Η μεγαλύτερη υπηρεσία στο forum είναι του Σπύρου Ζαμπέλη: Εγκυκλοπαίδεια αρχαίας ελληνικής μουσικής!

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Συνάδελφοι, εδώ και καιρό έχετε πάρει όλοι είδηση φαντάζομαι τη δουλειά του ακαταπόνητου πραγματικά κ. Ζαμπέλη στο θέμα Εγκυκλοπαίδεια αρχαίας ελληνικής μουσικής. Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει όλοι τη φοβερή υπηρεσία που μας προσφέρει αυτός ο άνθρωπος. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ένα απλό copy-paste από μία σελίδα, κάνετε λάθος: ο κ. Ζαμπέλης έχει ξεχωρίσει τα θέματα που αφορούν μόνο την αρχαία ελληνική μουσική από διάφορες πηγές (όπως το musipedia.gr) και τα παρουσιάζει εδώ. Η σημαντικότητα της υπηρεσίας του αυτής έγκειται σε πολλούς τομείς:
α. Τα άρθρα είναι πολύ πιο βολικό να τα διαβάζει κανείς σε μορφή forum, γιατί είναι το ένα μετά το άλλο, όπως σε μια κανονική εγκυκλοπαίδεια, και όχι ως link ένα - ένα, όπως στη musipedia. Επιπλέον, στο forum μπορεί εύκολα ο συντάκτης ή κάποιος συντονιστής να κάνει μεταγενέστερες προσθήκες σε ένα άρθρο.
β. Τα άρθρα είναι επιλεγμένα από πολλές διαδικτυακές πηγές και όχι μόνο από μία, πράγμα που δίνει στο όλο εγχείρημα μεγαλύτερη πληρότητα.
γ. Το κάθε άρθρο συνοδεύεται από link που παραπέμπει στην πηγή του.
δ. Τα άρθρα μπορεί να συνοδεύονται και από άλλο υλικό, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχο, με τη δυνατότητα που έχουμε να επισυνάπτουμε αρχεία στα μηνύματά μας. Το έχει κάνει ο κ. Ζαμπέλης ήδη σε αρκετά, όπου έχει επισυνάψει φωτογραφίες.
Όλ' αυτά δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή δουλειά copy-paste (που κι αυτό απαιτεί χρόνο για να γίνει!), αλλά για κάτι πιο συστηματικό.

Εν ολίγοις, το έργο αυτό, εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι μια παρακαταθήκη στο Ψαλτολόγιο πολύτιμη για τον καθένα που ερευνά την αρχαία ελληνική μουσική, της οποίας άλλωστε η σχέση με τη βυζαντινή αποτελεί πάντα ένα διαρκές αντικείμενο έρευνας. Είναι ένα δίδαγμα του τι μπορεί να δημιουργήσει κάποιος από υλικό που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Κι όλ' αυτά από έναν άνθρωπο που, όπως μου είπε, έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό και δυσκολεύεται να γράφει στο forum, όπως συνέβαινε παλαιότερα και με τον κ. Μιχαλάκη. Αντί να αναλώνεται σε άσκοπες πολλές φορές διαμάχες, προτιμά να δουλεύει αθόρυβα πάνω στην καταπληκτική αυτή ιδέα! Προσωπικά με έχει διδάξει πολλά αυτή του η στάση. Θα ήθελα να βάλω ευχαριστήριο σε κάθε του μήνυμα, όμως αυτό δεν είναι τίποτα κι έτσι προτίμησα να το κάνω σε χωριστό θέμα.

Από μεριάς μου θα ήθελα να παρακαλέσω δύο πράγματα:
α. Το θέμα αυτό να μείνει ως έχει και να μη δημοσιεύει κανείς μηνύματα, ώστε να μη χαλάσει η ροή της εγκυκλοπαίδειας
β. Επειδή κάποιες φορές συμβαίνει να θέλω να προσθέσω κι εγώ κάποια πράγματα συμπληρωματικά πάνω στα άρθρα του κ. Ζαμπέλη, ή να βάλω ενδιάμεσα στην αλφαβητική σειρά κάτι άλλο, που δεν υπάρχει, παρακαλώ τον αγαπητό Διαχειριστή μας, αν και έχω αποχωρήσει εδώ και καιρό από την ομάδα συντονισμού, να μου δώσει πρόσβαση μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, που είναι καθαρά ερευνητική. Εάν φυσικά υπάρχει και άλλο άτομο που επιθυμεί να προσθέσει υλικό, ας δοθεί και σ' αυτόν η δυνατότητα.

Συνεχίστε κ. Ζαμπέλη με τον ίδιο ζήλο, έχετε την ευγνωμοσύνη όλων μας για την τιτάνια και άοκνη αυτή προσπάθειά σας!
 
Last edited:
Top