Δοξαστάριον του όλου ενιαυτού

Με βάση τα Δοξαστάρια Πρίγγου και Στεφάνου, καθώς και με ακούσματα Στανίτσα (κυρίως), Πρίγγου και Ναυπλιώτη έχω ετοιμάσει ένα δοξαστάριο του όλου ενιαυτού. Προσπάθησα να μη χρησιμοποιήσω έξαλλες θέσεις, και κάθε κομμάτι να χαρακτηρίζεται από ποικιλία θέσεων. Επίσης, προσπάθησα να γίνεται ΄σωστός χωρισμός των φράσεων. Έγινε ακόμη προσπάθεια να διορθωθούν λάθη του κειμένα από τα μηναία. Ίσως Επειδή το δοξαστάριον αποτελείται από 570 περίπου σελίδες, δεν κατάφερα να το μετατρέψω σε pdf. Εάν το επισυνάψω ως έχει, βεβαίως οι περισσότεροι υπολογιστές δεν θα το αναγνωρίσουν. Μπορεί κάποιος που έχει το πρόγραμμα ''Βυζαντινογράφος'' να το μετατρέψει σε pdf και να το αναρτήσει εις κοινήν ωφέλειαν;

Last edited:
Ανεβάζω το Δοξαστάριον, το οποίον ευγενέστατα ο κ. Τσακίρογλου είχε την καλωσύνη να μετατρέψει σε pdf. Αφιερούται δε το Δοξαστάριον σε όλα τα μέλη του Ψαλτολογίου, εξαιρέτως δε στους π. Μάξιμον και στους κ. Γιαννόπουλο, Θεοδωράκη, Γιάννου, Ιωαννίδη, Τσακίρογλου, Σκρέκα και μερικούς άλλους, των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι, που μου έλυσαν κατά καιρούς διάφορες απορίες ή βοήθησαν άλλως πως. Επίσης σε όλους όσοι ανέβασαν ηχητικό υλικό, από το οποίο ωφελήθηκα, όπως και στον φίλο και μέλος του Ψαλτολογίου Γ. Σπανό, ο οποίος με προμήθευσε με άφθονο ηχητικό υλικό του Θρ. Στανίτσα.

Attachments

• ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ.pdf
    2 MB · Views: 3,428
Last edited by a moderator:
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο σας και την υπομονή σας , χάρηκα ιδιαίτερα με την απλότητα των γραμμών που μπορεί να αποδοθούν εύκολα και από νέους ψάλτες . Ο Θεός να σας έχει καλά και με μεγάλη χαρά περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα έργα σας ,εκείνο το όμορφο Πεντηκοστάριο το τελειώσατε;

κ. Λάμπρου,

Εὖγε γιὰ τὸν κόπο καὶ τὸν χρόνο ποὺ ἀφιερώσατε στὸ ἀξιόλογο πόνημά σας καὶ ἀκόμη περισσότερο εὐχαριστοῦμε γιὰ τὴν ἐλεύθερη διάθεσή το. Τέτοιες διαθέσεις προσφορᾶς σπανίζουν, ἀλλὰ εὐτυχῶς ὄχι στὴν κοινότητά μας.

Πολλὲς εὐχαριστίες καὶ εἰς ἄλλα μὲ ὑγεία! Ὁ ἅγιος Κωνσταντίνος πάντα βοηθός καὶ συμπαραστάτης.

Ανεβάζω το Δοξαστάριον, το οποίον ευγενέστατα ο κ. Τσακίρογλου είχε την καλωσύνη να μετατρέψει σε pdf. Αφιερούται δε το Δοξαστάριον σε όλα τα μέλη του Ψαλτολογίου, εξαιρέτως δε στους π. Μάξιμον και στους κ. Γιαννόπουλο, Θεοδωράκη, Γιάννου, Ιωαννίδη, Τσακίρογλου, Σκρέκα και μερικούς άλλους, των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι, που μου έλυσαν κατά καιρούς διάφορες απορίες ή βοήθησαν άλλως πως. Επίσης σε όλους όσοι ανέβασαν ηχητικό υλικό, από το οποίο ωφελήθηκα, όπως και στον φίλο και μέλος του Ψαλτολογίου Γ. Σπανό, ο οποίος με προμήθευσε με άφθονο ηχητικό υλικό του Θρ. Στανίτσα.
Στο τέλος υπάρχει ένα μικρό λαθάκι (επισήμανση Χρ. Τσακίρογλου), το οποίο θα διορθώσω προσεχώς.

Σίγουρα κάνατε μεγαλο κόπο για την δημιουργεία αυτού του pdf:eek:Aπλά ενα μεγάλο ευχαριστώ!!!:)

Ευχαριστούμε κ. Λάμπρου. Συγχαρητήρια για τον κόπο και το ζήλο σας. Και εις άλλα με υγεία.

Για όσους έχουν τυπώσει (αν και δεν το νομίζω) ολόκληρη την πρώτη εκδοχή του Δοξασταρίου ανεβάζω τις πέντε νέες ακολουθίες εν παραρτήματι. Στο δοξαστικόν των Αίνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τόσον στο Δοξαστάριον όσον και στο παράρτημα, η θέση "εν δυνάμει" με κλάσμα να γίνει χωρίς κλάσμα στο μει.

Attachments

• ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΥ.pdf
    196.4 KB · Views: 1,040
Στο Δοξαστικόν των Αποστίχων του Αγίου Δημητρίου (σ.101), στο τέλος της πρώτης γραμμής, το ίσον στο και να γίνει ολίγον.
Στο Δοξαστικών των Αίνων των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (σ.500), εκ παραδρομής η λέξη "άσμασι" τελειώνει στο τέλος της σελίδος και όχι στην επομένη γραμμή, όπως έπρεπε. Να προσεχθεί.
Εν τω μεταξύ, εάν κάποιος παρατηρεί οποιοδήποτε λάθος, θα παρακαλούσα να το γνωστοποιεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ;74704 said:
Ανεβάζω το Δοξαστάριον...
Στο τέλος υπάρχει ένα μικρό λαθάκι..
Αφού σας ευχαριστήσω και σας συγχαρώ και γω για το πολύτιμο έργο που μας προσφέρατε, θα μου επιτρέψεται μια μικρή διόρθωση..Στην αρχή της τελευταίας γραμμής της σελ. 472 του συνημμένου αρχίου pdf του 2ου μηνύματος χρειάζεται ανάβαση τριών φωνών και όχι τεσσάρων..
Να' στε καλά..Και πάλι ευχαριστούμε..:)

Συγκεντρώνω (από ότι έχουν υποθεί μέχρι τώρα) και συμπληρώνω με ένα ακόμη, τα λάθη που έχει το δοξαστάριον.

Στο δοξαστικόν των Αίνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, η θέση "εν δυνάμει" με κλάσμα να γίνει χωρίς κλάσμα στο μει.

Στο Δοξαστικόν των Αποστίχων του Αγίου Δημητρίου (σ.101), στο τέλος της πρώτης γραμμής, το ίσον στο και να γίνει ολίγον.

Στο Δοξαστικών των Αίνων των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (σ.500), εκ παραδρομής η λέξη "άσμασι" τελειώνει στο τέλος της σελίδος και όχι στην επομένη γραμμή, όπως έπρεπε. Να προσεχθεί.

Στην αρχή της τελευταίας γραμμής της σελ. 472 του συνημμένου αρχίου pdf του 2ου μηνύματος χρειάζεται ανάβαση τριών φωνών και όχι τεσσάρων..

Στο δοξαστικόν των Αίνων του Τιμίου Προδρόμου (σ.361), η λέξη "κατηξιώθη" να γίνει "κατηξιώθης".
και
Στο δοξαστικό των αίνων «Τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καὶ Πανευφήμων Ἀποστόλων καὶ Πρωτοκορυφαίων Πέτρου καὶ Παύλου» δεν συμπληρώνεται η τελευταία λέξη «άσμασιν»

Και ο β΄(κατ' άλλους γ') τόμος. Περιλαμβάνει τις εορτές των αγίων Ιωακείμ και Άννης, Μηνά, Συμεών του Θεοδόχου, Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Θεοδώρου Στρατηλάτου, Θεοδώρου Τήρωνος, Βαρνάβα και Βαρθολομαίου, Νικοδήμου Αγιορείτου, Μαρίας Μαγδαληνής και την Κοίμηση της Αγίας Άννης (25 Ιουλίου). Όπου γίνονται παραπομπές χωρίς ένδειξη σελίδος, αυτές αφορούν στον πρώτο τόμο του Δοξασταρίου.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τους π. Μάξιμο και κ. Γιαννόπουλο, Κιαμηλίδη και Τσακίρογλου για την βοήθειά τους.

Attachments

• Δοξαστάριον τόμος β.pdf
    343.1 KB · Views: 1,128
Λέω να γράψω έναν ακόμη τόμο με μερικές ακολουθίες "δημοφιλών" αγίων. Ήδη έχω γράψει για τον άγιο Στυλιανό και την αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Θα παρακαλούσα να μου πείτε ποιοι άγιοι ή αγίες, εκτός από αυτούς των οποίων έχω τονίσει τις ακλουθίες, νομίζεται ότι τιμώνται κάπως περισσότερο. Επίσης, ψάχνω για τις ακολουθίες των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ακολουθία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου υπάρχει εδώ. Έχει εκδοθεί και έτερη πιο πρόσφατη ποίημα Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, αλλά δεν γνωρίζω ποια είναι πιο διαδεδομένη σε χρήση.

Επίσης, ψάχνω για τις ακολουθίες των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Ακολουθία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου υπάρχει εδώ. Έχει εκδοθεί και έτερη πιο πρόσφατη ποίημα Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, αλλά δεν γνωρίζω ποια είναι πιο διαδεδομένη σε χρήση.
Γιάννη τήν ἔχεις ὑποδείξει καί στό τέλος αὐτοῦ τοῦ θέματος [http://analogion.com/forum/showthread.php?t=13907]. Ὅπως γράψαμε ἐκεῖ ἡ νεώτερη εἶναι ποίημα Ἀποστόλου Βαλληνδρᾶ.

Τῶν ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου (11 Μαΐου) εἶναι ποίημα Γερασίμου καί ὑπάρχει στό τέλος τοῦ Μηναίου Μαΐου τῆς Ἀ. Δ..

Εάν κάποιος τιμήσει το δοξαστάριον κατά την εορτή του Αγίου Σάββα, ας έχει υπ΄όψιν την εξής διόρθωση: Στο δοξαστικόν ¨"Των μοναστών τα πλήθη¨ η φράση "οσίων ο μο ο σκη η νε ε ε ε καιαι ..." να γίνει "οσίων ο μο ο ο σκη η η
νε καιαι..".

Τεράστια προσφορά. Αν και κάποιοι ίσως εμμένουν σε επιλογές παλαιότερων συνθετών. Είμαι της άποψης και παντού την υποστηρίζω, ότι μακάρι όλοι οι ψάλτες να επιμελούμασταν από μία μουσική συλλογή, που να περιέχει όλα τα ψαλλόμενα του έτους. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ψαλτών τόσο περισσότερες οι συλλογές. Και όσο περισσότερες συλλογές, τόσο μεγαλύτερη η κατάρτιση του επιπέδου της Βυζαντινής Μουσικής.

Ανεβάζω και τον τρίτο τόμο, περιλαμβάνοντα τις ακολουθίες των αγίων Ζαχαρίου, Ευφημίας (παραλειπόμενα), Κυριακού, Ιακώβου αδελφοθέου, Ιωάννου ελεήμονος, Στυλιανού, θεοδοσίου, Μαξίμου Ομολογητού, Φιλοθέης Αθηναίας, Ειρήνης, Κυρίλλου αι Μεθοδίου, Προκοπίου και Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, όπως αυτές διαλαμβάνονται στα μηναία της Αποστολικής Διακονίας. Της αγίας Φιλοθέης ίσως να είναι ειλημμένη εξ ιδιαιτέρας φυλλάδος. Σκοπεύω στο μέλλον να συνενώσω τα τρία δοξαστάρια σε ενιαίο τόμο και πιστεύω ότι έχω τελειώσει με τις "μεγαλύτερες" εορτές. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για κάποια νέα μελοποίηση, αυτή θα αναρτάται πλέον στον φάκελλο "Μουσικά κείμενα -Εορτολόγιον -Δοξαστάριον".

Attachments

• Δοξαστάριον Τόμος Γ΄.pdf
    343.1 KB · Views: 1,612
Back