Επισυναπτω το δοξαστικο της Κυριακης της Αποκρεω...η συνθεση ειναι του Πετρου λαμπαδαριου..
Σταθερός χρόνος κυρίως. Μελωδική φωνή, κατανυκτική. Αλλά κάποια από τα "περάσματα" δεν είναι τόσο ακριβώς εκτελεσμένα. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη φωνή είναι λυγερή και θέλει καλό έλεγχο. Ο χρόνος όμως είναι τόσο σταθερός που προσδίδει μία ιεροπρέπεια και μία σοβαρότητα στην ερμηνεία που καθηλώνει και ελκύει. Καλός. Και η "ποιότητα" μετρημένη... Πολύ καλός.
κ. Εμμανουηλίδη Ιωάννη, τα "περάσματα" στα οποία αναφέρθηκα (για να συγκεκριμενοποιήσουμε το αντικείμενο του λόγου) είναι εκείνη η ψαλτική έκφραση που σε κλάσματα του δευτερολέπτου συνενώνει και συνέχει την "ποιότητα" κάθε μουσικού χαρακτήρα. Και αναφέρομαι σε όλους τους χαρακτήρες: και ποιότητος και ποσότητος. Γι' αυτό ακριβώς τα ονόμασα και "περάσματα". Η λέξη δεν υπάρχει αυτή πουθενά (τουλάχιστον δεν την έχω συναντήσει εγώ). Και επομένως δεν υπάρχουν γραμμένα πουθενά πουθενά (μακάρι να διαψευστώ) και τα περί συνοχής και συνεκτικότητας της ερμηνευτικής απόδοσης. Όμως η διαφορά της απόδοσης του κ. Δανιήλ Καράμπαση από μία υποτιθέμενη του κ. Φωτίου Κετσετζή είναι ακριβώς αυτή: Και οι δύο θα έχουν άριστο χρόνο, άριστη απόδοση των "κλιμικών" διαστημάτων, ωραία φωνή. Αλλά ο Κετσετζής χειρίζεται, ελέγχει με καλύτερο τρόπο τα "περάσματά" του. Και το στοιχείο αυτό της ερμηνείας -λεπτομερειακό μεν- στο γενικό αποτέλεσμα φαίνεται ή μάλλον ακούγεται από ένα έμπειρο αυτί όπως το δικό μου. Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Θεός δεν δίνει σε όλους τα ίδια χαρίσματα και επομένως δεν έχω την ηδύμολπη φωνή του κ. Καράμπαση προκειμένου να πράξω αυτό που λέω! Βεβαίως, όπως έγραψε ο καλός μου φίλος Γιώργος ακριβώς παραπάνω, η εκφραστική απόδοση του κ. Καράμπαση, επειδή ακριβώς δεν διαθέτει σε μεγάλο βαθμό αυτό το στοιχείο που εγώ ανέφερα, και σε συνδυασμό με "το ήθος της φωνής του", παραπέμπει στο ησυχαστικό και προσευχητικό και κατανυκτικό. Σας απάντησα επειδή διέκρινα ότι στα γραφέντα σας δεν υπήρχε ειρωνεία. Αν έκανα λάθος θα φανεί.
Α.
Σταθερός χρόνος κυρίως. Μελωδική φωνή, κατανυκτική. Αλλά κάποια από τα "περάσματα" δεν είναι τόσο ακριβώς εκτελεσμένα. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη φωνή είναι λυγερή και θέλει καλό έλεγχο. Ο χρόνος όμως είναι τόσο σταθερός που προσδίδει μία ιεροπρέπεια και μία σοβαρότητα στην ερμηνεία που καθηλώνει και ελκύει. Καλός. Και η "ποιότητα" μετρημένη... Πολύ καλός.
Επισυναπτω το δοξαστικο της Κυριακης της Αποκρεω...η συνθεση ειναι του Πετρου λαμπαδαριου..
Αηδόνης;103909 said:Λοιπόν,
και για να καταστώ πιο κατανοητός, με την πιο καλή διάθεση πάντα, εξηγούμαι αναλυτικώτερα και με τρία συγκεκριμένα παραδείγματα (νομίζω αρκούν προκειμένου να διασαφηνιστεί η ένοια του "περάσματος").
Και αυτό διότι η ερμηνεία της Βυζαντινής Μουσικής δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Και είναι ακόμη πιο δύσκολη για εκείνους που έχουν πλούσιο, εύκαμπτο, λυγερό φωνητικό τάλαντο. Που όταν όμως καταφέρουν να το "δαμάσουν" συντρεχουσών της εξάσκησης, της εμπειρίας και της συνεχούς μελέτης, καταξιώνονται και καθίστανται πρότυπα. Ένα τέτοιο πρότυπο κατά την ταπεινή μου γνώμη θα είναι σε λίγα χρόνια και ο κ. Καραμπάσης Δανιήλ. Πρότυπο ως ο κ. Κετσετζής Φώτιος. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ -ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ...
Διαπιστώστε του λόγου το αληθές στις εξής παρακάτω περιπτώσεις.
Παρατηρήστε με ποιον τρόπο οι δύο αποδίδουν μία απλή και κοινότυπη θεωρητικά γραμμούλα, όπως την διαβάζουμε στην γραφή του Πέτρου (αναφέρομαι στα τρία παραδείγματα που επισυνάπτω παρακάτω ακριβώς και ειδικότερα στα σημεία που έχω κιτρινίσει):
jimis, τα συνημμένα για ποιον λόγο τα παρέθεσα; Το ότι ο Κετσετζής δεν ψάλλει Πρίγγο δεν χρειάζεται διευκρινίσεις
ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ.
Αμα δεν ψάλει από Πρίγγο τότε από που???είναι από την κυψέλη
![]()
ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ ΔΑΝΙΗΛ;103927 said:Παρακαλω Δημητρη το θεμα να ληξει εδω!!!ας μεινουμε στον Πετρο και την αξεπεραστη τεχνη του!!!!!!!!