Θέλω να ρωτήσω το εξής: είναι εντολή της εκάστοτε μητρόπολης ή όχι να προμηθεύονται οι ναοί τα δίπτυχα της Α. Δ.; Γιατί έχω δει κάποιους ναούς κυρίως εκτός πόλης να χρησιμοποιούν ή του κ. Παπαχρήστου, ή το μικρό τυπικό (δεν θυμάμαι εκδότη) Κάποιος συνάδελφος κάτι έγραψε παραπάνω.
Εμείς στο ναό έχουμε της Α. Δ., αλλά στο σπίτι, λόγω του κόστους, χρησιμοποιώ του κ. Παπαχρήστου, το οποίο δεν νομίζω ότι υστερεί σε τίποτα από το της Α. Δ., ο συντάκτης του έχει κάνει καλή δουλειά και, εκτός αυτού, είναι και πιο εύχρηστο. Βεβαίως συμβουλεύομαι πολύ συχνά και το φόρουμ μας.
Αυτό που είχε γίνει το 2002, μας εξυπηρέτησε πολύ, γιατί στα ψαλτήρια έμεινε μόνο το μέρος των ακολουθιών, που αυτό είναι που ενδιαφέρει το ψάλτη την ώρα της ακολουθίας. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να ξαναγινόταν μια τέτοια κίνηση, και ας μην ήταν το αισθητικό αποτέλεσμα των εκδόσεων το καλύτερο.
Νομίζω ότι οι ναοί το αγοράζουν για πρακτικούς λόγους. Αν και οι περισσότερες μητροπόλεις έχουν τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι ιερείς που επειδή δεν έχουν γνώσεις χειρισμού του διαδικτύου, ανατρέχουν στο τυπικό της Α. Δ. για να βρούνε ένα τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο στοιχείο σε κάποια άλλη μητρόπολη. Το ίδιο προφανώς να ισχύει και για ηλικιωμένους ψάλτες που δεν μπορούν να ανατρέξουν στο διαδίκτυο για θέματα τυπικού των ακολουθιών. Άρα, το εν λόγο τυπικό καλώς υπάρχει στους ναούς.
Διαβάζοντας την παράγραφο 9 δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα!