Τό « καί σῶσον ἡμᾶς Παναγία Παρθένε»;
Τό «Κύριε ἐλέησον» γ΄ ἤ ιβ΄ ἤ μ΄ μέ τό «καί σῶσον ἡμᾶς» ἀποτελεῖ μαρτυρουμένη ἀπό ἀρχαῖα μοναστικά τυπικά καταληκτήριο ἀπόλυση, ἰδιαίτερα σέ μοναστικές ἀκολουθίες ἄνευ, ἤ καί μετά, ἱερέως. Αὐτό δέν μπορῶ (καί δέν χρειάζεται) νά τό ἀναλύσω περισσότερο.
Ἐπικοινώνησα τηλεφωνικῶς μέ τόν κ. Μανόλη Θεοδωράκη, γιά τόν ὁποῖον ἔχω γράψει καί ἄλλη φορά, ἐμβριθῆ ἐρευνητή καί βαθύ γνώστη τῶν τυπικῶν θεμάτων. Μοῦ εἶπε πάρα πολλά!
Καἰ τό "βοήθησον ἡμᾶς" εἶναι καί ἀπαράδεκτος σολοικισμός, δεδομένου ὅτι τό ρῆμα «βοηθῶ» συντάσσεται μέ δοτική!![]()
Προκαταβολικά νά ποῦμε ὅτι τό «καὶ βοήθησον» ἀπορρίπτεται (ἄλλωστε σπανιότερα λέγεται) γιά συντακτικούς λόγους.
.................................................................
β) Μετά λύπης μου εἶδα στό ναό ὅτι τό Ὡρολόγιον τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας ἀναγράφει κακῶς τό Κύριε ἐλέησον (ιβ') πρό τοῦ Ἄσπιλε ἀμόλυντε στό μικρό Ἀπόδειπνο. Ἐγώ ἔχω ἕνα παλαιό Ὡρολόγιον τοῦ Σαλίβερου, πού εἶναι ὅμοιο μέ τό Ὡρολόγιον τῆς Βενετίας ὑπὸ Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανοῦ διορθωθέν, τό ὁποῖο συμβουλεύθηκα γιά τήν σύνταξη τοῦ μηνύματός μου, τήν δέ παράθεση ἐπῆρα ἀπό τά Λειτουργικά κείμενα τοῦ π. Leo Schefe, πού ἀντιγράφει ἀπό τό Ὡρολόγιον ἐκδόσεων ΦΩΣ. Ἄν, λοιπόν, προβλέπεται τό Κύριε ἐλέησον (ιβ') στό Ὡρολόγιον τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας, πού τό ἔχουν οἱ περισσότεροι ναοί, τότε τί νά ποῦμε;
Σχόλιον: Χρόνια προσπαθῶ νά πείσω ἕναν ἱερέα ὅτι μετά τό Τὴν πᾶσαν ἐλπίδα μου εἰς σὲ ἀνατίθημι, Μήτηρ τοῦ Θεοῦ, φύλαξόν με ὑπὸ τὴν σκέπην σου. τοῦ κανονάρχου/ἀναγνώστου/ψάλτου στούς Χαιρετισμούς νά μήν λέει Εἰρήνη πᾶσι. ... Δέσποτα πολυέλεε... Εὐπρόσδεκτον ποίησον τὴν δέησιν ἡμῶν... Εὐξώμεθα ὑπὲρ εἰρήνης..., ἀλλά νά κάνει εὐθύς Ἀπόλυσιν, γιατί αὐτά εἶναι τοῦ μεγάλου Ἀποδείπνου. Μετά ἀπό χρόνια ὅμως κατάλαβα, ὅτι τό κάνει αὐτό ἐπειδή βλέπει ἀπό τό Ὡρολόγιον· τό ὁποῖον στό μικρόν Ἀπόδειπνον γράφει καί Ἀπόλυσις χωρίς νά παραθέτει τό Εὐξώμεθα... καί ἔτσι θεωρεῖ καλό νά γυρίζει στό μέγα Ἀπόδειπνον καί τά τά λέει, ὅπως ἐκεῖ.