[Ανακοίνωση] Μία πρόταση αρχειοθέτησης και εύρεσης ψαλτικών αρχείων στους συνδέσμους

despotis.n

Δεσπότης Νικόλαος
Αγαπητοί
Εδώ και αρκετό καιρό έχω αντιληφθεί πως δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο όπου να μπορεί ο οποιοσδήποτε χρήστης (και με λίγη εξοικείωση στους υπολογιστές) να μπορεί να αναζητεί και να βρίσκει εύκολα αρχεία ψαλτικά. Χρειάζεται κόπος χρόνος για να βρει κάποιος αυτό που θέλει και συνάμα σε κάποιες περιπτώσεις «τύχη» να πέσει σε κάτι που δεν ξέρεις καν ότι υπάρχει αλλά μπορεί να είναι παραπλήσιο σε αυτό που ζητά.

Αντιμετωπίζοντας και εγώ το ίδιο πρόβλημα ξεκίνησα τη δημιουργίας μίας βάσης δεδομένων για καταχώριση και αναζήτηση - εύρεση μουσικών κομματιών (μόνο ψαλτικά, Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής) στα έντυπα και ηχητικά αρχεία που επισυνάπτονται στους συνδέσμους (links) στο ψαλτολόγιον κατά πρώτον, και δειγματοληπτικά από άλλες ιστοσελίδες. Το αρχείο είναι σε Access 2000. Την ονόμασα ψαλτοδρόμιο γιατί χρησιμεύει ως οδοδείκτης χάρτης μέσα στο σύμπαν του διαδικτύου. Η προοπτική είναι να γίνει διαδικτυακή (Internet). Έχω καταφέρει να μεταφέρω τη βάση (τους πίνακες και δεδομένα) σε MySQL.
Προσοχή η βάση περιλαμβάνει μόνο τα links (βλέπε Google) και όχι τα αρχεία, οπότε μιλάμε για κάτι πάρα πολύ ελαφρύ.

Η προσπάθεια στηρίζεται στον βασικό κανόνα ότι υπάρχουν 5-6 βασικά πεδία με τιμές οι οποίες καταχωρούνται από λίστα ώστε η πληροφορία να είναι καταχωρημένη με αυστηρούς κανόνες. Εφόσον η πληροφορία θα είναι καταχωρημένη με προεπιλεγμένες τιμές, από λίστες, είναι πολύ εύκολη και ακριβής η εύρεση. Για τα πεδία αυτά υπάρχουν αντίστοιχοι πίνακες:
• για τα είδη των ύμνων
• τους ήχους
• τις εορτές
• τους μελωδούς
• ψάλτες -χορούς
Σε αυτούς έχω ήδη καταχωρίσει αρκετά δεδομένα.
Υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα τα δευτερεύοντα όπου εκεί μπορούν να καταχωρούνται στοιχεία που ενδιαφέρουν ή εξυπηρετούν κάποιους τα οποία όμως δεν είναι απαραίτητα για την ταυτότητα των αρχείων.

Δυστυχώς για να δείτε όλη την προσπάθεια καταχώρισης και εύρεσης, χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένη την Access από τη 2000 και μετά (πρόγραμμα του MS Office ).
Εάν δεν έχετε επισυνάπτω και ένα αρχείο Excel όπου τουλάχιστον μπορείτε να δείτε τα δεδομένα που ήδη έχω καταχωρήσει δοκιμαστικά και nα επιλέξετε από τα φίλτρα το συνδυασμό της πληροφορίας που τυχόν αναζητείτε. Σας επισυνάπτω και την τεκμηρίωση των πεδίων ποια χρειάζονται και με ποιο περιεχόμενο σε ένα αρχείο του Excel.

Επίσης πολύ σημαντικό σημείο του εγχειρήματος είναι να υπάρξει η αντιστοίχιση των ηχητικών και εγγράφων κομματιών όπου αυτό είναι δυνατόν. Να μπορεί κάποιος να έχει παράλληλα και τα δύο.

Τα επόμενα βήματα είναι η μεταφορά της mySql βάσης στο διαδίκτυο.
Και η δημιουργία ιστοσελίδας για να είναι δυνατή η καταχώριση από όποιον χρήστη θέλει και μετά η αναζήτηση - εύρεση με κάποια κριτήρια.

Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσω για τη δημιουργία των παραπάνω σελίδων.

Πιστεύω ότι είναι μία καλή αρχή δυστυχώς αυτή τη στιγμή όχι ολοκληρωμένη
Σας την παρουσιάζω όμως σαν μία ρεαλιστική πρόταση που έχει υλοποιηθεί (όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο).
Περιμένω παρατηρήσεις ή προτάσεις.

Εάν θέλετε επεξηγήσεις στη διάθεσή σας. Η προσπάθεια είναι μεγάλη και συνεχώς δουλεύοντας προκύπτουν ζητήματα τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε με όποιον τυχόν ενδιαφέρεται. Δεν επεκτείνομαι για να μη σας ζαλίσω περισσότερο.

Μία απαραίτητη διευκρίνιση για τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα, για αποφυγή οποιασδήποτε παερξηγήσεως, ότι την προσπάθεια την ξεκίνησα πριν από δυό τρεις μήνες περίπου και καταχωρούσα από τα «Μηνύματα (24 ώρες)» στην αρχή όλα και στη συνέχεια εάν εύρισκα ενδιαφέροντα σε διάφορους συνδέσμους που παρέπεμπαν τα αρχικά.

Σας ευχαριστώ πολύ!!!
 

Attachments

  • psaltodromionXls.rar
    60.8 KB · Views: 175
  • Psaltodromion.rar
    97.1 KB · Views: 103
Καλή προσπάθεια και ευχαριστούμε. Θα το συνδέσω και από το άλλο πρόσφατο σχετικό θέμα για να ληφθεί υπόψην. Έχω κριτικά σχόλια αλλά δεν προφταίνω τώρα αναλυτικά. Π.χ πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν πάντοτε και για όλα τα δημιουργήματα. Συγγενικά (εμπορικά) δικαιώματα εμπίπτουν σε χρονικούς περιορισμούς (50 ή 70 χρόνια κτλ). Άλλες περιπτώσεις π.χ. μέλη παρουσιάζονται με πάνω από μία περιγραφή ήχου, άγνωστοι εκτελεστές, τοποθεσία εγγραφής, τύπος ηχογράφησης (ακολουθία, ιδιωτική, συνέντευξη κτλ). Είναι πολλά, μπορούμε ας τα αναπτύξουμε όλα εν καιρώ με τη βοήθεια όλων.
 
Νίκο, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ και είσαι αξιέπαινος που αποφάσισες να βάλεις αρχή σε μια διαδικασία που, αν παρακολουθήσει κάποιος τις σχετικές συζητήσεις, θα δει ότι συνεχώς μας αποθάρρυνε....

Πιστεύω ότι είναι η πιο σοβαρή σχετική προσπάθεια που έχει γίνει για αναλυτική καταλογογράφηση του αναρτημένου υλικού (η παράλληλη θαυμάσια προσπάθεια του Δημήτρη Λέκκα έχει διαφορετική φιλοσοφία).

Είναι νομίζω δύο οι προοπτικές που ανοίγονται εφεξής:
α) δυνατότητα για όποιον ανεβάζει κάτι να το περιγράφει κιόλας με τα εργαλεία της μεθόδου σου
β) δουλειά συντονισμένη από πολλούς ώστε να καταλογογραφηθεί και όλο το μέχρι τώρα ανεβασμένο υλικό.

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή που είναι με τη μορφή εξωτερικού αρχείου access λίγοι θα καταλάβουν τη χρησιμότητα του εγχειρήματος, αλλά όταν με το καλό (όπως λες) γίνει διαδικτυακό εργαλείο το οποίο θα μπορούμε να το χειριζόμαστε όλοι (ως εγγεγραμμένοι;) τότε θα φανεί ότι μιλάμε για μια απίστευτα χρήσιμη και ελπιδοφόρα καινοτομία. Ένα εργαλείο που όχι μόνο θα κάνει την αναζήτηση εύκολη, αλλά και θα μετατρέψει το φόρουμ από χώρο διαλόγου και κοινοποίησης μουσικών αρχείων σε τεράστια, οργανωμένη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια μουσικού υλικού.

Μερικά σημεία που αξίζει να συζητηθούν ή να αντιμετωπισθούν:
α) η πιθανότητα μελλοντικής καταστροφής των links.
β) η δυσκολία συνδυασμού ηχητικού και αντίστοιχου κειμένου
γ) η συμπλήρωση των πεδίων με νέα στοιχεία
δ) η δυνατότητα επιμέρους διακρίσεων (π.χ. μονωδοί - χορωδίες / παλαιοί δάσκαλοι - νέοι ψάλτες)
ε) το πλήθος των παραμέτρων, που καθιστά λίγο δύσχρηστη καιγια πολλούς αποθαρρυντική τη συμπλήρωση όλων των πεδίων (αν και στη μορφή που το έχεις υπάρχουν βασικά και δευτερεύοντα)
στ) ο τρόπος καταμερισμού της εργασίας (για τις παλαιές αναρτήσεις) και από κοινού δουλειάς, ώστε να έχουμε εποπτεία του τι έγινε και τι απομένει να γίνει.

Αναμένοντας κι εγώ τις αντιδράσεις των μελών και τις προτάσεις τους για αξιοποίηση του εργαλείου και πάλι σε ευχαριστώ θερμότατα για τον κόπο σου!

ΥΓ Τρία σημεία που πιθανόν να μπερδέψουν τους φίλους, όπως μπέρδεψαν κι εμένα:
α) το "εργαλείο" είναι το δεύτερο αρχείο rar, όχι το πρώτο
β) για να ανοίξει η φόρμα εισαγωγής στοιχείων χρειάζεται ενεργοποίηση των μακροεντολών (από Επιλογές)
η φόρμα έχει την ακόλουθη μορφή:
 
Last edited:
Γιώργο καταρχήν σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα ήθελα κατά πρώτον τη γνώμη σας εάν "στέκει" ως προσπάθεια.
Οι κανόνες που χρησιμοποιώ είναι επαρκείς;
Τα ήδη υπάρχοντα πεδία αρκούν και ποια πρέπει να προστεθούν;
Στις τιμές των πεδίων θα ήθελα ο καθένας να στείλει ότι θεωρεί ότι λείπει ή πρέπει να διορθωθεί. (Η πολυτονική περιγραφή είναι ένα πρόβλημα, γιατί ενώ είναι σωστότερη είναι δύσχρηστη η αναζήτηση. Κάπως πρέπει να αντιμετωπισθεί.)
Τα ονόματα των μελωδών των παλαιών και των νέων πως πρέπει να καταγράφονται. Πρέπει να υπάρξει ένας κανόνας ώστε κάποιος να μην μπερδεύεται. Υπάρχει κάποια επιστημονική μεθοδολογία την οποίαν θα μπορούμε να ακολουθήσουμε ασφαλώς;
Στην Access δουλεύω μία μέθοδο να σου βρίσκει μία ακολουθία χαρακτήρων οπουδήποτε υπάρχει στην τιμή του πεδίου.
Στους ψάλτες και στους χορούς πράγματι υπάρχει ανάγκη για μια καλύτερα ομαδοποιημένη πληροφορία. Ποια πεδία προτείνεις να μπουν;

Χρειάζεται μια συμμετοχή για να υπάρξει αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τους περισσότερους.

Σίγουρα Ms Access δεν έχουν εγκατεστημένη όλοι. Υπάρχει όμως η δυνατότητα από το excel όπου παραθέτω όλες τις καταχωρημένες πληροφορίες, βέβαια υπολείπεται λειτουργικότητας και δυνατότητας εισαγωγής. Στόχος πάντα είναι η διαδικτυακή βάση και κάποια ιστοσελίδα που να διαχειριζόμαστε τα δεδομένα. Εισαγωγή και εύρεση.

Είναι πολλά σημεία που πρέπει να συζητήσουμε.
Εν καιρώ θα τα συζητάμε για να πετύχουμε το καλύτερο.
Πρώτα ο Θεός.
Με τιμή Νικ.Δεσπότης
 
Αγαπητοί, όλα αυτά ενδιαφέροντα και χρήσιμα που λέτε και ευχαριστούμε πολύ. Ας τα συζητήσουμε όμως σε ένα θέμα και όχι σε παράλληλα θέματα, ας αποφασίσουμε το πρωτόκολο επικοινωνίας και μετά η υλοποίηση είτε διαδικτυακά είτε όχι (ίσως χρειάζονται και τα δύο) θα είναι απλά θέμα χρόνου.

Σχετικά με την παρούσα υλοποίηση εδώ, λίστες (drop down) με εκατοντάδες επιλογές (πχ. ονόματα ψαλτών ή χορωδιών) δεν είναι πρακτικές σε μεγάλη κλίμακα. Δεν μπορώ να δώ όμως κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση προς το παρόν.
 
Σεβαστέ Δημήτρη,
Εάν κρίνεις συγχώνευσε το θέμα που ξεκίνησα με το προηγούμενο. Επίτηδες δεν συνέχισα εκείνο γιατί αναγράφεται ως επιστημονική καταγραφή του υλικού. Η δική μου δεν είναι επιστημονική αλλά μία πρακτική και το δυνατόν λειτουργική. Ξεκίνησα από δική μου ανάγκη βλέποντας υλικό πολύ ενδιαφέρον το οποίο αναρτάται σε διάφορα θέματα, πολλές φορές περιλαμβάνοντας άσχετο μεταξύ τους υλικό, το οποίο μετά από λίγο ήταν επίπονο να θυμηθείς κια να βρεις που ήταν τι. Αυτό που ήθελα να πετύχω και ως ένα σημείο είναι εφικτό τα αρχεία που αναρτόνται να αποκτούν μία ταυτότητα σε βασικές παραμέτρους. Μετά είναι πάρα πολύ εύκολο να περιγράψεις σαφέστερα ή όπως είναι κοινά αποδεκτό και επιστημονικά τους κωδικούς που έχουν πάρει τα αρχεία ή και να προσθέσεις πεδία ή τιμές σε πεδία. Το έχω κάνει ήδη με αρκετές διορθώσεις.
Για τις λίστες drop-down πράγματι όταν επεκταθούν οι λίστες είναι δύσκολη η αναζήτηση, λύνεται όμως με τη δυνατότητα να πληκτρολογείς μία ακολουθία χαρακτήρων, δεν χρειάζεται ολόκληρο το όνομα, και να σου εμφανίζει μόνο τις εγγραφές που περιλαμβάνουν αυτήν την ακολουθία. Πχ. σταν και σου εμφανίζει στους ψάλτες Στανίτσας ή χορωδία Στανίτσα κοκ. Το έχω αντιμετωπίσει. Πιστέψτε με έχω φάει αρκετές ώρες και έχω προσπαθήσει να καταλογραφήσω όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά για να δω τα προβλήματα. Άνοιξα τα περισσότερα βιβλία που έχω, τα περιεχόμενά τους, για να πετύχω τους περισσότερους
Το επείγον κατά την άποψή μου είναι να μην χάνονται τα αρχεία μέσα στον δαίδαλο του ψαλτολογίου. Η ταυτοποίηση είναι το πρώτο, κατά την άποψή μου.
Είμαι στη διάθεσή σας για το οτιδήποτε χρειαστείτε.
Ούτως ή άλλως μας εμπνέετε με την προσπάθειά σας και την υπηρεσία σας στην ψαλτική.
Βούληση μου η καλύτερη εκμετάλλευση του ψαλτολογίου και όχι μόνο.
Με τιμή Νικ. Δεσπότης
 
Δεν πειράζει να υπάρχουν διαφορετικά θέματα για διαφορετικές προτάσεις συστημάτων οργάνωσης. Ο ορισμός του «επιστημονικού» άλλωστε ίσως είναι κάπως ασαφής σε αυτή την περίπτωση. Απλά η γενικότερη συζήτηση περί του πρωτοκόλου οργάνωσης καλό θα ήταν να μεταφερθεί στο άλλο θέμα και εδώ μόνο τα σχετικά με το σύστημα που παρουσιάζεται. Όπως και να έχει, όλα καλά. Απλά για καλύτερα το λέω, καταλαβαίνω όμως οτι είναι όλα αλληλένδετα. Συνεχίστε τη συζήτηση ακάθεκτοι εάν θέλετε, είναι χρήσιμος ο προβληματισμός και ο πειραματισμός που γίνεται και ευχαριστούμε.

Σχετικά με τα πεδία αναζήτησης στο σύστημά σου δές για ιδέες και εδώ.
 
Συμφωνώ μαζί σου. Δημήτρη, ότι πρόκειται για δύο εργαλεία ίδιας φιλοσοφίας, αλλά διαφορετικής στοχοθεσίας και συνθετότητας και νομίζω ότι είναι αγαθή συγκυρία που από δύο διαφορετικές πλευρές άνοιξε πάλι η συζήτηση αυτή με νέες προοπτικές.
Αν η επιστημονική (με ή χωρίς εισαγωγικά) περιγραφή που συζητά ο κύριος Καραγκούνης περιλαμβάνει κριτήρια σαν αυτά που έθεσες με τόσο άρτιο, επιστημονικό τρόπο:

Συνεχίζω τις σκέψεις περί περιγραφής του υλικού:
Κωδικός ηχογράφησης : Μοναδικός κωδικός αναφοράς της ηχογράφησης π.χ. BMDB-123
Γενική περιγραφή (τίτλος) : ΛΙΣΤΑ (Αγρυπνία, Ι. Μ. Ιβήρων, 2010, ...)
Γεγονός : Εσπερινός Κοιμήσεως Θεοτόκου
Συντελεστές : ΛΙΣΤΑ (π.χ. Ταλιαδώρος - α' ψάλτης, Βασιλικός - β' ψάλτης, Χορωδία Τάδε, Άγνωστος, ...)
Ημερομηνία/ες : ΛΙΣΤΑ (π.χ. Άγνωστη, 10/1/1997, 11/1/1997, ....)
Τοποθεσία/ες : ΛΙΣΤΑ (π.χ. Μονή Ιβήρων, Άγιον Ορος, Ελλάδα)
Γλώσσα ηχογράφησης : ΛΙΣΤΑ (Ελληνικά, Αραβικά, ....)
Είδος ηχογράφησης : ΛΙΣΤΑ (π.χ. ακολουθία, συνέντευξη, στούντιο, ιδιωτική, δημόσια, ραδιοφωνική/τηλεοπτική εκπομπή, διαδικτυακή παρουσίαση, ομιλία, συνέδριο, ποτ-πουρί ...)
Επεξεργασία : ΛΙΣΤΑ (καμμία, ψηφιοποίηση, αποθορυβοποίηση, προσθήκη βάθους, ... - και ημερομηνία και ποιός την έκανε και πώς)
Τύπος αρχικού μέσου πηγής : Μπομπίνα, κασέτα, βινύλιο, CD, DVD, mp3, wav ...
Τοποθεσία αρχικού μέσου πηγής : ΛΙΣΤΑ (συλλογή τάδε, βιβλιοθήκη τάδε, ...)
Έκδοση: ΛΙΣΤΑ (Ανέκδοτο, διαδικτυακή έκδοση, έκδοση α', έκδοση β', ....)
Διάρκεια : Ολόκληρη, μερική, αποσπάσματα...
Πηγή : ΛΙΣΤΑ (άτομα που κατέγραψαν, έδωσαν στοιχεία, επεξεργάστηκαν, ...)
Σχόλια : κείμενο
Πηγή καταχώρησης : ΛΙΣΤΑ (ποιοί έβαλαν ή τροποποίησαν την καταχώρηση αυτή στη βάση δεδομένων)
Υλικό : ΛΙΣΤΑ (σύνδεσμοι προς όσες ιστοσελίδες το περιέχουν και πληροφορίες τύπου υλικού π.χ. mp3 2Gb)
Συνοδευτικό υλικό : ΛΙΣΤΑ (πάρτες συναυλίας, πρόγραμμα συνεδρίου, άλλα μουσικά κείμενα, φωτογραφίες, αναμνηστικά, βίντεο ...)
Σύνδεσμοι προς άλλες ηχογραφήσεις του ίδιου γεγονότος : ΛΙΣΤΑ (ΒΜDB-122, BMDB-124, ...)
Νομικά : ΛΙΣΤΑ (συγγενικά δικαιώματα τάδε, πρόσβαση στο αρχείο μέσω τάδε, ...)
Αναφορές : ΛΙΣΤΑ (βιβλιογραφία που αναφέρεται στην ηχογράφηση αυτή, εκπομπές που την περιέχουν, ...)
Περιεχόμενα : ...
τότε μπορώ να πω ότι ναι μεν αυτή η προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί, αλλά μας πάει κάπως πιο μακριά. Είναι ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή συζήτηση, που θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μιας μουσικολογικής ανακοίνωσης: ποια είναι τα στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητα ενός μουσικού αρχείου και πρέπει να καταγραφούν;
Μπορώ να τη δω ως μέρος ενός project. Ως κάτι που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να συγκροτηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα εργασίας. Θα μπορούσε να είναι ομαδική εργασία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ή ανάθεση στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού προγράμματος. Χρειάζεται κάποιον φορέα και μια καθορισμένη ομάδα εργασίας. Το γεγονός πάντως είναι ότι αν αύριο μοιραζόταν το υπάρχον μουσικό υλικό σε ομάδες (όπως είχε γίνει με τη δακτυλογράφηση του Βουδούρη π.χ.) λίγοι θα είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τόσο εξειδικευμένη δουλειά. Πολλοί όμως είναι αυτοί που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν κάποια βασικά πεδία (ψάλτης, εορτή, είδος μέλους).
Και κυρίως, αν πρέπει εφεξής κάποιος να ανεβάζει ένα υλικό και ταυτόχρονα να το κωδικοποιεί, χρειάζεται να έχει στα χέρια του κάτι μικρό, εύχρηστο και ευέλικτο, αλλιώς αποθαρρύνεται. Χρειαζόμαστε κάτι πολύ εύχρηστο που να μπορεί ο οποιοσδήποτε που ανεβάζει να το συμπληρώνει επί τόπου - αλλιώς απλώς θα συνεχίζει να συσσωρεύεται το μουσικό υλικό αταξινόμητο.
Προς την κατεύθυνση αυτή νομίζω ότι το άμεσο ζητούμενο είναι κάτι απλό, π.χ. μια απλουστευμένη μορφή του εργαλείου που συζητείται στην παρούσα ενότητα. Απλουστευμένη σημαίνει πιθανόν πολύ λίγα υποχρεωτικά πεδία (ίσως και πολλά προαιρετικά).
Προσωπικά, επειδή δεν κατέχω από διαδικτυακές βάσεις, θα ήθελα να ζητήσω από κάποιον γνώστη να μας πει τι χρειάζεται για να γίνει μια βάση διαδικτυακό εργαλείο.
Τέλος, είμαι ευγνώμων στον κύριο Καραγκούνη που άνοιξε (πάλι) τη συζήτηση αυτή και στον Νίκο Δεσπότη που μοιράστηκε μαζί μας τον κόπο και τις ιδέες του, όπως και στον διαχειριστή μας για τόσα πολλά...
 
και νομίζω ότι είναι αγαθή συγκυρία που από δύο διαφορετικές πλευρές άνοιξε πάλι η συζήτηση αυτή με νέες προοπτικές.


Από τις πιο ωραίες φράσεις που έχω δει στο ψαλτολόγιο Γιώργο, αγαθή συγκυρία πράγματι, με όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας που είναι ένα θαύμα, ή σειρά θαυμάτων όπως θέλει να το δει κανείς, ακατανόητο για τον άνθρωπο.

Και να συμληρώσω ότι άνοιξε από τρεις διαφορετικές πλευρές, δες τε και την σχετική ανακοίνωση για τον σημασιολογικό ιστό που νομίζω πως δίνει και κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν εδώ χωρίς να τα έχω δει πρώτα.

Η προσπάθεια του Νίκου του Δεσπότη είναι εξαιρετική, λειτουργική και πρακτική. Σίγουρα είναι πολύ καλό αυτό γιατί μπορεί να αποτελέσει υλικό για περαιτέρω πειραματισμούς με άλλα εργαλεία και πλατφόρμες.

Καλή συνέχεια σε όλους

Αθανάσιος
http://athanassios.gr
http://healis.eu

 
Νικόλα είδα το εργαλείο σου και συγχαρητήρια καταρχήν για την προσπάθεια. Εγώ θα σχολιάσω τώρα από την πλευρά του χρήστη και, με την εμπειρία αναζητήσεων σε άλλες βάσεις δεδομένων του διαδικτύου, θα πω ότι θα πρέπει το εργαλείο να γίνει πιο φιλικό. Π.χ.:
- Έχεις μια φράση στο νου σου από έναν ύμνο. Άλλοτε για να το βρεις θα πρέπει να τη βάλεις στο Είδος Ύμνου και άλλοτε στην Αρχική Φράση. Αυτό όμως μπερδεύει τα πράγματα.
- Σε όλα τα πεδία θα πρέπει να υπάρχει αγνόηση του τόνου ή των κεφαλαίων, καθώς και λίστα ajax (το συζητήσαμε τηλεφωνικώς) με προτάσεις επί των όσων γράφεις. Αν π.χ. στο είδος ύμνου γράψεις "αξιον εστι", δεν σου βγάζει τίποτα. Αν όμως γράψεις "Άξιον εστίν" σου βγάζει. Αυτό φυσικά δε λέει...
- Στα αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει μια πιο ορθολογική ταξινόμηση. Τα Άξιον Εστί λ.χ. ταξινομούνται με σειρά ήχων Γ', πλ. α' μετά πάλι Γ' κ.ο.κ. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ταξινόμησης είτε κατά ήχο, είτε κατά ψάλτη κλπ.

Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα που έκανε λόγο ο Δημήτρης, αυτά μη σε νοιάζουν καθόλου: εσύ στην ουσία φτιάχνεις μια μηχανή αναζήτησης. Απλώς αντί να περνώνται τα δεδομένα από μόνα τους, τα περνάς εσύ. Υπεύθυνος γι' αυτά είναι ο κάτοχος της ιστοσελίδας στην οποία παραπέμπεις και όχι εσύ, κατά την ίδια λογική που το google δεν είναι υπεύθυνο άμα σου βγάζει αποτελέσματα που περιέχουν πειρατικά αρχεία κλπ. (αλλιώς τι θα κατεβάζαμε;;; :D)
 
Αγαπητέ Νίκο σε ευχαριστώ καταρχήν που αχολήθηκες με τη βάση και για τις παρατηρήσεις σου. Όπως επιγράφεται και στο θέμα είναι: «Μία πρόταση αρχειοθέτησης και εύρεσης ψαλτικών αρχείων στους συνδέσμους». Στη αρχή χρησιμοποίησα το Excel και μετά την Access σαν σκαρίφημα, ως δοκιμή για να δω εμπράκτως από πλευράς βάσης τι χρειάζεται. Ποιά πεδία, ποιες τιμές. Για αυτό και προσπάθησα να καταχωρώ όσο περισσότερα και διαφορετικά δεδομένα για να πιάσω τους δυνατόν περισσότερους συνδιασμούς κα ι τιμές των πεδίων. Και πράγματι εάν έβλεπες από που ξεκίνησα και πως εξελίχθηκε η προσπάθεια...Νομίζω ότι έχω φτάσει σε ένα καλό σημείο το οποίο ακόμη δυστυχώς δε φαίνεται.
Από την πλευρά του χρήστη δεν έδωσα μεγάλη βαρύτητα γιατί όπως περιγράφω και στο αρχικό μήνυμα, ο τελικός στόχος είναι η διαδυκτιακή βάση και περιβάλλον εισαγωγής και αναζήτησης. Σίγουρα ότι γίνει πρέπει να είναι το δυνατόν λειτουργικό.
Τώρα το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρω τα δεδομένα στη βάση σε mySql. Πιστεύω να ξεκινήσω σήμερα.
Έπονται η φόρμα αναζήτησης και μετά η φόρμα εισαγωγής.
Δυστυχώς τώρα μαθαίνω και εγώ τα διαδικτυακά εργαλεία και χάνω χρόνο.
Σίγουρα μπορούν να γίνουν απίστευτα πράγματα αλλά πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω κάτι ό,τι μπορώ και ξέρω. Από τα ολότελα....
Τα πρώτα βήματα έγιναν, δόξα τω Θεώ, έπονται και επόμενα.
Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.
Θα είμαστε σε επαφή.
 
Νίκο, είσαι αξιέπαινος που παρά τις πολλές υποχρεώσεις σου (κάτι από το οποίο όλοι πάσχουμε) μπόρεσες, ωστόσο, να ξεπεράσεις τον φόβο των εμποδίων και του όγκου της δουλειάς και να κάνεις την αρχή, που είναι το ήμισυ του παντός.

Περιμένουμε με πολλή χαρά - λαχτάρα θα έλεγα- τα δεδομένα του ανεβάσματος της βάσης στο δίκτυο, που όπως έλεγα σε κάποιον φίλο χθες, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία του φόρουμ.
 
Και πράγματι εάν έβλεπες από που ξεκίνησα και πως εξελίχθηκε η προσπάθεια...Νομίζω ότι έχω φτάσει σε ένα καλό σημείο το οποίο ακόμη δυστυχώς δε φαίνεται.
Από την πλευρά του χρήστη δεν έδωσα μεγάλη βαρύτητα γιατί όπως περιγράφω και στο αρχικό μήνυμα, ο τελικός στόχος είναι η διαδυκτιακή βάση και περιβάλλον εισαγωγής και αναζήτησης. Σίγουρα ότι γίνει πρέπει να είναι το δυνατόν λειτουργικό.
Ναι, έχεις δίκιο: εγώ πήρα μερικά πράγματα ως δεδομένα (τη δημιουργία των πεδίων, το στήσιμο της βάσης, το πέρασμα των δεδομένων...) και στάθηκα στο user interface, ξέχασα όμως ότι κάποιος από πίσω έκατσε κι έκανε τη "βρώμικη" δουλειά, για να είμαι σε θέση εγώ να κρίνω το φαίνεσθαι... Θεωρώ πράγματι σημαντική τη δουλειά αυτή και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί ώστε να φτάσουμε σε ένα άρτιο αποτέλεσμα μιας ψαλτο-μηχανής αναζήτησης στην ουσία, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα.
 
Σε σχέση με αυτήν την πολύ σοβαρή και ρεαλιστική προσπάθεια (που, όπως μαθαίνω, ο Νίκος την προχωράει ακάθεκτος με καλές προοπτικές) ήθελα να ρωτήσω τους ειδήμονες τι μπορεί να γίνει γι' αυτό:
Μερικά σημεία που αξίζει να συζητηθούν ή να αντιμετωπισθούν:
α) η πιθανότητα μελλοντικής καταστροφής των links.
Ευχαριστώ. Κάτι είχε γράψει ο Ν. Θεοτοκάτος κάπου (δεν μπορώ να το βρώ) για μια μέθοδο που "σώζει" το link. Ξέρετε κάτι σχετικό;
 
Ναι, αυτό είχε γράψει:
Κι αυτό λύνεται, αφού υπάρχουν εργαλεία που ελέγχουν την εγκυρότητα των συνδέσμων, οπότε αν κάτι έχει αποσυρθεί σε ειδοποιούν.
Αλλά τι εργαλεία;
 
Αυτό που ξέρω (χωρίς όμως να έχω δοκιμάσει κάτι στην πράξη) είναι ότι υπάρχουν εργαλεία που όταν τα τρέξεις σου αναφέρουν εάν όλοι οι σύνδεσμοι ενός ιστότοπου είναι ενεργοί ή όχι. Τα εργαλεία αυτά είναι είτε χωριστά προγράμματα είτε πρόσθετα σε κάποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (cms). Κυκλοφορούν ακόμα και σαν πρόσθετα του firefox. Αν κάνετε ένα ψάξιμο στο google τους όρους "link checker", θα σας βγάλει αρκετά.
 
Back
Top