Επειδή με ρωτούν πολλοί για το συγκεκριμένο θέμα, για να γίνεται σωστή δουλειά είπα να φτιάξω έναν οδηγό που αφορά τη βασική επεξεργασία ενός pdf αρχείου που ενδιαφέρει το μέσο χρήστη. Δηλ. την αναδιάταξη των σελίδων, την αλλαγή προσανατολισμού ορισμένων σελίδων, την πρόσθεση ή αφαίρεση σελίδων και το σβήσιμο ορισμένων γραμμών του κειμένου από ορισμένες σελίδες ή την πρόσθεση άλλου κειμένου. Επιδίωξή μας -πάντα- είναι, εφόσον αυτό είναι δυνατό, τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε να κατεβαίνουν ελεύθερα και να δουλεύουν παντού. Δυνητικά, να έχουν ελληνικό περιβάλλον χρήσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι εφικτό. Θα χρειαστούμε λοιπόν τα προγράμματα
pdfsam για την επεξεργασία των σελίδων του pdf και
gimp για τη δυνητική εισαγωγή ή διαγραφή κειμένου. Και τα δύο προγράμματα είναι ελεύθερα και ανοιχτού λογισμικού και λειτουργούν τόσο σε windows όσο και σε linux/mac.
ΒΗΜΑΤΑ:
1. Ανοίγουμε το pdfsam και επιλέγουμε από τη στήλη στα αριστερά Visual reorder, αν απλώς θέλουμε να κάνουμε αναδιάταξη των υπαρχουσών σελίδων, ή Visual document composer, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο από σελίδες και από άλλα pdf. Εδώ έχει επιλεγεί το δεύτερο.
2. Σέρνουμε το αρχείο pdf στην περιοχή επεξεργασίας.
3. Περιμένουμε να εμφανιστούν οι εικόνες του pdf. Όταν γίνει αυτό, εάν είμαστε στο Visual reorder, κλικάρουμε τη σελίδα που θέλουμε και πατάμε τις επιλογές που μας ενδιαφέρουν από δεξιά για σβήσιμο ή περιστροφή της σελίδας (Delete και Rotate αντίστοιχα) ή τη σέρνουμε προς τα δεξιά ή αριστερά, για ν' αλλάξουμε τη σειρά της. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο pdf από το Visual document composer, όπως στο παράδειγμα, σέρνουμε στην κάτω περιοχή τις σελίδες που επιθυμούμε. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα το Αναστασιματάριο του Πρίγγου, που πληκτρολογήθηκε από μέλη του Ψαλτολογίου και διατίθεται ελεύθερα, και έχω επιλέξει τις σελίδες 1, 6 και 8.
4. Για να σώσουμε, πατάμε Αναζήτηση. Επιλέγουμε το φάκελο που θέλουμε να σώσουμε το νέο pdf (π.χ. επιφάνεια εργασίας) και δίνουμε ένα όνομα στο αρχείο και πατάμε Open. Αφού γραφεί η πλήρης διαδρομή του προς αποθήκευση αρχείου στο ανάλογο πλαίσιο (κάτω από το "Αρχείο προορισμού εξόδου"), πατάμε την εντολή Εκτέλεση, για να σωθεί το νέο pdf.
5. Εάν θέλουμε τώρα να σβήσουμε από κάποια/ες σελίδα/ες ορισμένες γραμμές του κειμένου ή να προσθέσουμε νέο κείμενο, ανοίγουμε το gimp και σέρνουμε μέσα το αρχείο pdf.
6. Θα μας εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου εισαγωγής αρχείου pdf. Επιλέγουμε τη σελίδα/ες που θέλουμε να πειράξουμε (αν πρόκειται για περισσότερες σελίδες πατάμε το Ctrl και επιλέγουμε αυτές που θέλουμε) και πατάμε Εισαγωγή.
7. Θα μας ανοίξει η σελίδα που θέλουμε να πειράξουμε σε νέο παράθυρο. Αν έχουμε επιλέξει περισσότερες σελίδες, θ' ανοίξουν σε περισσότερες στρώσεις/layers (βλ. επόμενο μήνυμα για τη διαχείρισή τους). Αν θέλουμε να σβήσουμε κείμενο (στην ουσία να επικαλύψουμε μέρος της σελίδας με λευκό χρώμα), επιλέγουμε καταρχήν το πινέλο.
8. Αλλάζουμε το χρώμα του προσκηνίου (foreground) σε άσπρο. Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε απλά να πατήσουμε το βελάκι αντιστροφής χρωμάτων από μαύρο σε άσπρο μεταξύ προσκηνίου-παρασκηνίου (foreground/background color), ώστε το άσπρο χρώμα να έρθει από πάνω.
9. Από το πλαίσιο ιδιοτήτων μπορούμε να αλλάξουμε την υφή του πινέλου. Επιλέγουμε έναν μεγάλο κύκλο ή μεγαλώνουμε τον υπάρχοντα.
10. Τοποθετούμε το ποντίκι στο κείμενο. Θα παρατηρήσουμε ότι έχει κυκλικό μαύρο σχήμα. Αν το σύρουμε, θα δούμε ότι σβήνει το κείμενο (στην ουσία το βάφει άσπρο). Στο παράδειγμα έχω σβήσει τη λέξη "Κύριε" από το "Κύριε εκέκραξα" του α' ήχου.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάπου κείμενο, πατάμε το κουμπί με το μεγάλο Α, βάζουμε τον κέρσορα όπου θέλουμε και γράφουμε. Στο διάφανο πλαίσιο που θα εμφανιστεί δίπλα στο κείμενο, μπορούμε ν' αλλάξουμε το μέγεθος, το χρώμα και τη γραμματοσειρά. Περαιτέρω οδηγίες επεξεργασίας δεν δίνω, γιατί πάμε σε επεξεργασία εικόνας πλέον και θα ξεφύγουμε.
11. Για να σώσουμε τη σελίδα ως νέο pdf αρχείο, πατάμε Αρχείο=> Εξαγωγή (αν έχουμε πειράξει περισσότερες σελίδες σε διαφορετικές στρώσεις, με τον τρόπο που περιγράφεται στο επόμενο μήνυμα, θα πρέπει να τις σώσουμε μία-μία σε περισσότερα pdf, σώζοντας κάθε φορά την ενεργή στρώση). Επιλέγουμε από αριστερά τοποθεσία αποθήκευσης και στο πάνω πλαίσιο γράφουμε ένα όνομα για το αρχείο, συνοδευόμενο από την κατάληξη .pdf.
12. Πατάμε Εξαγωγή. Σε ό,τι μήνυμα εμφανιστεί, πατάμε ΟΚ και προχωράμε.
13. Για να εισάγουμε τις τροποποιημένες σελίδες στο pdf, ανοίγουμε το pdfsam. Σέρνουμε το πρώτο pdf και μετά σέρνουμε και το δεύτερο, ώστε ν' ανοίξουν δύο καρτέλες.
14. Κλικάρουμε στην αριστερή στήλη το Visual document composer και από την περιοχή των σελίδων επιλέγουμε με το ποντίκι από κάθε καρτέλα τις σελίδες που θέλουμε και τις σέρνουμε στο κάτω μέρος. Αν θέλουμε να επιλέξουμε όλες τις σελίδες του pdf, πατάμε Ctrl+A, ώστε να επιλεγούν όλες, και στη συνέχεια τις σέρνουμε κάτω. Στο παράδειγμα έχω σύρει δύο σελίδες από την πρώτη καρτέλα και μία από τη δεύτερη.
15. Τέλος, δίνουμε όνομα στο τελικό pdf με την Αναζήτηση και το σώζουμε με την Εκτέλεση, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Αυτά. Θα κάνω πολύ καιρό να ξαναγράψω οδηγό...