Θεολογικὴ Ἡμερίδα Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πειραιῶς.

Ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πειραιῶς, τὴν Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 καὶ ὣρα 4 μ.μ., θὰ πραγματοποιηθεῖ στὴν αἲθουσα "Μελίνα Μερκούρη" τοῦ Σταδίου Εἰρήνης καὶ Φιλίας, θεολογικὴ ἡμερίδα μὲ θέμα "Πατερικὴ Θεολογία καὶ μεταπατερικὴ αἳρεση".

Πληροφορήθηκα ὂτι θά πλαισιωθεῖ μὲ ὓμνους ἀπὸ βυζαντινὸ χορὸ. Μήπως γνωρίζει κανεῖς ἀπὸ ποιὸν; Ἐπίσης ἒχει κάποιος τὸ ἀναλυτικό πρόγραμμα γιὰ νὰ τὸ ἀναρτῆσει; Εὐχαριστῶ θερμά.

θά πλαισιωθεῖ μὲ ὓμνους ἀπὸ βυζαντινὸ χορὸ. Μήπως γνωρίζει κανεῖς ἀπὸ ποιὸν;

http://analogion.com/forum/showthread.php?t=21130

ἒχει κάποιος τὸ ἀναλυτικό πρόγραμμα γιὰ νὰ τὸ ἀναρτῆσει;

http://thriskeftika.blogspot.com/2012/01/blog-post_7117.html

Attachments

• afisa imeridas.jpg
    afisa imeridas.jpg
    79 KB · Views: 13
  • 79454586-Ημερίδα-Μητρ-Πειραιώς-για-μεταπατερική-θεολογία.pdf
    3 MB · Views: 39

Πληροφορήθηκα ὂτι θά πλαισιωθεῖ μὲ ὓμνους ἀπὸ βυζαντινὸ χορὸ. Μήπως γνωρίζει κανεῖς ἀπὸ ποιὸν;
Προσπαθεῖτε μέ αὐτό τόν τρόπο νά βρεῖτε τεχνητό σύνδεσμο προκειμένου τό θέμα τό ὁποῖο ὑποβάλλετε νά καταστεῖ ἐντός θεματολογίας τοῦ Ψαλτολογίου, ἐνῶ αὐτό ἀκριβῶς σᾶς προδίδει ὅτι ἐμμέσως ἀντιλαμβάνεσθε τό ἐκτός θεματολογίας.
Δέν καταλαβαίνετε οὔτε μέ ΠΜ οὔτε μέ δημόσιες παρατηρήσεις.
Κουράζετε πραγματικά τήν κοινότητα καί τούς συντονιστές, οἱ ὁποῖοι δέν σᾶς χρωστοῦν τίποτε.
Ἐπιμένετε νά θέλετε νά ὁδηγήσετε τό Ψαλτολόγιον σέ θέματα καί συζητήσεις πού ἀπό τούς κανόνες δέν προβλέπονται καί δέν ἐπιτρέπονται.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, δεν είναι τόσο το αν είναι το θέμα εντός η εκτός θεματολογίας του φόρουμ, όσο ότι το συγκεκριμένο θέμα ενοχλεί! Ειδάλλως και πολλά ακόμη θέματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκτός θεματολογίας και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί, υπάρχουν ακόμη επειδή είναι "ανώδυνα"...

Ποιοί είναι οι "νεοπατερικοί" και ποιοί οι "μεταπατερικοί" στη ΒΜ σήμερα; :D

Last edited:
... όσο ότι το συγκεκριμένο θέμα ενοχλεί! .
Σέ διαβεβαιῶ ἐντίμως καί τό γνωρίζεις ὅτι προσωπικῶς δέν μέ ἐνοχλεῖ. Μέ ἐνοχλεῖ ἡ ἐσκεμμένη ἐμμονή σέ θέματα πού εἶναι ἐκτός θεματολογίας, ὅποια κι ἄν εἶναι αὐτά. Καί περισσότερο ἡ ὑποβολή αὐτῶν τεχνηέντως.

Σημ.: Ὑποδείξατε ἄλλα ἐκτός θεματολογίας πού δέν ἔπρεπε νά ὑπάρχουν.

Σέ διαβεβαιῶ ἐντίμως καί τό γνωρίζεις ὅτι προσωπικῶς δέν μέ ἐνοχλεῖ. Μέ ἐνοχλεῖ ἡ ἐσκεμμένη ἐμμονή σέ θέματα πού εἶναι ἐκτός θεματολογίας, ὅποια κι ἄν εἶναι αὐτά. Καί περισσότερο ἡ ὑποβολή αὐτῶν τεχνηέντως.

Σημ.: Ὑποδείξατε ἄλλα ἐκτός θεματολογίας πού δέν ἔπρεπε νά ὑπάρχουν.

Το γνωρίζω, γι' αυτό έγραψα γενικό "ενοχλεί" και όχι προσωπικό "σας ενοχλεί". Δεν θα υποδείξω, αφενός μεν γιατί είμαι υπέρ των εκτός θεματολογίας θεμάτων(αλλά όχι υπέρ δύο μέτρων και δύο σταθμών), αφετέρου γιατί οι υποδείξεις είναι ενοχλητικές.
Απλά θεωρώ ότι πρέπει να αναπτύσσονται κάποιες απόψεις και μετά αν κρίνονται ζημιογόνες να αποσύρονται. Αλλιώς με την ίδια λογική, κάθε φορά π.χ. που ξεκινάνε οι "καραϊκές" κόντρες πρέπει να διαγράφονται τα θέματα ως εκτός θεματολογίας, αφού γνωρίζουμε τηνκατάληξή τους!

Ποιοί είναι οι "νεοπατερικοί" και ποιοί οι "μεταπατερικοί" στη ΒΜ σήμερα; :D

Νεοπατερικοί και μεταπατερικοί και στη βυζαντινή μουσική είναι το ένα και το αυτό. Είναι αυτοί που οι θεωρίες τους δεν έχουν μουσική διαδοχή από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και άρα τα μουσικά τους κείμενα είναι άκυρα και οι ηχογραφήσεις τους στερούνται αγιαστικής χάριτος:wink:

Νεοπατερικοί και μεταπατερικοί και στη βυζαντινή μουσική είναι το ένα και το αυτό. Είναι αυτοί που οι θεωρίες τους δεν έχουν μουσική διαδοχή από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και άρα τα μουσικά τους κείμενα είναι άκυρα και οι ηχογραφήσεις τους στερούνται αγιαστικής χάριτος:wink:

μπορούμε να δεχθούμε μια γενικευμένη αντιστοιχία του τύπου:
α) μεταπατερικοί θεολόγοι - β) νεο-παραδοσιακοί (καραϊκοί) ψάλτες και
γ) πατερικοί θεολόγοι - δ) παραδοσιακοί (πατριαρχικοί,αγιορείτες) ψάλτες
ή θα ήταν απλώς άλλη μια ιδέα χωρίς πρακτικό περιεχόμενο;

Προσπαθεῖτε μέ αὐτό τόν τρόπο νά βρεῖτε τεχνητό σύνδεσμο προκειμένου τό θέμα τό ὁποῖο ὑποβάλλετε νά καταστεῖ ἐντός θεματολογίας τοῦ Ψαλτολογίου, ἐνῶ αὐτό ἀκριβῶς σᾶς προδίδει ὅτι ἐμμέσως ἀντιλαμβάνεσθε τό ἐκτός θεματολογίας.
Δέν καταλαβαίνετε οὔτε μέ ΠΜ οὔτε μέ δημόσιες παρατηρήσεις.
Κουράζετε πραγματικά τήν κοινότητα καί τούς συντονιστές, οἱ ὁποῖοι δέν σᾶς χρωστοῦν τίποτε.
Ἐπιμένετε νά θέλετε νά ὁδηγήσετε τό Ψαλτολόγιον σέ θέματα καί συζητήσεις πού ἀπό τούς κανόνες δέν προβλέπονται καί δέν ἐπιτρέπονται.

Πατέρα Μάξιμε, ὂσον ἀφορᾶ τὴν ἀπὸ μέρους σας κατηγορία ἐναντίον μου, ὂτι δῆθεν προσπαθῶ νὰ βρῶ τεχνητὸ σύνδεσμο προκειμένου τὸ θέμα τὸ ὁποῖο ὑποβάλλω νὰ καταστεῖ ἐντὸς θεματολογίας τοῦ Ψαλτολογίου, σᾶς τὴν ἐπιστρέφω αὐτούσια, δηλώνοντας πὼς αὐτὸ ἀποτελλεῖ πρακτικὴ ἂγνωστη σὲ μένα.

Δηλώνω ἐνώπιον ὃλων, πὼς δὲν πίστευα ὂτι θὰ εἶναι ἐκτὸς θεματολογίας ἡ ἀνακοίνωση ἐνὸς θεολογικοῦ συνεδρίου. Ἐφόσον ὑπῆρξαν κατὰ τὸ παρελθὸν παρόμοιες ἀνακοινώσεις οἱ ὁποῖες ἒλαβαν καὶ τὶς εὐχαριστίες τῶν συντονιστῶν. Ἐξηγῆστε στὰ μέλη τοῦ Ψαλτολογίου π.Μάξιμε, τή διαφορετική συμπεριφορά σας σ' αὐτὴν τὴν ἀνακοίνωση. http://analogion.com/forum/showpost.php?p=106863&postcount=1. Ἐκεῖνο ἦταν ἐντὸς θεματολογίου καὶ ευχαριστεῖτε γιὰ τὴ δημοσίευση; Φαντάζομαι ἀπὸ τὴν τωρινὴ συμπεριφορὰ σας τὶ στάση θὰ κρατούσατε ἂν ἡ ἀνακοίνωση ἐκείνου τοῦ Θεολογικοῦ Συνεδρίου προερχόταν ἀπὸ μένα!

Σᾶς παρακαλῶ ὂχι δυὸ μέτρα καὶ δυὸ σταθμὰ!

Νομίζω μοῦ χρωστᾶτε μιά δημόσια συγνώμη πού σκεφτήκατε τόσο ἂσχημα γιά μένα καί ἐκφράσατε ἐπιπόλαια τὴν ἀγανάκτησὴ σας δημόσια. Γιατὶ δὲν συμπεριφερθήκατε ἀνάλογα καί στό μέλος Παναγιώτη εξ Αιγίου; Γιατὶ αὺτὴν ἡ ἀδικία εἰς βάρους μου;

Τελικὰ πρέπει νὰ μᾶς ἐξηγήσετε γιατὶ σᾶς ἐνόχλησε τόσο πολὺ τὸ ἐνδιαφέρον μου γι αὐτὴν τὴν ἡμερίδα;

Καί τέλος, πόσο ἑντὸς θεματολογίας εἶναι ἡ διαφήμιση ἀπό μέρους σας τῆς αἰσχρῆς συναυλείας, μέσα στὸν Ἱ. Ναὀ τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος Ἀχαρνῶν; Ἐξηγῆστε μας τὸ ἂτοπον τῆς δημοσίευσης αὐτῆς.http://analogion.com/forum/showpost.php?p=94070&postcount=1

Ἐλπίζω νὰ μὴ διαγράψετε τὸ θέμα ἐξαιτείας αὐτῆς μου τῆς διαμαρτυρίας! Εὐχαριστῶ!

Ἀρνοῦμαι νά ἀπαντήσω σέ τέτοιο ὕφος καί σέ τέτοιους ἀπρεπεῖς χαρακτηρισμούς.
Ὁ καθένας δικαιοῦται νά βγάλει τά συμπεράσματά του καί περισσότερο ἡ διαχείριση.

Ἀρνοῦμαι νά ἀπαντήσω σέ τέτοιο ὕφος καί σέ τέτοιους ἀπρεπεῖς χαρακτηρισμούς.
Ὁ καθένας δικαιοῦται νά βγάλει τά συμπεράσματά του καί περισσότερο ἡ διαχείριση.

Πατέρα Μάξιμε, ἐφόσον αἰσθάνεσθε θιγμένος ἐκ τοῦ ὓφους καὶ τοὺς χαρακτηρισμοὺς τῆς διαμαρτυρίας μου, δὲ στρέχω νὰ σᾶς αἰσθάνομαι στενοχωρημένο. Σᾶς ζητῶ ταπεινὰ συγγνώμη ἐκ βάθους καρδίας, σᾶς βάζω βαθειὰ μετάνοια καὶ σᾶς φιλῶ τὰ ἃγιά σας ποδαράκια. Ζητῶ ἐπίσης συγγνώμη ἀπὸ ὃλα τὰ σεβαστὰ μέλη τοῦ Ψαλτολογίου καθὼς ἐπίσης καὶ ἀπὸ τοὺς κυρίους συντονιστὰς καὶ διαχειριστὰς αὐτοῦ. Ἐπικαλοῦμαι τὶς προσευχὲς ὃλων καὶ εὒχομαι τὴν Ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ σὲ ὃλους. Σᾶς εὐχαριστῶ.

Καλοί φίλοι του φόρουμ, επιβεβαιώνω και εγω με τη σειρά μου τις αναρτήσεις του Οδυσσέα, και του Γ.Π. όπως αναφέρονται εδώ http://analogion.com/forum/showthread.php?t=21130
και μιλάμε για μεγαλειώδες γεγονός λειτουργικό και ψαλτικό, που αξίζει να το παρακολουθήσει όποιος μπορεί, 10:00 το βράδυ μετά την Ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς μέχρι τις 6:00 το πρωί και όποιος αντέξει....
Επιβεβαιώνουμε λοιπόν και την τόσο παρεξηγημένη ανάρτηση του πατρός Νικολάου, που για άλλη μια φορά και μας έλιωσε με την όλη του στάση, απογείωσε το επίπεδο της κουβέντας σε δυσθεώρητα ύψη, δείχνoντας μας πως είναι υγιές το να διαφωνούμε, είναι όμως αγγελικό το να ζητάμε συγγνώμη ακόμα και αν γνωρίζουμε πως δεν σφάλαμε....
Πάτερ respect.

Επιβεβαιώνουμε λοιπόν και την τόσο παρεξηγημένη ανάρτηση του πατρός Νικολάου, που για άλλη μια φορά και μας έλιωσε με την όλη του στάση, απογείωσε το επίπεδο της κουβέντας σε δυσθεώρητα ύψη, δείχνoντας μας πως είναι υγιές το να διαφωνούμε, είναι όμως αγγελικό το να ζητάμε συγγνώμη ακόμα και αν γνωρίζουμε πως δεν σφάλαμε....
Πάτερ respect.

Τὸ λιβάνι μἐ μέτρο, ἀλλιῶς κλείνει ὁ λαιμός ...

και οι ηχογραφήσεις τους στερούνται αγιαστικής χάριτος:wink:
αχ αυτη η "αγιαστική χαρις"!!!
Υπαρχει καμια συσκευη "εντοπισμού" της?
Δηλ. ο Αγγελόπουλος ψελνει χωρις "αγιαστική" χαρη, και ο Στανιτσας, εψελνε με αγιαστική χαρη.....
Δηλ. η "αγιαστική χαρις" υπαρχει στο Παρτιαρχειο και στο Αγιο Όρος μονο...
Δηλ. λεμε στο Αγιο Πνευμα που θα "κατοικησει" να δοσει χαρη στους ψαλτες!!!

Ημαρτον Θεέ μου!!
Τι αθεολόγητα ειναι αυτα βρέ παιδια!!!

αχ αυτη η "αγιαστική χαρις"!!!
Υπαρχει καμια συσκευη "εντοπισμού" της?
Δηλ. ο Αγγελόπουλος ψελνει χωρις "αγιαστική" χαρη, και ο Στανιτσας, εψελνε με αγιαστική χαρη.....
Δηλ. η "αγιαστική χαρις" υπαρχει στο Παρτιαρχειο και στο Αγιο Όρος μονο...
Δηλ. λεμε στο Αγιο Πνευμα που θα "κατοικησει" να δοσει χαρη στους ψαλτες!!!

Ημαρτον Θεέ μου!!
Τι αθεολόγητα ειναι αυτα βρέ παιδια!!!

Ἀπὸ πότε τὸ χιοῦμορ καὶ μάλιστα τὸ πετυχημένο, ὅπως στὴ συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεῖ νὰ χαρακτηρησθεῖ ὡς «ἀθεολόγητο»;
Δὲν νομίζω νὰ χρειάζεται κανένα ἱδιαίτερο πτυχίο «θεολογίας», οὖτε ἱδιαίτερη «Αϊνσταϊνικὴ» ἱδιοφυϊα γιὰ νὰ καταλάβει κανεῖς ὅτι ὁ Νικόλαος κάνει ὁλοφάνερα χιοῦμορ στηριζόμενος σὲ παλαιοημερολογήτικες θεωρίες.

Last edited:

Το χιούμορ μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό με απλή αντικατάσταση λέξεων: χειροτονίες, αποστολική, μυστήρια, λειτουργίες. Θα έλεγα ότι είναι οξυδερκέστατο.

Ἀπὸ πότε τὸ χιοῦμορ καὶ μάλιστα τὸ πετυχημένο, ὅπως στὴ συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεῖ νὰ χαρακτηρησθεῖ ὡς «ἀθεολόγητο»;

Μπορεί ο Νικόλαος να κάνει χιούμορ (δεν έχω αμφιβολία επ' αυτού), αλλά υπάρχουν αρκετοί που ενστερνίζονται χωρίς χιούμορ αυτά τα περί αγιαστικής χάριτος ορισμένου ύφους (έχω ιδίαν πείρα), οπότε δεν βλάπτει να επισημανθεί το "αθεολόγητο" - να πω καλύτερα η κακοδοξία τους.

Back