[FONT="]Από την ωραία ιστοσελίδα του Δρ. Εμμ. Γιαννόπουλου μεταφέρω πληροφορίες και άρθρο του που ευγενικά δημοσιεύει δωρεάν για όλους. Έχει ενδιαφέρον το άρθρο νομίζω (δεν το έχω διαβάσει όλο ακόμα).
Σῶσόν με θεολογοῦντά Σε. Ἡ μελωδικὴ ἔνδυση τῆς ὑμνογραφίας στὸ νέο στιχηραρικὸ γένος μελοποιίας.
[/FONT]
Σῶσόν με θεολογοῦντά Σε. Ἡ μελωδικὴ ἔνδυση τῆς ὑμνογραφίας στὸ νέο στιχηραρικὸ γένος μελοποιίας.
[/FONT]
[FONT="]Εισήγηση στο Β́ Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογικό και Ψαλτικό του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: Τα γένη και είδη της Βυζαντινής Ψαλτικής Μελοποιίας, (Αθήνα 15-19 Οκτωβρίου 2003).
[/FONT][FONT="]Δημοσιεύτηκε στον τόμο των Πρακτικών του συνεδρίου (Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος-Ἵδρυμα Βυζαντινῆς Μουσικολογίας. «Θεωρία καὶ Πράξη τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης». [/FONT][FONT="]Β[/FONT][FONT="]́ Διεθνὲς Συνέδριο Μουσικολογικὸ καὶ Ψαλτικό. Ἀθήνα, 15-19 Ὀκτωβρίου 2003. Τὰ Γένη καὶ Εἴδη τῆς Βυζαντινῆς Ψαλτικῆς Μελοποιίας. Πρακτικά. Ἐκδίδει ὁ Γρ. Θ. Στάθης, σσ. 335-357).[/FONT]
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης όπως κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο από τον τόμο.
[FONT="]Στην εργασία αυτή γίνονται μορφολογικές παρατηρήσεις για τον ορθό μελωδικό χωρισμό των νοημάτων της υμνογραφίας, τον τονισμό των λέξεων και την αποκατάσταση λανθασμένων γραφών των ύμνων. Στήριγμα δυνατό στην εξέταση αυτή είναι η μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης, οι προτροπές των πατέρων της εκκλησίας για την λυσιτελή χρήση της μουσικής στη λατρεία και η γνώση και έρευνα των έντυπων εκδόσεων της ψαλτικής τα τελευταία 180 χρόνια.
[/FONT]
[FONT="]
[/FONT]
[/FONT]