Συλλογή έργων Anton Pann

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Συλλογή έργων του σημαντικού Ρουμάνου μελοποιού Anton Pann (19ος αι.) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Γεώργιο Μιχαλάκη τον οποίο και ευχαριστώ. Για τον Anton Pann έχει ενδιαφέρον να ακουστούν πληροφορίες από όποιον έχει την ώρα και την καλή διάθεση.

compressed.gif
GKM_Rum_5050_Anton_P..> 6.1Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5051_Anton_P..> 31.8Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5052_Anton_P..> 16.4Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5054_Antonn_..> 2.5Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5054_Antonn_..> 2.8Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5055a_Anton_..> 27.2Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5055b_Anton_..> 8.4Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5055c_Anton_..> 4.4Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5056_Anton_P..> 14.4Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5056_Anton_P..> 11.9Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5057_Anton_P..> 5.8Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5058_Anton_P..> 13.5Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5059a_Anton_..> 13.9Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5059b_Anton_..> 14.1Mb
compressed.gif
GKM_Rum_5060_Anton_P..> 3.1Mb
 
Ο σπουδαίος Ρουμάνος μουσικός (και όχι μόνον: λεξικογράφος, εθνολόγος, μεταφραστής και ποιητής) Αnton Pann γεννήθηκε στη σημερινή Βουλγαρία μεταξύ των ετών 1794-1798. Κατ' άλλους ήταν Βούλγαρος, κατ' άλλους Βλάχος, κατ' άλλους Τσιγγάνος αλλά δεδομένης της σταδιοδρομίας του στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία νομίζω ότι αν τον πούμε Ρουμάνο δεν κάνουμε λάθος (πρβλ. ο σπουδαίος Βούλγαρος μουσικοδιδάσκαλος Μανασσής Ποπτεοντόροβ, γεννημένος σε χωριό των Σερρών αλλά φανατικός εξαρχικός :rolleyes:).

Θα αναφερθώ δι΄ ολίγων στην ψαλτική του καριέρα: ξεκίνησε από τη Ρωσσική Εκκλησία στην κωμόπολη Τσισινάου και αργότερα εργάστηκε ως νεωκόρος και β΄ψάλτης σε Ρουμανόφωνες Εκκλησίες. Το ταλέντο του το ανεκάλυψε ο σπουδαίος ψάλτης Διονύσιος Φωτεινός (περί αυτού βλ. http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2008/02/blog-post_8999.html) και με το δικό του ενδιαφέρον κατάφερε να φοιτήσει στην υπό του Πέτρου Εφεσίου ιδρυθείσα ψαλτική σχολή. Το ταλέντο του το πρόσεξε ο Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας Διονύσιος (+1831) και τον διόρισε μέλος της επιτροπής που είχε ως έργο της τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων από την ελληνική και τη σλαβονική στη Ρουμανική.

Η ζωή του υπήρξε ταραχώδης (ήταν και κομματάκι γυναικάς, παντρεύτηκε 3 φορές, η 2η γυναίκα του υπήρξε μαθήτριά του σε γυμνάσιο θηλέων όπου δίδασκε μουσική :eek:). Παρόλα αυτά ήταν ένας ιδεολόγος και για να εκδώσει το "Νέο Δοξαστάριο" (στηριγμένος αρκετά στον Ιάκωβο) σχεδόν χρεωκόπησε!

Από το 1842-1851 υπήρξε καθηγητής στην κεντρική ιερατική σχολή στο Βουκουρέστι και πρωτοψάλτης στην περίφημη λευκή εκκλησία του Βουκουρεστίου (που είχα τη χαρά να επισκεφθώ το Μάρτιο! :)). Εκοιμήθη 02/11/1854.

Περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Pann
 
Last edited:
Να εξηγήσω δι' ολίγων τι είναι το κάθε βιβλίο από αυτά:
1) Τριώδιον
2) Αγρυπνιολόγιον (ύμνοι εσπερινού-όρθρου και ειδικοί ύμνοι αγρυπνιών)
3) Νέον Αναστασιματάριον
4) Λειτουργία Χρυσοστόμου
5) Λειτουργία Βασιλείου
6) Νέον Δοξαστάριον τ. 1
7) Νέον Δοξαστάριον τ. 2
8) Νέον Δοξαστάριον τ. 3
9) Χερουβικάριον-Κοινωνικάριον τ. 1
10) Χερουβικάριον-Κοινωνικάριον τ. 2
11) Ύμνοι Θ. Λειτουργίας
12) Βασικό θεωρητικό
13) Ειρμολόγιον τ. 1
14) Ειρμολόγιον τ. 2
15) Συντετμημένον Θεωρητικόν

Τα βιβλία περιέχουν εκτός από συνθέσεις του Pann και συνθέσεις άλλων ψαλτών της εποχής. Είναι γραμμένα στη Ρουμανική με κυριλλικό όμως αλφάβητο.

Τέλος να ευχηθώ οι Ρουμάνοι αδελφοί μας να επιστρέψουν στις πηγές της ψαλτικής στη χώρα τους (Νεκτάριο ιερομόναχο, Μακάριο ιερομόναχο, Δημήτριο Suceveanu, Στέφανο Popescu κλπ.) καθώς και εκεί η βυζαντινή μουσική και πάλι "τρέχει και δοξάζεται". Το γράφω αυτό διότι δυστυχώς παιδιά που σπούδασαν στην Ελλάδα επηρρεάστηκαν από τις εδώ καταστάσεις και μεταφέρουν στους ναούς εκεί σουξεδάκια του 20ου αιώνος που έμαθαν από εμάς ή προσπαθούν να αλλάξουν μελωδίες δημοφιλείς με το σκεπτικό ότι "έτσι γίνεται στην Ελλάδα" [(π.χ. οι Ρουμάνοι ψάλλουν εκ παραδόσεως το "Μεθ' ημών ο Θεός" του Αποδείπνου σε πλ. δ΄ ειρμολογικό από Γα (ορολογία Μαργαζιώτη :D)]. Όταν Ρουμάνος συνάδελφος με καμάρι μου είπε να μου ψάλλει κάποιο δοξαστικό σπουδαίου έλληνα συνθέτη του 20ου αιώνα τον ρώτησα αν μπορεί να μου ψάλλει το δοξαστικό του Εσπερινού (Κεκραγάρια) του Προφήτη Ηλία από το Νέο Δοξαστάριο του Anton Pann...
 
Last edited:
Ευχαριστουμε για τα τοσα στοιχεια

Για τον Αντωνιο Παν(τολεων) βλ. και ημετερη εργασια για την ψαλτικη στις περι τον Ευξεινο Ποντο χωρες, στα ελληνικα στο βιβλιο Η Ψαλτικη Τεχνη. Λογος και μελος..., αλλα και στα Αγγλικα (βλ. την ιστοσελιδα http://users.auth.gr/mangian).
Φιλικα
Ε.Γ.
 
Υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης των παραπάνω συνδέσμων, είναι αδρανείς. Ευχαριστώ
 
Back
Top