Βυζαντινός Χορός Καβάλας

ioan

Μέλος
Από το cd "Ανθοδέσμη εκκλησιαστικής μουσικής" που περιέχει επίλεκτα μέλη του καταξιωμένου Πρωτοψάλτου Χαραλάμπους Παπανικολάου (1854-1929),
εδώ το 'Αξιον εστίν σε ήχο πλ. Δ' επτάφωνος διφωνών

Στο συγκεκριμένο κομμάτι από λάθος μου έγραψα ότι ψάλλει ο βυζαντινός χορός Καβάλας, μετά την υπόδειξη μέλους του forum, το διορθώνω, καθώς ψάλλει ο χορός της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας Αγ.Όρους.
 

Attachments

  • ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ.mp3
    3.1 MB · Views: 112
Last edited:

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Τό περασμένο Σ/Κ βρέθηκα προσκυνηματικῶς στήν φιλόξενη Καβάλα, ὅπου τῇ ὑποδείξει ἀγαπητοῦ ἀδελφοῦ ἀγόρασα τόν ἐν λόγῳ ψηφιακό δίσκο. Ὄντως, πρόκειται γιά ἄριστη ἐργασία τοῦ νεοπαγοῦς Βυζαντινοῦ χοροῦ τῆς Καβάλας. Ἐπισυνάπτω τό ἐξώφυλλο καί 3-4 στίχους "περίεργης" δοξολογίας.

Υ.Γ. Ἐπειδή ὑπάρχουν πνευματικά δικαιώματα, ἔχω κατεβάσει πολύ τό ἐπίπεδο τῆς ἠχογράφησης. Ὅμως οἱ μύστες τῆς ἱερᾶς τέχνης θά καταλάβουν.
 

Attachments

  • εξώφυλλο ψηφιακού δίσκου.jpg
    1.4 MB · Views: 149
  • δοξολογία πλ.α΄ μαλακός χρωματικός.mp3
    449.2 KB · Views: 100

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
Ο Βυζαντινός Χορός Καβάλας ιδρύθηκε το 2007 και αποτελείται από νέους κυρίως ιεροψάλτες οι οποίοι προέρχονται απ΄ την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Χοράρχης και δάσκαλος της χορωδίας είναι ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, φιλόλογος και πρωτοψάλτης Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης.

Κύριος σκοπός του Χορού είναι η καλλιέργεια και η προβολή της εκκλησιαστικής μουσικής, η σπουδή και η παρουσίαση των κυριοτέρων έργων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιίας, καθώς και η ανάδειξη του ψαλτικού και γενικότερα του τοπικού μουσικού ιδιώματος του Νομού Καβάλας με κάθε διαθέσιμο μέσο:

α) Με την πλαισίωση συναυλιών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και λατρευτικών εκκλησιαστικών συνάξεων.

β) Μέσω διαλέξεων και συνεδρίων που θα προάγουν την μουσικολογική και ευρύτερα επιστημονική έρευνα.

γ) Με την έκδοση δίσκων και συγγραμμάτων που αφορούν την βυζαντινό και μεταβυζαντινό μουσικό μας πολιτισμό, καθώς και την τοπική ψαλτική και ευρύτερα μουσική παράδοση του Νομού Καβάλας.

Μέσα στα τρία χρόνια απ΄ την σύστασή του ο Βυζαντινός Χορός Καβάλας έχει διοργανώσει και πλαισιώσει με την παρουσία του αρκετές συναυλίες, εκδηλώσεις και ιερές ακολουθίες στην Βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρώμη, Κων/πολη).

Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης

Ο Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης γεννήθηκε στην Θεσ/νίκη το 1977. Γόνος πολύτεκνης οικογένιας φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Καβάλας και σπούδασε Φιλολογία στην Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.

Στην σπουδή της ψαλτικής πορεύτηκε με δασκάλους τον Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελ. Γεωργιάδη, με τον οποίο πήρε και το Δίπλωμα της Βυζαντινής μουσικής το 1999, τον Παν. Νεοχωρίτη και τελευταία τον καββαλιώτη πρωτοψάλτη και αείμνηστο Ματθαίο Τσαμκιράνη, στον οποίο μαθήτευσε ως αριστερός του για δύο χρόνια περίπου. Έχει ψάλλει σε διάφορους ναούς της Καβάλας, ενώ απ΄ το 2006 είναι Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ελευθερουπόλεως. Επίσης έχει σπουδάσει για δύο χρόνια ούτι και θεωρία της Ανατολικής μουσικής.

Εργάζεται ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο της Καβάλας και στο Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας και είναι νυμφευμένος με ένα παιδί. Ως δάσκαλος της Ψαλτικής έχει αναδείξει αρκετούς μαθητές, πολλοί εκ των οποίων υπηρετούν σε αναλόγια των δύο Μητροπόλεων του Ν. Καβάλας. Είναι ο ιδρυτής και χοράρχης του Βυζαντινού Χορού Καβάλας με αρκετές συμμετοχές στην Βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρώμη, Κων/πολη).

Το 2009 ολοκλήρωσε την διπλωματική του διατριβή στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με τίτλο «Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ψαλτική Τέχνη» με υπεύθυνο καθηγητή τον π. Σπυρίδωνα Αντωνίου και πήρε δίπλωμα ειδίκευσης (master) στην Βυζαντινή Μουσικολογία με βαθμό 9,69. Επίσης ηχογράφησε αδημοσίευτα μεταβυζαντινά μέλη της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει με τον Βυζαντινό Χορό Καβάλας ψηφιακό δίσκο με συνθέσεις του καββαλιώτη μελοποιού Χαρ. Παπανικολάου. (κυκλοφόρησε)

http://www.politistikos-kavala.gr/c...ssociation-peter-kavalas-the-lampadarios.html
 
Last edited:

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος
showthumb.php
showthumb.php
showthumb.php
showthumb.php
 
Last edited:
Top