Σεμινάριο «Η ψαλτική τέχνη στην πράξη» - Πρωτοψάλτης Δημήτριος Νεραντζής - ΚΕΠΕΜ

ΚΕΠΕΜ

Μέλος
***Μετάθεση Εκδήλωσης***

Λόγω σύμπτωσης της προσεμιναριακής ομιλίας με την εορτή των ιεροψαλτών, αυτή μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα ώρα και στον ίδιο τόπο.

Δίμηνο Σεμινάριο με τον πρωτοψάλτη, άρχοντα οφφικιάλο του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριο Νεραντζή

Ενημερωτική ομιλία περί του σεμιναρίου θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στην έδρα του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη).

Την ενημερωτική συνάντηση μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν, χωρίς υποχρέωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η συνάντηση αυτή θα περιλαμβάνει:

* Σύντομη ομιλία για την τέχνη της ψαλτικής

* Ερμηνεία δύο κλασσικών μαθημάτων του δοξασταρίου και της παπαδικής του Πέτρου Λαμπαδαρίου, τα οποία ακολούθως και θα αναλυθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6970948771 – 210 8811930

karaskepem@gmail.com

http://karaskepem.blogspot.com/

Το ΚΕΠΕΜ ζητά συγνώμη για οποιαδήποτε ενδεχόμενη ταλαιπωρία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 6 μμ, και με την ευκαιρία της εορτής των ιεροψαλτών, θα ψαλλεί στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού. Την πανήγυρη οργανώνουν η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. και ο Π.Σ.Ι. Μετά το τέλος του εσπερινού θα παρατεθεί καφές από τον πρόεδρο της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Γεώργιο Ναούμ, σε παρακείμενο χώρο.

Last edited:
ΚΕΠΕΜ;92880 said:
Δίμηνο Σεμινάριο με τον πρωτοψάλτη, άρχοντα οφφικιάλο του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριο Νεραντζή

Ενημερωτική ομιλία περί του σεμιναρίου θα λάβει χώρα την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στην έδρα του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη).

Την ενημερωτική συνάντηση μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν, χωρίς υποχρέωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η συνάντηση αυτή θα περιλαμβάνει:

* Σύντομη ομιλία για την τέχνη της ψαλτικής

* Ερμηνεία δύο κλασσικών μαθημάτων του δοξασταρίου και της παπαδικής του Πέτρου Λαμπαδαρίου, τα οποία ακολούθως και θα αναλυθούν.

karaskepem@gmail.com

http://karaskepem.blogspot.com/

Δηλώνω εκ προοιμίου απερίφραστα τον σεβασμό μου στον πολιό Άρχοντα Δημήτριο Νεραντζή, αλλά και στον τεθνεώτα Δάσκαλο τής Ελληνικής Μουσικής Σίμωνα Καρά. Επί τη βάσει όμως του ότι ουδείς είναι αλάθητος, διερωτώμαι αν άκουγε αφ' ενός ο Καράς τον Άρχοντα κατά πόσον θα συμφωνούσε, αλλά και κατά πόσον ο Άρχων συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Δάσκαλο Καρά. Ειδικά αναφέρομαι στην ερμηνεία δύο κλασικών μαθημάτων δοξασταρίου και παπαδικής.

Δ.

Δηλώνω εκ προοιμίου απερίφραστα τον σεβασμό μου στον πολιό Άρχοντα Δημήτριο Νεραντζή, αλλά και στον τεθνεώτα Δάσκαλο τής Ελληνικής Μουσικής Σίμωνα Καρά. Επί τη βάσει όμως του ότι ουδείς είναι αλάθητος, διερωτώμαι αν άκουγε αφ' ενός ο Καράς τον Άρχοντα κατά πόσον θα συμφωνούσε, αλλά και κατά πόσον ο Άρχων συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Δάσκαλο Καρά. Ειδικά αναφέρομαι στην ερμηνεία δύο κλασικών μαθημάτων δοξασταρίου και παπαδικής.

Δ.

Μια ανακοίνωση είναι μην το κάνουμε κ θέμα διαμάχης!
Η ερώτηση ποιά είναι γιατί μπερδεύτηκα, ποια είναι τα δύο μαθήματα στα οποία αναφέρεστε κ που εμπλέκονται το δοξαστάριο κ η παπαδική;:confused:
Υποθέτω όλα θα απαντηθούν στο σεμινάριο.

Last edited:

Δ.

Ο Αρχων Νερατζης στο λοφο του στρεφη!!!??? Τι αλλο αραγε θα δουμε στο ματαιο τουτο κοσμο??? Αντε και εις ανωτερα!!!:p

Αυτά τα πράγματα τα έχει διευκρινήσει προ πολλού ο άρχων Δημήτριος Νεραντζής. Πιο συγκεκριμένα, τον ρώτησα προσωπικά στο συνέδριο πώς του φαίνεται το γεγονός ότι η σχολή Καρά-Αγγελόπουλου τον επικαλείται για να στηρίξει το ύφος της και κατά πόσο έχει σχέση με το ύφος που διδάσκει αυτός. Δεν θα σας πω τι μου απάντησε...
Ο Αρχων Νερατζης στο λοφο του στρεφη!!!??? Τι αλλο αραγε θα δουμε στο ματαιο τουτο κοσμο??? Αντε και εις ανωτερα!!!:p
Το έχω ξαναγράψει, το ξαναλέω και τώρα: η λεγόμενη σχολή Καρά δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ξέρατε στο παρελθόν. Και μόνο η αλλαγή της ονομασίας (πλέον ΚΕΠΕΜ) δείχνει ότι έχει ένα γενικότερο προσανατολισμό για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής. Αυτή τη στιγμή τη διευθύνει ο καλός και αδελφικός φίλος από τα παλιά Μιχάλης Μαντζούρης. Μαθητής του Καρά, αλλά με πολύ ανοιχτό πνεύμα, παραδεχόμενος τις υπερβολές του Σίμωνα Καρά, κρατώντας όμως το ζήλο του για την ελληνική μουσική, ο Μιχάλης νομίζω ότι κάνει τα σωστά βήματα για να αναδείξει τη σχολή. Γι' αυτό και επιζητεί τη συνεργασία με άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στη μουσική και μπορούν να προσφέρουν, χωρίς να αποτελεί κριτήριο το ψαλτικό τους ύφος και η σχέση τους με αυτό του Καρά. Έχει δε κατ' επανάληψιν προσκαλέσει συναδέλφους σε εκδηλώσεις της σχολής που δεν έχουν καμία σχέση με τον Καρά, όπως εμένα, τον Κώστα το Φωτόπουλο, το φίλο Χρήστο Σταύρου και πολλούς άλλους. Θα έλεγα ότι αξίζει τη στήριξη ΟΛΩΝ η προσπάθεια αυτή! Πρόθεσή μου είναι να παρευρεθώ την Παρασκευή στις 5.30' στην ομιλία του κ. Νεραντζή.

Δ.

Όπως μου έχει πεί ο ίδιος ο Άρχων κ. Νεραντζής, ο Σ. Καράς τον άκουσε (δεν θυμάμαι πού) και ζήτησε να τον βρεί και τον κάλεσε να πάει στο Σύλλογο. Τον συνεχάρη και τον ρώτησε πού έμαθε τις αναλύσεις και εν γένει την ερμηνεία που κάνει. Του δώρισε μάλιστα με αφιέρωση το Θεωρητικό του (μου είπε ο κ. Ν. και την διατύπωση, αλλά δεν την θυμάμαι). Την πρόσκληση, συνάντηση και αφιέρωση αυτή την θεωρεί ο κ. Νεραντζής, όπως ο ίδιος λέει, τιμή του, διότι προέρχεται από έναν άνθρωπο σαν τον Καρά, καθώς και αναγνώριση και της δικής του αξίας, διότι ο Καράς ήταν μάλλον φειδωλός σε τέτοιες εκδηλώσεις. Με λίγα λόγια, προφανώς υπήρξε τουλάχιστον αμοιβαία και ειλικρινής εκτίμηση.

Αυτά τα πράγματα τα έχει διευκρινήσει προ πολλού ο άρχων Δημήτριος Νεραντζής. Πιο συγκεκριμένα, τον ρώτησα προσωπικά στο συνέδριο πώς του φαίνεται το γεγονός ότι η σχολή Καρά-Αγγελόπουλου τον επικαλείται για να στηρίξει το ύφος της και κατά πόσο έχει σχέση με το ύφος που διδάσκει αυτός. Δεν θα σας πω τι μου απάντησε...
Το έχω ξαναγράψει, το ξαναλέω και τώρα: η λεγόμενη σχολή Καρά δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ξέρατε στο παρελθόν. Και μόνο η αλλαγή της ονομασίας (πλέον ΚΕΠΕΜ) δείχνει ότι έχει ένα γενικότερο προσανατολισμό για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής. Αυτή τη στιγμή τη διευθύνει ο καλός και αδελφικός φίλος από τα παλιά Μιχάλης Μαντζούρης. Μαθητής του Καρά, αλλά με πολύ ανοιχτό πνεύμα, παραδεχόμενος τις υπερβολές του Σίμωνα Καρά, κρατώντας όμως το ζήλο του για την ελληνική μουσική, ο Μιχάλης νομίζω ότι κάνει τα σωστά βήματα για να αναδείξει τη σχολή. Γι' αυτό και επιζητεί τη συνεργασία με άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στη μουσική και μπορούν να προσφέρουν, χωρίς να αποτελεί κριτήριο το ψαλτικό τους ύφος και η σχέση τους με αυτό του Καρά. Έχει δε κατ' επανάληψιν προσκαλέσει συναδέλφους σε εκδηλώσεις της σχολής που δεν έχουν καμία σχέση με τον Καρά, όπως εμένα, τον Κώστα το Φωτόπουλο, το φίλο Χρήστο Σταύρου και πολλούς άλλους. Θα έλεγα ότι αξίζει τη στήριξη ΟΛΩΝ η προσπάθεια αυτή! Πρόθεσή μου είναι να παρευρεθώ την Παρασκευή στις 5.30' στην ομιλία του κ. Νεραντζή.

Σας ευχαριστω αλλα δεν με πειθετε!!!

Το έχω ξαναγράψει, το ξαναλέω και τώρα: η λεγόμενη σχολή Καρά δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ξέρατε στο παρελθόν. Και μόνο η αλλαγή της ονομασίας (πλέον ΚΕΠΕΜ) δείχνει ότι έχει ένα γενικότερο προσανατολισμό για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής. Αυτή τη στιγμή τη διευθύνει ο καλός και αδελφικός φίλος από τα παλιά Μιχάλης Μαντζούρης. Μαθητής του Καρά, αλλά με πολύ ανοιχτό πνεύμα, παραδεχόμενος τις υπερβολές του Σίμωνα Καρά, κρατώντας όμως το ζήλο του για την ελληνική μουσική, ο Μιχάλης νομίζω ότι κάνει τα σωστά βήματα για να αναδείξει τη σχολή. Γι' αυτό και επιζητεί τη συνεργασία με άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στη μουσική και μπορούν να προσφέρουν, χωρίς να αποτελεί κριτήριο το ψαλτικό τους ύφος και η σχέση τους με αυτό του Καρά. Έχει δε κατ' επανάληψιν προσκαλέσει συναδέλφους σε εκδηλώσεις της σχολής που δεν έχουν καμία σχέση με τον Καρά, όπως εμένα, τον Κώστα το Φωτόπουλο, το φίλο Χρήστο Σταύρου και πολλούς άλλους. Θα έλεγα ότι αξίζει τη στήριξη ΟΛΩΝ η προσπάθεια αυτή!

Νίκο, προσυπογράφω όλα όσα λες και δεν θα μπορούσε κάποιος να τα πει περιεκτικότερα. Ήθελα κι εγώ από καιρό, αλλά ο δικός μου λόγος στο θέμα αυτό δεν είναι διόλου "πιστός", σε αντίθεση με τον δικό σου (και ομολογώ ότι με εξέπληξες ευχάριστα).
Όσο για τη δυσπιστία του κ. Καρασταμἀτη: είναι γνωστός και απόλυτα σεβαστός ο ζἠλος σας για τα θέματα αυτά, αλλά θα ήταν δίκαιο, έστω και από φιλέρευνο διάθεση, να ακούγατε πρώτα ο ίδιος τις απόψεις αυτών των νέων ανθρώπων (για τον Καρά, για τα λάθη του θεωρητικού του, για την ανάγκη ανανέωσης, για την παράδοση, για το άγιον Όρος, για τις υπερβολές ή εμμονές ορισμένων άλλων εκπροσώπων του χώρου αυτού κ.λπ.). Θα μπορούσε τότε να μετριασθεί η δυσπιστία σας.

Νίκο, προσυπογράφω όλα όσα λες και δεν θα μπορούσε κάποιος να τα πει περιεκτικότερα. Ήθελα κι εγώ από καιρό, αλλά ο δικός μου λόγος στο θέμα αυτό δεν είναι διόλου "πιστός", σε αντίθεση με τον δικό σου (και ομολογώ ότι με εξέπληξες ευχάριστα).
Όσο για τη δυσπιστία του κ. Καρασταμἀτη: είναι γνωστός και απόλυτα σεβαστός ο ζἠλος σας για τα θέματα αυτά, αλλά θα ήταν δίκαιο, έστω και από φιλέρευνο διάθεση, να ακούγατε πρώτα ο ίδιος τις απόψεις αυτών των νέων ανθρώπων (για τον Καρά, για τα λάθη του θεωρητικού του, για την ανάγκη ανανέωσης, για την παράδοση, για το άγιον Όρος, για τις υπερβολές ή εμμονές ορισμένων άλλων εκπροσώπων του χώρου αυτού κ.λπ.). Θα μπορούσε τότε να μετριασθεί η δυσπιστία σας.

Τι να σου πρω βρε παιδακι μου! Εχω καει κυριολεκτικα και εχω πονεσει παρα πολυ μ αυτη την ιστορια! Στο λεω σ οτι εχω πιο ιερο! Δεν εχω καμμια καχυποψια και καμμια κακια! Εχω μονο βιωματα και εμπειριες τραυματικες απο ολο αυτο το θεμα! Εστω..... θα περιμενω να δω!!! (Παιδια δεν με τουμπαρατε θα περιμενω ειπα!):rolleyes:

Το θέμα είναι απλό.Ο άρχοντας πάει εκεί όπου υπάρχει ενδιαφέρον.Οποιος και αν τον καλούσε δεν θα έλεγε όχι χάριν της μουσικής.Είναι πολύ στεναχωρημένος για την αντιμετωπισή του απο τον ιεροψαλτικό κόσμο σε σχέση με αυτά που έχει με πολύ κόπο διερευνήσει. Πρόσφατο παράδειγμα η αντιμετώπιση που είχε στο τελευταίο συνέδριο.Για τον Καρά λέει ότι ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι και μεις πρέπει να πάμε παραπέρα.Φίλε Γιάννη σωστά αυτά που ανέφερες για την άποψη του Καρά για τον Νεραντζή.Μάλιστα αυτή την αφιέρωση μου την έδωσε ο Αρχοντας και τον αναφέρει ως πρωτοψάλτη πράγμα που δεν συνήθιζε ο αοίδιμος.Όποιος λοιπόν θέλει ας πάει να μάθει(Δεν νομίζω να έχουμε καμμιά νεκρανάσταση) και όποιος δεν θέλει ας μείνει σε αυτά που ξέρει.Πάντα γειά

Το έχω ξαναγράψει, το ξαναλέω και τώρα: η λεγόμενη σχολή Καρά δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ξέρατε στο παρελθόν.

Ὅταν γράφεις παρελθὸν πόσο πίσω πᾶς;

Όπως μου έχει πεί ο ίδιος ο Άρχων κ. Νεραντζής, ο Σ. Καράς τον άκουσε (δεν θυμάμαι πού) και ζήτησε να τον βρεί και τον κάλεσε να πάει στο Σύλλογο. Τον συνεχάρη και τον ρώτησε πού έμαθε τις αναλύσεις και εν γένει την ερμηνεία που κάνει. Του δώρισε μάλιστα με αφιέρωση το Θεωρητικό του (μου είπε ο κ. Ν. και την διατύπωση, αλλά δεν την θυμάμαι). Την πρόσκληση, συνάντηση και αφιέρωση αυτή την θεωρεί ο κ. Νεραντζής, όπως ο ίδιος λέει, τιμή του, διότι προέρχεται από έναν άνθρωπο σαν τον Καρά, καθώς και αναγνώριση και της δικής του αξίας, διότι ο Καράς ήταν μάλλον φειδωλός σε τέτοιες εκδηλώσεις. Με λίγα λόγια, προφανώς υπήρξε τουλάχιστον αμοιβαία και ειλικρινής εκτίμηση.
Εγώ πάντως δεν αναφέρθηκα στην αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο, ούτε στις θεωρητικές απόψεις του κ. Νεραντζή και την ενδεχόμενη συγγένειά τους με αυτές του Καρά, αλλά στην άποψή του για το ψαλτικό ύφος της σχολής Καρά-Αγγελόπουλου και το γνωστό εξεζητημένο τρόπο εκτέλεσης των σημαδοφώνων. Αυτό κατάλαβα ότι εννοούσε ο Δημήτρης ο Σκρέκας όταν ρώτησε για το "κατά πόσον ο Άρχων συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Δάσκαλο Καρά" στην "ερμηνεία". Κι επειδή τον είχα ρωτήσει κάτι σχετικό, απλώς το ανέφερα.
Ὅταν γράφεις παρελθὸν πόσο πίσω πᾶς;
Εννοώ τότε που διηύθυνε ο Καράς κι αυτό που θέλω να πω είναι ότι το πνεύμα της σχολής δεν είναι πλέον πνεύμα σύγκρουσης, όπως τότε, αλλά πνεύμα συνεργασίας. Κι αυτό το εκτιμώ και το στηρίζω και νομίζω πως όλοι θα έπρεπε να το στηρίζουμε: με τις θεωρίες του Καρά διαφωνούμε, όχι όμως και με την αξία του ως ερευνητή. Από τη στιγμή που αναδεικνύεται το δεύτερο (πράγμα που φαίνεται και μόνο από το νέο τίτλο της σχολής) και δεν δίνεται καμία συνέχεια στη διαιώνιση των κακοδοξιών, που πολύ ταλάνισαν τον ψαλτικό κόσμο στο παρελθόν, προσωπικά δεν έχω λόγο να μη βλέπω με καλό μάτι την προσπάθεια αυτή.

Last edited:
Αν υπάρχει δυνατότητα και μπορεί να ηχογραφηθεί και αναρτηθεί η ομιλία θα ήταν ευχής έργον για τους εν γη αλλοτρία και δι ευλόγους αιτίας. Ευχαριστώ.

Εγώ πάντως δεν αναφέρθηκα στην αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο, ούτε στις θεωρητικές απόψεις του κ. Νεραντζή και την ενδεχόμενη συγγένειά τους με αυτές του Καρά, αλλά στην άποψή του για το ψαλτικό ύφος της σχολής Καρά-Αγγελόπουλου και το γνωστό εξεζητημένο τρόπο εκτέλεσης των σημαδοφώνων. Αυτό κατάλαβα ότι εννοούσε ο Δημήτρης ο Σκρέκας όταν ρώτησε για το "κατά πόσον ο Άρχων συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Δάσκαλο Καρά" στην "ερμηνεία". Κι επειδή τον είχα ρωτήσει κάτι σχετικό, απλώς το ανέφερα.

.......
Μα κι εγώ δεν απάντησα σε σένα, αλλά στο ερώτημα του Δημήτρη, αν ο Καράς έχει ακούσει τον κ. Νεραντζή. Όχι μόνο τον άκουσε λοιπόν, αλλά και εκτίμησε το ψάλσιμό του και τον κάλεσε να τον γνωρίσει. Ως προς τις απόψεις του κ. Νεραντζή για τον Καρά, δεν είπα ότι συμφωνεί σε όλα μαζί του. Έγραψα: "υπήρξε τουλάχιστον αμοιβαία εκτίμηση". Νομίζω ότι και των δύο η στάση είναι σωστή και παραδειγματική.

Ως προς τις απόψεις του κ. Νεραντζή για τον Καρά, δεν είπα ότι συμφωνεί σε όλα μαζί του.

Δυστυχώς όμως κ. Αρβανίτη κάλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Κάποιοι στο άκουσμα μίας οξείας βαφτίζουν κάποιους, διότι αυτός είναι και ο εύκολος δρόμος (δεν αναφέρομαι στο Νίκο). Γιατί να κάθεσαι τώρα να ερευνάς το έργο, το ύφος, την ιστορία κάποιου...

Θα προέτρεπα πάντως να μην παρεκτραπεί το θέμα. Εάν ανέβουν εισηγήσεις, ας γίνουν σχόλια επ' αυτού και όχι επί προσωπικού ούτε προς άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα αντίλογου, ούτε και μεταξύ μας.

Μα κι εγώ δεν απάντησα σε σένα, αλλά στο ερώτημα του Δημήτρη, αν ο Καράς έχει ακούσει τον κ. Νεραντζή. Όχι μόνο τον άκουσε λοιπόν, αλλά και εκτίμησε το ψάλσιμό του και τον κάλεσε να τον γνωρίσει. Ως προς τις απόψεις του κ. Νεραντζή για τον Καρά, δεν είπα ότι συμφωνεί σε όλα μαζί του. Έγραψα: "υπήρξε τουλάχιστον αμοιβαία εκτίμηση". Νομίζω ότι και των δύο η στάση είναι σωστή και παραδειγματική.
Καμία αντίρρηση. Απλώς παρέθεσα το δικό σας κείμενο για να δείξω ότι δεν αναφερόμουν σ' αυτό, δεν ήθελα να πω κάτι άλλο ούτε απαντούσα σ' εσάς. Ίσως ήταν ατυχής η παράθεση, συγγνώμη για την παρεξήγηση. Όσο γι' αυτό που λέει ο Χρήστος, έχει δίκιο: έχω ακούσει μέχρι και κατηγορίες... καραϊσμού (!) για τον κ. Νεραντζή, επειδή έγραψε το γνωστό πολύ καλό βιβλίο για την ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους!

αυτό που θέλω να πω είναι ότι το πνεύμα της σχολής δεν είναι πλέον πνεύμα σύγκρουσης, όπως τότε, αλλά πνεύμα συνεργασίας.

Μᾶλλον εἴμαστε σὲ διαφορετικὰ forum ...

Μαλάκωσαν τα πράγματα,ηρέμησαν τα πνεύματα κ αυτό είναι ευχάριστο.
Συμφωνώ με το Δομέστιχο ότι είμαστε σε άλλο forum γιατί κατά καιρούς έχουν γραφεί τερατώδη κ μόνο στην υπόνοια συμπάθειας ή ερευνητικής προσέγγισης στο έργο του αοιδίμου Καρά.
Απόλυτα σύμφωνο με βρίσκει κ πρόταση του Δ.Κουμπαρούλη για την ηχογράφηση του σεμιναρίου διότι λόγω απόστασης είναι αδύνατο να παρευρεθούμε οι περισσότεροι.
Προτείνω επίσης αν κάποιοι συνάδελφοι έχουν ηχογραφήσεις (ή έστω αποσπάσματα) από άλλα συνέδρια ή σεμινάρια να τις ανεβάσουν κ ίσως δημιουργηθεί μια καινουύργια ενότητα τέτοιων ηχογραφήσεων.
Ευχαριστώ.

Προτείνω επίσης αν κάποιοι συνάδελφοι έχουν ηχογραφήσεις (ή έστω αποσπάσματα) από άλλα συνέδρια ή σεμινάρια να τις ανεβάσουν κ ίσως δημιουργηθεί μια καινουύργια ενότητα τέτοιων ηχογραφήσεων.
Να υπενθυμίσω ότι οι ομιλίες με βίντεο από τα σεμινάρια του asbmh είναι διαθέσιμες online: του 2007 εδώ και του 2009 εδώ.

Επίσης, το σεμινάριο του κ. Νεραντζή αναβλήθηκε για την άλλη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα (5.30') λόγω σύμπτωσης της προσεμιναριακής ομιλίας με την εορτή των ιεροψαλτών. Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 6 μμ, και με την ευκαιρία της εορτής των ιεροψαλτών, θα ψαλλεί στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού. Την πανήγυρη οργανώνουν η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. και ο Π.Σ.Ι. Μετά το τέλος του εσπερινού θα παρατεθεί καφές από τον πρόεδρο της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Γεώργιο Ναούμ, σε παρακείμενο χώρο.

[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]28.12.10

«Η ψαλτική τέχνη στην πράξη» - Έναρξη: 10 Ιανουαρίου 2011

Δίμηνο Σεμινάριο με τον πρωτοψάλτη, άρχοντα οφφικιάλο του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριο Νεραντζή.

8 δίωρα μαθήματα, τα οποία ξεκινούν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, και συνεχίζονται για κάθε Δευτέρα και ώρα 19.00-21.00, στην έδρα του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Αθήνα).

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Στο σεμινάριο αυτό ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θα διδάξει επιλεγμένα κλασσικά μαθήματα ειρμολογίου, στιχηραρίου και παπαδικής.
Η διδασκαλία θα συνοδεύεται από απαραίτητες θεωρητικές επισημάνσεις, προκειμένου να εξηγηθεί και να θεμελιωθεί το πώς ερμηνεύεται η βυζαντινή παρασημαντική, σύμφωνα με την προφορική παράδοση• μία παράδοση η οποία έφτασε σ’ εμάς μέσω διακεκριμένων ψαλτών, παλαιών και νεοτέρων, όπως ο Αθ. Παναγιωτίδης του οποίου ο κ. Νεραντζής υπήρξε μαθητής.
Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει τρία μέρη:
• Σύντομη θεωρητική ανάλυση επί συγκεκριμένων σημείων της βυζαντινής παρασημαντικής.
• Ερμηνεία μαθημάτων από τον κ. Δημήτριο Νεραντζή, ο οποίος θα εξηγεί στην πράξη τα θεωρητικά σημεία του πρώτου μέρους.
• Πρακτική εξάσκηση όλων των συμμετεχόντων επί των συγκεκριμένων μαθημάτων.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατάρτιση των ψαλτών, ώστε να αντιμετωπίζουν την παρασημαντική ως ένα σύστημα που διέπεται από «κανόνες γραμματικής», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζει, προκειμένου να αποφεύγονται ανεύθυνες αυτοσχεδιαστικές και ξηροφωνικές ερμηνείες των ψαλλομένων.
Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθ. Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και η προσωπική έρευνά του σε θέματα βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μία γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

karaskepem@gmail.com

Από εδώ.
[/FONT]

Back