Σας επισυνάπτω σε pdf και σε ηχητικό, Λειτουργικά σε α΄ήχο τα οποία τα έγραψα κατά μίμηση από τα λειτουργικά που έγραψαν Μεγάλοι Ψάλτες.
Τα έγραψα με το γνωστό πρόγραμμα Μελωδός
www.melodos.com του κ. Σάββα Παπαδόπουλου.
Στην τελευταία σελίδα παραθέτω και την βασική κλίμακα διότι είναι εναρμόνιος ''κιουρδί'' (Πα-Βου (άνω και κάτω 5,4, & Κε-Ζω' ).
Θα σας περιγράψω μερικά από τα μεγάλα πλεονεκτήματα.
1. Όταν αντέγραψα το Χερουβικό του Βαρέως εκ του Γα, που συνέθεσεν ο Φίλος μου Τάσος Καγκαράς από την Κοζάνη, μου επεσήμανε τα σχετικά δικά μου λάθη , ενώ παράλληλα επεσήμανε και τις δικές του λαθεμένες παραλείψεις καταγραφής, σε σχέση με αυτό που είχεν γράψει στο πρόχειρο.
Σε ελάχιστο χρόνο έκανα τις προσθαφαιρέσεις διορθώσεις, χωρίς να ασχοληθώ με τίποτε άλλο διότι η στοίχηση σημαδοφώνων με το κείμενο γίνεται αυτόματα όπως το word, και φυσικά με τις ρυθμίσεις που βάζουμε.
2. Μου ζήτησε να του δώσω σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά, διότι τπ αναλόγιό του απέχει αρκετά, ώστε να βλέπουν και όλοι οι συμψάλλοντες εκ του μακρόθεν τα σημαδόφωνα.
Και αυτό έγινε άμεσα, με δύο κινήσεις, την αυξηση του μεγέθους των γραμματοσειρών, τις είδε, διάλεξε τις επιθυμητές, και εγένετο εκτύπωση. Αυτό για να γίνει με κάποιο άλλο πρόγραμμα, (έχω αγοράσει δύο , κατέβασα και τα σχετικά γνωστά δωρεάν προγράμματα) χρειάζεται να γίνει εκ νέου καταγραφή.
3. Όταν γράφω κάτι το ακούω αμέσως και βάζω τις ανάλογες έλξεις και φυσικά έχει και δυνατόητες τοποθέτησης 2 ισοκρατημάτων (Ψάχου ) ώστε να έχω το επιθυμητό άκουσμα.
4. Για να καταγράψω τις Μαρτυρίες πατάω το πλήκτρο Μ, και γράφει την ανάλογη, και έτσι αυτόματα βρίσκω τα λάθη στην καταγραφή.
5. Στο ηχητικό υπάρχει η δυνατότα αύξησης ή μείωσης κατά μία οκτάβα πάνω κάτω.
Αυτά όλα σας τα γράφω ενημερωτικά για το πρόγραμμα , με αφορμή τις σχετικές συζητήσεις, και όχι για την ουσία των λειτουργικών που έχουν και αρκετά ορθογραφικά λάθη, ( σύντομα αναμένεται αναβάθμιση και της ορθογραφίας όπως στην word ) και όχι μόνον.