Καλώς τα μάτια μας τα δυό!!...Φιλικά
Γιώργος Κωνσταντίνου
Καλώς τα μάτια μας τα δυό!!...Φιλικά
Γιώργος Κωνσταντίνου
. . . και τώρα έχετε την απαίτηση να σας καλέσουν ως ομιλητή στην 1η Ψαλτική Συνάντηση Κέρκυρα που οργανώνει η ίδια χορωδία?Κατάλαβα. Στην Κέρκυρα έχουμε εμπεδώσει πλήρως την παραδοσιακή θεωρία και πράξη της βυζαντινής μουσικής, έχουμε παραλλήλως φροντίσει για τη διάσωση και καλλιέργεια της παλαιάς τοπικής παραδόσεως, βαρεθήκαμε και τους Σακελλαρίδη-Πολυκράτη (τους οποίους "εκτελούμε" άψογα), οπότε τώρα προχωρούμε στα "ανώτερα μαθηματικά" του καραϊσμού με "Στιχεράρια" και ήχους "τριφωνούντες". Θαύμα. Βάλετε και έναν "νάο" για να δέσει το γλυκό, μπας και επανδρωθούν τα χηρεύοντα αναλόγια της νήσου μας.
Εσείς να τους υποτιμάτε και μετά να περιμένετε να σας τιμούν? Έτσι πάει η συνεργασία?Αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα, οφείλω να επισημάνω το εξής ευτράπελο: Ο γράφων δεν εκλήθη ως ειδικός καθηγητής του τοπικού Πανεπιστημίου για να μιλήσει (ούτε, φυσικά, ο συνάδελφος κ. Γιαννέλος), εκλήθη όμως ως... ιεροψάλτης, προκειμένου να αποδώσει κάποιο κομμάτι της αρεσκείας του. Αντιθέτως, προτιμήθηκε κάποιος έξωθεν (κατέχων διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιό μας) για να παράσχει τα φώτα του στους εγχωρίους συναδέλφους. Τα συμπεράσματα δικά σας. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συζητήσεις στο Ψ., δεν θα δυσκολευτούν να καταλάβουν "τι παίζει".
Σε ό,τι αφορά τη "γνωστή σχολή", απλώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αγαπημένη της τακτική, την οποία πάντα ακολουθεί για τη διάδοση των θεωριών της: το marketing. Ό,τι έγινε όμως, έγινε. Σε ό,τι αφορά λοιπόν το φίλο Γιώργο Κωνσταντίνου, εγώ προσωπικά του εύχομαι καλή επιτυχία στην ομιλία του. Πιστεύω ότι η ενασχόληση ενός συναδέλφου με σημαντικά θέματα της μουσικής μας (Χρύσανθος, Πρίγγος, μουσική έκφραση) έχει να δώσει πολλά στον ψαλτικό κόσμο, αρκεί να είναι αντικειμενική και να μην έχει σκοπό να ωθήσει τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δυστυχώς, τα έως τώρα δείγματα που έχουμε από το Γιώργο (Θεωρητικό, Αναστασιματάριο Πρίγγου, Λειτουργία Πρίγγου) μάλλον εξυπηρετούν το σκοπό αυτό... Αναμένουμε λοιπόν πάντα με ενδιαφέρον κάθε νέα του πρωτοβουλία, έχοντας πάντα την ελπίδα ότι, ένας άνθρωπος με τέτοιο ενδιαφέρον για τη μουσική μας, θα κατορθώσει κάποτε να απαγκιστρωθεί από το πνεύμα της "δέσμευσης" στην υποστήριξη "παλαιών παθών" (κάτι σαν το "εκ νεότητός μου πολλά πολεμεί με πάθη"...:wink, προς όφελος και του ιδίου αλλά και της ψαλτικής κοινότητας γενικότερα. Είναι κρίμα, αυτά που έχει και μπορεί να δώσει, να χαραμίζονται εξαιτίας μιας τέτοιας κοντόφθαλμης αντιμετώπισης.
Ορεξάτος ο κ. Θεοτοκάτος...![]()
Σε ό,τι αφορά λοιπόν το φίλο Γιώργο Κωνσταντίνου, εγώ προσωπικά του εύχομαι καλή επιτυχία στην ομιλία του. Πιστεύω ότι η ενασχόληση ενός συναδέλφου με σημαντικά θέματα της μουσικής μας (Χρύσανθος, Πρίγγος, μουσική έκφραση) έχει να δώσει πολλά στον ψαλτικό κόσμο, αρκεί να είναι αντικειμενική και να μην έχει σκοπό να ωθήσει τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δυστυχώς, τα έως τώρα δείγματα που έχουμε από το Γιώργο (Θεωρητικό, Αναστασιματάριο Πρίγγου, Λειτουργία Πρίγγου) μάλλον εξυπηρετούν το σκοπό αυτό... Αναμένουμε λοιπόν πάντα με ενδιαφέρον κάθε νέα του πρωτοβουλία, έχοντας πάντα την ελπίδα ότι, ένας άνθρωπος με τέτοιο ενδιαφέρον για τη μουσική μας, θα κατορθώσει κάποτε να απαγκιστρωθεί από το πνεύμα της "δέσμευσης" στην υποστήριξη "παλαιών παθών" (κάτι σαν το "εκ νεότητός μου πολλά πολεμεί με πάθη"...), προς όφελος και του ιδίου αλλά και της ψαλτικής κοινότητας γενικότερα. Είναι κρίμα, αυτά που έχει και μπορεί να δώσει, να χαραμίζονται εξαιτίας μιας τέτοιας κοντόφθαλμης αντιμετώπισης.![]()
Για λόγια, οι δικηγόροι ΠΑΝΤΟΤΕ έχουν όρεξη. Με την ώρα δεν πληρώνονται συνήθως?
. . .
Το γνωρίζω ότι προσπαθείς να τα τεκμηριώνεις. Απλώς μού κάνει εντύπωση που συνεχώς το διά ταύτα "τυχαίνει" να είναι πάντα όμοιο με τις καραϊκές θεωρίες... (αυτό εννοώ "κοντόφθαλμα"). Και όποιος σε διαβάζει μένει πολλές φορές με την εντύπωση ότι έχεις εκ των προτέρων σκοπό τη δικαίωση του μακαρίτη (αυτό εννοώ "κατευθυνόμενα"). Κι εγώ έχω γράψει για τα σφάλματά του στα διαστήματα, έχω αναγνωρίσει όμως ότι έχει κάποιο σκεπτικό ο άνθρωπος και ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα, πολύ περισσότερο από τους άλλους θεωρητικούς (εξαίρεση φυσικά η δουλειά της Πατριαρχικής Επιτροπής, με τον αείμνηστο μαθηματικό Ανδρέα Σπαθάρη). Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι ο ορίζοντάς σου είναι στην πραγματικότητα ευρύτερος και πάντα αναμένω ν' ακούσω και κάτι δικό σου και όχι απλώς μια αναπαραγωγή του Καρά. Ο Γιάννης ο Αρβανίτης, που βλέπει πιο αντικειμενικά τα πράγματα, έχει εκφράσει δημοσίως τις διαφωνίες του και τη διαφοροποίησή του με πολλές θεωρίες του αειμνήστου, παρά μάλιστα το ότι υπήρξε κοντινός μαθητής του. Αναμένουμε και από εσένα το ίδιο, όχι απαραίτητα ως αρνητική κριτική στο έργο του Καρά, αλλά ως θετικό καρπό των σημαντικών ερευνών σου.Εγώ ποτέ δεν έκρυψα αυτά που γράφω και προσπαθώ να τα τεκμηριώνω όσο μπορώ καλύτερα για να τα έχω πρώτα-πρώτα καλά, μουσικά, με τον εαυτό μου. Τώρα, εάν εσύ τα θεωρείς κατευθυνόμενα και κοντόφθαλμα το μόνο που μπορώ να κάνω γι αυτό είναι να σεβαστώ την άποψή σου όπως κάνω αρκετά συχνά-πυκνά. Πάντως, για το "κοντόφθαλμη αντιμετώπιση" θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές πολλά πράγματα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα βλέπουμε επειδή τα προσπερνάμε ως αμελητέα.
Πειράζει.Ξέρω ότι έχω λείψει σε μερικούς. Δεν πειράζει. Ας περιοριστούν στους υπάρχοντες.
Κάτι ξέρεις κι ἐσὺ ...![]()
Εὐτυχῶς ποὺ ὑπάρχει καὶ τὸ Ψαλτολόγιο ν' ἀκούγεται καὶ τίποτε ἄλλο πέραν τῆς ἐπιδοτούμενης εὐσεβιστικομουσικολογικῆς προπαγάνδας, τῆς ἐπιχορηγούμενης ἀπὸ γνωστοὺς ἐκκλησιαστικοὺς κύκλους, τοὺς ὁποίους γνωρίσαμε καὶ βέβαια «ἀπολαύσαμε» στὶς γνωστὲς ἐπιστολές τους πρὸς τὸν Δ. Κουμπαρούλη γιὰ τὸ γνωστὸ θέμα τῶν ἠχογραφήσεων Πρίγγου.
Σχετικὰ μὲ τὶς θεωρίες τοῦ Σ. Καρᾶ ὅσος κόσμος ἀσχολεῖται μὲ τὴν θεοποίησηή τους ἄλλοι τόσοι ἀσχολοῦνται μὲ τὸ μέτρημά τους στὶς σωστὲς διαστἀσεις χωρὶς ἐγωιστικοοικονομικὰ συμφέροντα.
Ὅσο γιὰ ἐπιστήμονες θὰ κάνουμε μᾶλλον καιρὸ νὰ δοῦμε γνήσια καραϊκὴ ἔδρα καὶ παρὰ τὶς λυσσώδεις προσπάθειες ὑπόγειες, ἐπίγειες καὶ ὑπέργειες.
Ὅσο γιὰ τὴ διαμόρφωση κοινῆς γνώμης ἀνέτρεξε στὶς ἀπαρχὲς τοῦ Ψαλτολογίου νὰ δεῖς τὶ «ἐπιστημονικὸ» φίμωτρο ἔπεφτε ... Ἀλλὰ βέβαια θυμόμαστε ὅ,τι μᾶς συμφέρει. Δὲν πειράζει. Ἐκεῖνες οἱ ἐποχὲς πέρασαν ἀνεπιστρεπτί κι ὅσο περνάει ὁ λόγος μου καὶ τὰ γραφόμενά μου ΠΟΤΕ δὲν θὰ ξαναγυρίσουν ἐδῶ μέσα οἱ ὑποκριτικὰ ψευδοεπιστημονικὲς διαφημίσεις βιβλίων, σεμιναρίων καὶ ἀνακοινώσεων καὶ διδακτόρων σὲ συνδυασμὸ μὲ την ἐκμηδένιση ὅποιου δὲν ἔκανε δέκα σειρὲς ἀπήχημα πρίν ψάλει ἕνα ἁπλὸ Κύριε ἐλέησον.***
Ὅσο γιὰ τὸ Πανεπιστήμιο πρὸς τὸ παρὸν ἀρκεῖται σὲ ὑπογειους συμφεροντολογικὰ θαυμαστὲς τῶν θεωριῶν τοῦ Σ. Καρᾶ καὶ τῶν ἐπιγόνων, σὲ καθαρὴ λυκοφιλία πρὸς ἐξυπηρέτηση ἰδίων καὶ μόνο συμφερόντων.
Ὅταν κάποιοι παρακοιμώμενοι ἀποκτήσουν τὴν περιπόθητη καραϊκὴ ἔδρα ἀκουσόμεθά σου καὶ πάλιν. Μέχρι τότε ἄς ἀρκούμαστε σὲ προγράμματα ἐρευνητικὰ -τῶν ὁποίων βέβαια ἀναμένουμε τὰ ἀποτελέσματα μιᾶς καὶ τὰ πληρώνουμε ὡς φορολογούμενοι πολίτες- καὶ συναυλίες. Καλὰ κι αὐτὰ, κρατοῦν ἀπασχολημένο τὸν κόσμο μέχρι ν' ἀποκτήσει τὴν περιπόθητη ἔδρα ...
Εντάξει, νομίζω ότι το θέμα έκλεισε τον κύκλο του. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Με όλο το σεβασμό, το θέμα θα είχε κλείσει ή θα είχε πάρει άλλη τροπή αν δεν σπεύδατε να δηλώσετε "θιγμένος" που δε σας προσκάλεσαν να μιλήσετε...
Ξέρετε ότι αυτό είναι βούτηρο στο ψωμί κάποιων... Δεν το ξέρετε;;
Εντελώς φιλικά...
[Σημείωμα συντονιστή] Αγαπητοί, το θέμα έχει καταντήσει προσωπικό και προτείνω να μην συνεχιστεί.
Ξίνισε τὸ γάλα, δὲν ἔχει ἄλλο βούτυρο!Προβλέπω νέο τσακωμό γιά τό βούτυρο.![]()
Ξίνισε τὸ γάλα, δὲν ἔχει ἄλλο βούτυρο!
Αδελφέ μου αν μπορώ να βοηθήσω κάπου θα το κάνω ή αν ζητήσει κάποιος κάτι που το έχω, απλά αυτό. Σε συζητήσεις, με ιδέες, απόψεις, γνώμες δε θα συμμετέχω υπάρχουν άλλοι που γνωρίζουν τα θέματα, εγώ τα λίγα που ξέρω τα κρατώ για μένα, δε θέλω να φιλονικήσω με κανένα. Ο θάνατος είναι δίπλα σε όλους μας, οπότε έχουμε σοβαρότερο πόλεμο να διεξάγουμε.
Μακράν το καλύτερο γαλακτοκομικό:
![]()