Η σχετική ακολουθία, όπως επισυνάπτεται σ' αυτήν της μνήμης του αγίου της 12ης Δεκεμβρίου σε διάφορες παλαιές εκδόσεις όπως
αυτή και
αυτή.
Χίλια ευχαριστώ!
Με μιας απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα!
Τα τυπογραφικά στοιχεία, προφανώς, διαδραμάτισαν το ρόλο τους στην πρόκληση των ημαρτημένων σχετικά με τα οποία ρωτούσα στο χθεσινό μήνυμά μου.
Ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται στο πρωτότυπο η δίφθογγος - ευ -, ενδεχομένως συνετέλεσε στην πρόκληση του ημαρτημένου της δεύτερης σειράς των Χαιρετισμών του Οίκου του Αγίου.
Οπότε ο πιστός αναγινώσκοντας τον Οίκο του Αγίου, μπορεί να απευθύνει με ευλάβεια τον Χαιρετισμό προς τον Άγιο:
"Χαίροις το σέλας της ευσεβείας"
ή λίγο πιο κάτω:
"Χαίροις των θηρίων των αοράτων ολέστης"
Επίσης χάρις σε εσάς που μας κοινοποιήσατε τον σύνδεσμο προς εύρεση του πρωτοτύπου, μπορεί να συμπληρωθεί και η φράση που έλειπε από το Εξαποστειλάριο.
Είναι φανερό πλέον πως στο πρώτο Ανάγνωσμα του Εσπερινού το ρήμα είναι - κατίσχυεν - και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρεται. Αυτό άλλωστε δείχνει και η αντιπαραβολή του σχετικού εδαφίου της Παλαιάς Διαθήκης.
Επίσης δόθηκε πλέον η δυνατότητα της διαπίστωσης ότι εσφαλμένως θεωρούσα πως υπήρχε πιθανότητα ημαρτημένων στα καθίσματα του όρθρου, στο τρίτο τροπάριο της Η΄ ωδής και στο δεύτερο τροπάριο των Αίνων.
Επιτρέψτε μου μόνο να σημειώσω ότι στο Συναξάριο, στο υπόμνημα προς το τέλος της διηγήσεως για την Αχειροποίητο Εικόνα του Κυρίου, το οποίο αν και δεν υπάρχει στην πρωτότυπη ακολουθία των εκδόσεων του 1779 και του 1807, αλλά υπάρχει τόσο στα Μηναία του 1889 που είναι αναρτημένα στο δίκτυο, όσο και στο Μηναίο της Αποστολικής Διακονίας, η δικτυακή ανάρτηση της ακολουθίας έχει ίσως λόγω της διαφορετικής διατύπωσής της, κάποιες προσθήκες, όπως και αλλαγές σε διαλόγους, που, μου δημιουργείται η εντύπωση πως, προκαλούν άλλη αίσθηση κατά την απόδοση του νοήματος των αναγινοσκωμένων.
Ασφαλώς, μπορεί να κάνω λάθος και να είναι υπερβολή μου. Ελπίζοντας για την κατανόησή σας, παρακαλώ συγχωρείστε με.
Άλλωστε πάντοτε κανείς μπορεί να αναγνώσει το Συναξάριο και τα υπομνήματα, από τα Μηναία της Αποστολικής Διακονίας που έχει ο Ιερός Ναός.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς!