O εν λόγω άγιος είναι παλαιός μεν άγιος αλλά φανερώθηκε σχετικά πρόσφατα (τον 19ο ή και 20ο αιώνα δεν θυμάμαι ακριβώς). Την δεκαετία του 50 είχε εκδοθεί ακολουθία του από την τοπική μητρόπολη, δεν νομίζω όμως να έγινε επανέκδοση. Οι Αιτωλοί και Ακαρνάνες θα γνωρίζουν περισσότερα.
α) Ακολουθία αγ. Παρθενομάρτυρος Ευθαλίας (εορτή 2 Μαρτίου). Ποίημα Γεροντίσσης Ισιδώρας, Καθηγουμένης Ι. Μονής Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων.
β) Ακολουθία του αγ. ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις της Αιτωλοακαρνανίας και των συμμαρτυρησάντων αυτώ. Ποίημα Γεροντίσσης Ισιδώρας, Καθηγουμένης Ι. Μονής Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων.
Τις ακολουθίες τις βρήκα στο βιβλιοπωλείο "Άγιο Όρος" κοντά στην Ομόνοια. Για την ακολουθία της αγ. Ευθαλίας χάρηκα ιδιαίτερα διότι σαν όνομα κυκλοφορεί αρκετά στην ευρύτερη οικογένειά μου.
Νομίζω ότι η τελευταία εκδοθείσα ακολουθία του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος είναι του π. Νεκταρίου Πέττα.
Η μνήμη του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων του θα τιμάται κατά την ημέρα του μαρτυρίου τους, την 7η Ιουλίου εκάστου έτους.
Ο άγιος Βλάσιος έζησε, ασκήθηκε και εμαρτύρησε στα τέλη του 10ου και στις αρχές του 11ου αιώνος μ.Χ. Ήταν ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Σκλαβαίνων Βονίτσης κι εκεί στην Ιερά Μονή του ο ίδιος, οι συμμοναστές του και πλήθος ανδρών, γυναικών και παιδιών τελούσαν αγρυπνία στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου του έτους 1006 (παλαιό ημερολόγιο).
Η μνήμη του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων αυτώ, θα εορτάζεται την 7η Ιουλίου κάθε έτους. Η 24η Ιουνίου του τότε παλαιού ημερολογίου, ταυτίζεται με την 7η Ιουλίου του νέου ημερολογίου.
Καί γνωρίζω ἐπί παραδείγματι ὅτι κατά τήν ἐπανάσταση 1821 εἴχαμε 12 ἡμέρες διαφορά.Σημ.: Ἡ ἡμερομηνία παραπάνω 19/30 Μαρτίου 1717, δείχνει τήν κατά 11 ἡμέρες διαφορά παλαιοῦ καί νέου ἡμερολογίου τόν 18ο αἰ.
Στο βιβλίο του Ιερομ. Ισαάκ «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου» αναφέρεται ένα περιστατικό εμφανίσεως του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος στον γ. Παΐσιο και υπάρχει και μια μαρτυρία του κ. Αποστόλου Παπαχρήστου από την επίσκεψη του γέροντος στο Αγρίνιο και την μετέπειτα μετάβαση του στα Σκλάβαινα διά να προσκυνήσει τον Άγιο. Αναφέρει επίσης ότι ο γ. Παΐσιος δεν εόρταζε την μνήμη του στις 11/2 αλλά στις 19/12 ημέρα του μαρτυρίου του. Ο πρόλογος της πιο πάνω Ακολουθίας αναφέρει πως εμαρτύρησεν ο Άγιος μετά της συνοδείας αυτού ημέρα Κυριακή 19/12.
Η μνήμη των Ενδόξων αυτών Ιερομαρτύρων συμπίπτει με το Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου. Επειδή όμως η εορτή αυτή είναι αιδέσιμος και πασίγνωστος, η μνήμη των Αγίων είθισται να τελείται την προηγουμένη ημέρα, δηλαδή στις 23 Ιουνίου.
H επιμέλεια της εκδόσεως ναι. Η ποίηση της Καθηγουμένης Ι. Μονής Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων Γερόντισσας Ισιδώρας.Νομίζω ότι η τελευταία εκδοθείσα ακολουθία του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος είναι του π. Νεκταρίου Πέττα.
Μήπως γνωρίζει κανείς τί προβλέπει αὐτή ἡ ἀκολουθία;
H επιμέλεια της εκδόσεως ναι. Η ποίηση της Καθηγουμένης Ι. Μονής Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων Γερόντισσας Ισιδώρας.
Νομίζω ότι η τελευταία εκδοθείσα ακολουθία του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος είναι του π. Νεκταρίου Πέττα.
Πάντως διαβάζω ἐδῶ γιά τήν ἀκολουθία πού συνέθεσε ὁ μακαριστός ἀδελφός τοῦ Σεβ.
Η μνήμη των Ενδόξων αυτών Ιερομαρτύρων συμπίπτει με το Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου. Επειδή όμως η εορτή αυτή είναι αιδέσιμος και πασίγνωστος, η μνήμη των Αγίων είθισται να τελείται την προηγουμένη ημέρα, δηλαδή στις 23 Ιουνίου.
Επομένως η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου έχει λάθος όταν γράφει ότι η μέρα του μαρτυρίου τους ήταν η 24η Ιουνίου.
Υ.Γ.: Εκτός και υπάρχουν νέα στοιχεία από έρευνες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.