογό του.
Κατ' αρχήν περιέχει έναν γενικό πρόλογο, μέσα από τις γραμμές του οποίου αναδεικνύονται τα ιεροψαλτικά προβλήματα της εποχής, τα οποία αν τα διαβάσει κανείς θα δει ότι η κατάσταση των ιεροψαλτικών πραγμάτων στην Ελλαδική Εκκλησία λίγο άλλαξε από τότε... Στην συνέχεια περιέχει τον προαναφερθέντα πρόλογο "Προς τους φιλόμουσους συνδρομητάς" στον οποίο περιγράφει τα μέλη που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, κάνοντας λόγο για την αντιστοιχία των Ήχων των μελών με τα αντίστοιχα Οθωμανικά Μακάμια, εξηγώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε Μακαμίου. Η ίδια αντιστοιχία γίνεται και στον τίτλο του κάθε μέλους, και φαντάζομαι θα ενδιαφέρει πολύ τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα μακάμια.
Παραθέτω παρακάτω, σε φωτογραφία, των πίνακα περιεχομένων:
View attachment πίνακας περιεχομένων.jpg

Να σημειώσω ότι τα Αργοσύντομα Δοξαστικά, τα Άξιον Εστί, καθώς και τα Παπαδικά μέλη που περιέχει απαιτούν μια Α εκτελεστική ικανότητα. Γενικότερα όμως τα περισσότερα μέλη, παρόλη την πρωτοτυπία τους έχουν φυσιολογικό βαθμό δυσκολίας και εκτελούνται άνετα. Ενδεικτικά, παραθέτω ένα "Αξιον Εστί" σε ήχο Πλ. Α΄, και μια πιο εύκολη αλλά και ασυνήθιστη Δοξολογία σε Ήχο Β΄ με καταλήξεις στον κάτω Δι (σε αντιστοιχία με το οθωμανικό μακάμιο Σετ Αραμπάν).

Α) ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
View attachment Άξιον εστί 01.jpgView attachment Άξιον εστί 02.jpgView attachment Άξιον εστί 03.jpg


Β) ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
View attachment Δοξολογία 01.jpgView attachment Δοξολογία 02.jpgView attachment Δοξολογία 03.jpgView attachment Δοξολογία 04.jpgView attachment Δοξολογία 05.jpgView attachment Δοξολογία 06.jpgView attachment Δοξολογία 07.jpg

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από το εκκλ. βιβλιοπωλείο "Αίνος & Ύμνος" του κ. Φορτωμά, Αριστοτέλους 22, Αθήνα (έναντι του Υπουργείου Υγείας).
 
Last edited:
Μετά από παράκληση φίλου και μέλους του forum, ανεβάζω και ένα δείγμα από τα Δοξαστικά του ΔΕΜ, το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής του Παραλύτου.
 

Attachments

  • Δοξαστικόν Αίνων Κυριακής του Παραλύτου από ΔΕΜ.pdf
    161.6 KB · Views: 431
Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση του ενδιαφέροντος αυτού βιβλιαρίου και την επιλεκτική παράθεση μαθημάτων.
Η γραμμή "τον παράλυτον" στην αρχή του Δοξαστικού μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο Δοξαστικό του Πρίγγου !

Μετά από παράκληση φίλου και μέλους του forum, ανεβάζω και ένα δείγμα από τα Δοξαστικά του ΔΕΜ, το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής του Παραλύτου.
 
Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση του ενδιαφέροντος αυτού βιβλιαρίου και την επιλεκτική παράθεση μαθημάτων.
Η γραμμή "τον παράλυτον" στην αρχή του Δοξαστικού μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο Δοξαστικό του Πρίγγου !

Ναι, όντως. Αν και ο Χριστόδουλος Γεωργιάδης είναι προφανώς πολύ παλαιότερος του Πρίγγου. Είναι αυτό που λέγαμε την άλλη φορά ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση τελικά στη Μουσική... :D
 
Back
Top