Δηλαδή η μουσική έχει καθαυτή θεραπευτικές ιδιότητες στο σώμα και το συναίσθημα του ανθρώπου.
Μια σελίδα με κράτημα ή με ένα φωνήεν έχει σαν μουσική τη δική της δυναμική.
Μια επισήμανση επιτρέψτε μου, συμφωνώ κ εγώ με το παραπάνω. Η μουσική από μόνη της έχει "δυναμική".
Για παράδειγμα η μουσική metal και hard rock έχει συγκεκριμένο ύφος και μάλλον υπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, όπως η δικιά μας ΒΜ εξυπηρετεί την ύμνηση του Θεού. Τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται ακούγοντας metal είναι τα ίδια και τα αυτά, άσχετα από το περιεχόμενο ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. Ακούγοντας μια ώρα metal, ότι και να λένε τα λόγια, και να μην υπάρχουν λόγια ακόμα, θες να αρχίσεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
Εξ άλλου υπάρχει και χριστιανικό metal με λόγια "του κατηχητικού" αλλά κατά τ' άλλα πανομοιότυπο σε ύφος με το "αυθεντικό". Και εκεί σου δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα (αγριεύεσαι, καταστρεπτική διάθεση κτλ).
Οι ανατολικές θρησκείες χρησιμοποιούν ειδική αποχαυνωτική μουσική για να υποβάλλουν τους μύστες τους. Απ ότι ξέρω, διορθώστε με, συχνά δεν έχουν λόγια ή αν έχουν πρόκειται για επαναλαμβανόμετα μοτίβα (Κρίσνα....Κρίσνα.....κτλ).
Θέλω να πω η μουσική, ανάλογα με το είδος της "κάνει τη δουλειά της" και έχει δυναμική ακόμα και χωρίς λόγια. Οι μοναχοί όταν κάνουν κομποσχοίνι δεν ακούνε υποθέτω τα λόγια, βυθίζονται στην ευχή, και η μουσική είναι σα "χαλί", τους βοηθάει. Είναι έτσι; Δεν έχω κάνει μοναχός.
Στην Εκκλησία τη χρησιμοποιούμε βεβαίως για να γίνουν πιο εύληπτα τα νοήματα και τα Θεία Λόγια. Σαφώς δεν θα επενδύσεις το λόγο με μουσική άσχετη. Εμείς οι Ορθόδοξοι που (υποτίθεται) αγαπάμε το νόημα και την απλότητα χρησιμοποιούμε απλή και με βαθύ νόημα μουσική, τη ΒΜ δηλαδή.
Στη Δύση χρησιμοποιείται πολυφωνία, που είναι πιο επιβλητική και εντυπωσιακή ας πούμε, προκειμένου να προσεγγίσει κανείς το Θεό με έναν τρόπο, πως να το πεις, που βασίζεται στην εντύπωση και στο συναίσθημα. Ακόμα χειρότερα οι προτεστάντες έχουν trendy μουσική, σε μια προσπάθεια να κάνουν τα λόγια της Αγίας Γραφής δημοφιλή στο ευρύ κοινό και τους νέους.
Εντάξει, πάνω απ όλα ο Θεός βρίσκεται σε όσους τον λατρεύουν με ορθή πίστη άσχετα από τη μουσική που χρησιμοποιούν (οι Ρώσσοι επειδή έχουν πολυφωνία δε σημαίνει ότι είναι και αιρετικοί) αλλά και η μουσική έχει δύναμη και πολλή μάλιστα. Γι αυτό και οι πατέρες την εισήγαγαν στην λατρεία και την καλλιέργησαν.
Προς το παρόν αυτές τις απόψεις έχω διαμορφώσει.