Αξιολόγηση ψηφιακών καταγραφέων φωνής

ioannis1751

Ιωάννης
Καλησπέρα μήπως γνωρίζει κανείς πως μπορούν να ηχογραφηθούν μεσα στο ναο χοροί ατόμων 6-7 στο ψαλτήρι και να ακουγεται καθαρα και ωραιά?τι ρύθμισει χρειάζεται και που να τοποθετείται για καλή ηχογράφηση στο συγκεκριμένο μηχανημα ? ευχαριστώ
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Καλησπέρα μήπως γνωρίζει κανείς πως μπορούν να ηχογραφηθούν μεσα στο ναο χοροί ατόμων 6-7 στο ψαλτήρι και να ακουγεται καθαρα και ωραιά?τι ρύθμισει χρειάζεται και που να τοποθετείται για καλή ηχογράφηση στο συγκεκριμένο μηχανημα ? ευχαριστώ

ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Νέο μέλος

Εγγραφή: 21-08-2009
Μηνύματα: 24
Thanks: 161
Thanked 39 Times in 9 Posts

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Δήμος
προς κατόχους του ls-10....
μιας και το έχω ήδη παραγγείλει για να κάνω ηχογραφήσεις τώρα στις γιορτές.Όπως καταλαβαίνετε δεν έχω τον χρόνο να το δοκιμάσω στον ναό,και θα ήθελα να μου δώσετε κάποια tips όπως ποια ποιότητα εγγραφής να βάλω,απόσταση απ το αναλόγιο και ευαισθησιά μικροφώνων.
ευχαριστώ
Αδελφε εχω το ιδιο .Στο ψαλτηρι σε αποσταση δηλ. 0.5 με 1 μετρο βαλε LOW SENSITIVE και REC LEVEL 5 με 10 αναλογα ποσο δυνατη η αδυνατη ειναι η φωνη σου.Επισης μπες στο μενου στο Rec Mode --------MP3--------128kbps δεν χρειαζεται ανωτερη αναλυση .γραφει καταπληκτικα.Επισης καλου κακου μπες παλι στο μενου στο Rec Level-----Manual--------Limiter on------- και αστο παντα εκει .σε προφυλασει παρα πολυ απο παραμορφωμενο ηχο .Πιστευω να ημουνα χρησιμος .καλες εγγραφες και αγια Χριστουγγενα. Υ.Γ.Αν γραφεις απο αλλες αποστασεις γραψε μου να σου πω.
Πέραν των πιο πάνω, και επειδή είσαστε πολλοί, η γνώμη μου είναι η τοποθέτηση του olympus ls-11με τις πιό πάνω περίπου ρυθμίσεις είναι σε μακρινή από το αναλόγιο απόσταση, και εάν είναι εφικτό βεβαίως στο Δεσποτικό θρόνο, ή σε ανάλογο παρόμοιο σημείο, πάντως να παίρνει τον ήχο από τα μεγάφωνα του Ναού.
 
εγω το εχω στο pcm , στο rec level ειναι στο 5 με 6, limiter on, και στο zoom mic το εχω στο standar ή στο narrow ειναι καλα η ρυθμιση??

Αδελφε Χριστος Ανεστη τωρα ειδα το μηνημα σου
-Το PCM μου φαινεται υπερβολικο και ''πιάνει'' τεραστιο χωρο .Τι να την κανεις τετοια ποιοτητα CD θα βγαλεις ?:) τα 128 η 256 σε τετοιες καταστασεις ειναι λουκουμι.

Τα υπολοιπα ειναι καλα αλλα εχει σημασια να μαθεις να ''παιζεις'' με το LOW/HIGH SENSITIVE και το REC VOLUME για να ειναι -σε καθε περιπτωση αποστασης- τα ''φορτε'' του ηχου που ηχογραφεις το πολυ +1 db(VU) Αυτο θελει λιγο υπομονη λιγο εξασκηση και λιγο εμπειρία...

Παντως (για να απαντησω και στον αδελφο Βασ. Κιαμηλιδη)οσο ποιο μακρυα ειναι το ''μικροφωνο'' απο τις φωνες η τα μεγαφωνα-ειδικα μεσα σε εκκλησία- τοσο μεγαλωνουν οι αντηχήσεις και μικραινουν οι φωνες και αλοιωνονται και ''πηγαδοποιηται'' ο ηχος ...

...καλες εγγραφες...κανουν καλο να ακουμε τις ατελειες μας ...
 
Last edited:
http://www.athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=32216

Με πολλες δυνατοτητες

Αλλαγη ταχυτητας χωρις αλλαγη τονου
Ρitch control εως 6 ημιτονια
Βαθος στην εγγραφη και αναπαραγωγη
Οverdub δηλαδη εγγραφη πανω στην εγγραφη (ψαλουμε κατι και μετα προσθετουμε ισοκρατημα η οτι αλλο ξανα και ξανα σαν τετρακαναλο!!!)
Μαρκαρισματα κατα την εγγραφη MARKINK(χωριζεις τα αρχεια την ωρα που γραφεις με ενα πατημα και ειναι μετα ετοιμα χωρισμενα!!!)
Χωρισματα αρχειων μετα την εγγραφη DIVIDE (δεν χρειαζεται να παιδευεσαι να χωριζεις τα αρχεια με προγραματα στον υπολογιστη!!!!)
Μεγαφωνο ακροασης
κ.α.
και με τηλεχειριστηριο !!!
Τι αλλο να θελει πια κανεις μετα απο ολα αυτα?

μονο που δεν εχει FANTOM:(
Ομως μικρο το κακο ..κανει τελειες εγγραφες και απο μονο του
Δεν το διαφημιζω απλα θα το παρω:)
 
Last edited:
αρκετα καλο γιατι το εβγαλες?

http://www.zoom.co.jp/english/products/h2/index.php

δεν βρισκω αν υπαρχει εδω στην Ελλαδα


Η2 Handy recorder

●Simultaneous Recording Tracks:[Stereo mode] 2, [4ch mode] 4 ●Simultaneous Playback Tracks:[Stereo mode] 2, [4ch mode] 4 ●Locator:Hours/Minutes/Seconds ●File Editing functions:Time Stamp check, Rename, Delete, Size check, Divide, Normalize ●Other functions:MP3 post-encode, A-B repeat, Lo-cut filter, AGC/compressor/limiter, Marker ●Tuner:Chromatic, Guitar, Bass, Open A/D/E/G, DADGAD ●Metronome:5 Sounds(Beat 0/4-8/4, 6/8, Tempo 40.0-250.0BPM) ●A/D Conversion:24bit, 128 times over-sampling ●D/A Conversion:24bit, 128 times over-sampling ●Signal Processing:32bit ●Recording Media:SD memory card(16MB-2GB), SDHC memory card(4GB-32GB) ●Recording Format:[Stereo mode] WAV(Quantization:16/24bit, Sampling frequency:44.1/48/96kHz), MP3(Bitrate:48/56/64/80/96/112/128/160/192/224/256/320kbps/VBR, Sampling frequency:44.1kHz), [4ch mode] WAV(Quantization:16/24bit, Sampling frequency:44.1/48kHz) ●Playback Format:[Stereo mode] WAV(Quantization:16/24bit, Sampling frequency:44.1/48/96kHz), MP3(Bitrate:32/40/48/56/64/80/96/112/128/160/192/224/256/320kbps/VBR, Sampling frequency:44.1/48kHz), [4ch mode] WAV(Quantization:16/24bit, Sampling frequency:44.1/48kHz) ●Display:128x64 pixel, back-lit LCD ●Inputs:[LINE IN] 1/8" stereo phone jack(Input impedance:10kΩ, Input level:-10dBm), [EXT MIC IN] 1/8" stereo phone jack(Plug-in powered:2.5V, Input impedance:20kΩ, Input level:-20/-30/-40dBm), [Built-in stereo mic] W-XY stereo microphone(MIC GAIN:+1.5/+17/+27dB) ●Output:[PHONES/LINE OUT] 1/8" stereo phone jack([LINE] Output load impedance:10kΩ or more, Rated output level:-10dBm / [PHONES] 15mW+15mW, into 32Ω load) ●USB Interface:Mini-B type(USB2.0 Full-Speed compatible), Mass Storage Class operation / Audio Interface operation(16bit, 44.1/48kHz) ●Power Requirements:AA size(LR6) battery x2, or Supplied AC adaptor AD-0006(DC9V/300mA/center minus type) ● Battery Life(with alkaline batteries):4 hours recording, 4.5 hours playback ●Dimensions:63.5(W)x110(D)x32(H)mm ●Weight(without batteries):110g ●Supplied Accessories:SD memory card(512MB), Desktop stand, Mic clip adaptor, Wind screen, Earbuds, USB cable, Stereo Y cable, AC adaptor(AD-0006)

*0dBm=0.775Vrms

*Windows(R) is a registered trademark of Microsoft Corp. *Mac and Macintosh are registered trademarks of Apple Inc. *Manufacturer names and product names are trademarks or registered trademarks of their respective owners. *Specifications subject to change without notice.
 
Last edited:

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
αρκετα καλο γιατι το εβγαλες?

http://www.zoom.co.jp/english/products/h2/index.php

δεν βρισκω αν υπαρχει εδω στην Ελλαδα

Το έβγαλα γιατί βρήκα τις πληροφορίες που ζητούσα και διάβασα κριτικές. Πράγματι είναι καλό, πράγματι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει. Πάντως σε σχέση με το

http://www.athensproaudio.gr/index.p...oduct_id=32216

μοιάζει καλύτερο σίγουρα, αλλά το Yamaha έχει 1-2 δυνατότητες πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες.
 
Το έβγαλα γιατί βρήκα τις πληροφορίες που ζητούσα και διάβασα κριτικές. Πράγματι είναι καλό, πράγματι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει. Πάντως σε σχέση με το

http://www.athensproaudio.gr/index.p...oduct_id=32216

μοιάζει καλύτερο σίγουρα, αλλά το Yamaha έχει 1-2 δυνατότητες πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες.



Σε τι το βρισκεις καλυτερο ?
γιατι στην τιμη ειναι οντως
αλλα
οχι στην ποιοτητα και στις δυνατοτητες

επισης τι το πρωτοτυπο εχει το Yamaha?
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Διαβαζοντας καποια μνμ στο συγκεκριμενο θεμα σκεφτομαι μηπως καπου αρχιζουμε και χανουμε τη μπαλα?? Εννοω το να παρει καποιος recorder για εξωτερικη ηχογραφηση της ταξης των 200-300 ευρω θεωρω οτι ειναι τουλαχιστον υπερβολικο. Προσωπικα εχω το WS 450 της Olympus http://www.multirama.gr/products/product?pid=0406620&catid=060705 και πραγματικα αμφιβαλλω για το αν υπαρχει αισθητη διαφορα στην εγγραφη σε σχεση με καποιο αλλο πολυ ακριβοτερο.:cool: Και σε τελικη αναλυση, οπως μου ειχε πει και καποιος γνωστος μου, εαν αυτα που ηχογραφουνται ειναι χαλια οτι και να παρεις το ιδιο κανει.:wink: Αποδειξη τουτου ειναι το γεγονος οτι οι παλαιοι ψαλτες καποιους εκ των οποιων ακουμε σημερα και χαζευουμε εγραφαν σε μηχανηματα κορυφαια για την εποχη τους πολυ κατωτερα ομως και απο ενα απλο σημερινο recorder. Βλεπετε αυτοι δεν ειχαν τρελή τεχνολογια, ειχαν ομως τρελό λαρυγγι.:cool:
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Επαναλαμβάνω μήπως κανείς γνωρίζει κατι παραπάνω για το EDIROL R-09HR:

http://www.roland.com/products/en/R-09HR/

Ποια είναι η γνώμη σας ?

Εδώ, ο κ. Γιαννουκάκης (που το έχει) έχει εκφράσει κάποια γνώμη. Μπορείς να τον ρωτήσεις περισσότερα.
 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Σε τι το βρισκεις καλυτερο ?
γιατι στην τιμη ειναι οντως
αλλα
οχι στην ποιοτητα και στις δυνατοτητες

επισης τι το πρωτοτυπο εχει το Yamaha?

Η μεγάλη επιφάνεια των μικροφώνων νομίζω παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ηχογράφησης, ειδικά σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, και το Zoom υπερτερεί στο σημείο αυτό. Νομίζω ότι το Yamaha πηγαίνει περισσότερο προς ηχογράφηση ομιλίας. Από την άλλη είναι πολύ μικρό και δεν πιάνει χώρο. Μεταβάλλει τονικότητες (δεν παρατήρησα για το Zoom κάτι αντίστοιχο, αλλά πιθανώς το κάνει και εκείνο). Για το Yamaha διάβασα και κακές κριτικές για το software, καθώς και για τα πολύ μικρά κουμπιά του που δυσκολεύουν λίγο στη χρήση.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Παραλίγο να αγοράσω το Μ-audio Microtrack II πρόσφατα, καθότι η τιμή του (~160 ευρώ) είναι ιδιαίτερα ελκυστική για αυτά που προσφέρει, αλλά διάβασα μερικές κριτικές που με αποθάρρυναν.

- μπαταρία δεν κρατάει πολύ και χρειάζεσαι εξωτερική για πάνω από 3-4 ώρες
- δεν μπορείς να αλλάξεις τη μπαταρία οπότε όταν εξασθενήσει, εξαρτάσαι από εξωτερική και πάλι
- είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος μαζί και με τα εξωτερικά πρόσθετα (μικρόφωνο, εξωτερική μπαταρία, φορτιστή) που πρέπει να κουβαλάς μαζί σου κάθε φορά
- δεν μπορείς να το βιδώσεις σε τρίποδο
- η κάρτες CF είναι μάλλον ξεπερασμένες πλέον και τα δοντάκια επαφής (pins) στραβώνουν με αποτέλεσμα να χαλάει η συσκευή
- δεν έχει εσωτερική μνήμη
- δεν έχει ηχειάκι για επι τόπου αναπαραγωγή χωρίς ακουστικά
- δεν φαίνεται να υποστηρίζει άμεση track-οποίηση κατά την εγγραφή εκτός από αρχεία BWF.
- τα λαμπάκια του χαλάνε μετά από λίγο καιρό (; )

Παρόλαυτά, η ποιότητα εγγραφής αναφέρεται σαν καλή από όλους και οι υποδοχές/έξοδοι του είναι ελκυστικά (αν και δεν ξέρω εάν ποτέ χρειάζονται σε τυπικές ψαλτικές ηχογραφήσεις).

Το Olympus LS-11 (διάδοχος του LS-10) φαίνεται να έχει όλα τα πλεονεκτήματα χωρίς τα πιό πάνω αρνητικά, αλλά είναι κατά πολύ ακριβότερο (πάνω από 300 ευρώ):

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1471

Είναι και πολλά άλλα που αναφέρθηκαν, Zoom, Tascam, Sony, ...
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
- μπαταρία δεν κρατάει πολύ και χρειάζεσαι εξωτερική για πάνω από 3-4 ώρες
Ἔτσι εἶναι...
- δεν μπορείς να αλλάξεις τη μπαταρία οπότε όταν εξασθενήσει, εξαρτάσαι από εξωτερική και πάλι
Σωστά, αὐτή τῆς εἰκόνας (κοντὰ στὰ 25 €), σὲ καλύπτει πλήρως, κι ἐπὶ πλέον τὴν χρησιμοποιεῖς μὲ τὴν φωτογραφική σου μηχανή ἤ ...φορτίζεις i-phone ἄν χρειαστῇ :wink:
View attachment ACR-MT30335_01.jpg

- είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος μαζί και με τα εξωτερικά πρόσθετα (μικρόφωνο, εξωτερική μπαταρία, φορτιστή) που πρέπει να κουβαλάς μαζί σου κάθε φορά
Ἐξακολουθεῖ ὄμως νὰ εἶναι ἀρκετὰ μικρότερο (σἐ μῆκος τοὐλάχιστον) ἀπὸ τὰ περισσότερα πού κυκλοφοροῦν (ἐγὼ τὰ ἔχω ὅλα μαζὺ στὴν θηκούλα του)
- δεν μπορείς να το βιδώσεις σε τρίποδο
Γιατί, γιά πιὸ καθαρὲς ...φωτογραφίες;;; :D Ἁπλᾶ, τὸ ἀκουμπᾶς κάπου.
- η κάρτες CF είναι μάλλον ξεπερασμένες πλέον και τα δοντάκια επαφής (pins) στραβώνουν με αποτέλεσμα να χαλάει η συσκευή
Δὲν χρειάζεται νὰ τήν βγάλεις ποτὲ! Μὲ τὸ ἴδιο καλωδιάκι usb ποὺ φορτίζεις, μὲ αὐτό συνδέεις καὶ στὸ pc.
- δεν έχει εσωτερική μνήμη
Δὲν χρειάζεται!
- δεν έχει ηχειάκι για επι τόπου αναπαραγωγή χωρίς ακουστικά
Ὄντως...
- δεν φαίνεται να υποστηρίζει άμεση track-οποίηση κατά την εγγραφή εκτός από αρχεία BWF.
Κατὰ τὴν ἐγγραφή, σὲ ὅποια ποιότητα ἤ format ἔχεις ἐπιλέξει, λειτουργεῖ τὸ pause (γιὰ νὰ πηδήξῃς ἕνα σημεῖο) καὶ τὸ κουμπί ἐγγραφῆς μὲ τὸ ὁποῖο track-οποιεῖς. Δὲν ἔχει remote (αὐτὸ εἶναι πρόβλημα, γιατὶ πρέπει νὰ εἶσαι κοντά).
- τα λαμπάκια του χαλάνε μετά από λίγο καιρό (; )
Ἔχει στὸ πλάϊ κουμπάκι γιὰ μεγάλη, μεσαῖα, μικρή φωτεινότητα. Μᾶλλον αὐτὸ θὰ ἔχουν μετακινήσει...
Παρόλαυτά, η ποιότητα εγγραφής αναφέρεται σαν καλή από όλους και οι υποδοχές/έξοδοι του είναι ελκυστικά (αν και δεν ξέρω εάν ποτέ χρειάζονται σε τυπικές ψαλτικές ηχογραφήσεις).
Χρειάζονται γιὰ μὴ ἐπαγγελματικά (ὡστόσο ἀξιοπρεπέστατα) home recording.
Στὰ μεγάλα ὑπὲρ του, νὰ συνυπολογίσουμε τὴν ἀπίστευτα στιβαρή κατασκευή του. Κάτω ἀπὸ τίς συνθῆκες πού γράφουμε στὴν ἐκκλησία μας ἤ σὲ ἄλλες περιπτώσεις ζωντανῶν δρώμενων, δὲν εἶναι καθόλου ἀπίθανο κὰποιος νὰ ρίξῃ τὸν ψηφιακό ἐγγραφέα μας. ἄθελά του
. Σὲ μιὰ περίπτωση, μοῦ τὸ ἔχουν ρίξει ἀπό ὕψος 1,5 μέτρου καὶ αὐτό ...συνέχισε νὰ ἠχογραφῇ. Ἐκεῖ, ποὺ τὰ περισσότερα μηχανηματάκια ποὺ κυκλοφοροῦν μᾶλλον ...θὰ διαλύονταν!

χς
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Έμαθα μερικά ακόμα για το Microtrack ΙΙ για ενημέρωση και δεύτερες γνώμες πάνω σε αυτά που μου έχουν πεί άλλοι ή είδα στο net

- παίρνει 15-18 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει
- είναι υπερβολικά ευαίσθητο στους γύρω θορύβους όταν τοποθετείται κάπως μακριά από το ψαλτήρι με το δικό του μικρόφωνο (αυτό φαντάζομαι θα ισχύει για όλα τα παρόμοια μηχανάκια)
- δεν υποστηρίζει όλα τα εξωτερικά μικρόφωνα με το phantom power (48V), μόνο λίγα
- o αναλογικός limiter που περιέχει είναι προτιμητέος σε σχέση με τους ψηφιακούς σε άλλα μηχανάκια στα οποία καλύτερα να τον απενεργοποιείς γιατί παραμορφώνει

Διάφορα για το Microtrack II

Πολύ καλό βίντεο review με ηχητικά δείγματα

http://www.sonicstate.com/news/2008/11/28/portable-recorder-review-m-audio-microtrack-2/

Άλλο περιέχει και ακουστικά δείγματα και σύγκριση με το Edirol

http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/digitalmedia/2007/08/04/r-09-hr-microtrack-2-review.html

Άλλο

http://www.wingfieldaudio.com/m-audio-microtrack-ii-review.html

Εδώ σε συνεργασία με το μικρόφωνο Rode

http://www.youtube.com/watch?v=Kimc9PppOeI

Εδώ περιγραφή στα Γαλλικά



Κάποια ενδιαφέροντα συγκριτικά για φορητούς εγγραφείς που βρήκα στο δίκτυο

http://digitalmedia.oreilly.com/audio/portable-recorder-comparison/

http://www.wingfieldaudio.com/compare-portable-recorders.html

Εδώ έχει ηχητικά δείγματα από την ίδια πηγή χρησιμοποιώντας διαφορετικά μηχανάκια

http://www.wingfieldaudio.com/portable-recorder-sound-samples.html
 

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
Εγώ πήρα αυτό 150€ και είμαι πολύ ευχαριστημένος

Δουλεύει με μια μινιόν μπαταρία, ούτε καλώδια ούτε μεγάλος όγκος σαν μικτό κινητάκι, ενσωματωμένη USB......

http://www.youtube.com/watch?v=vuT4M8GksUQ&feature=related

 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εγώ έχω πάρει εδώ και κάμποσο καιρό το sony ux200 από multirama. Εδώ ένα βίντεο-review από το youtube. Είναι το φθηνότερο μοντέλο από μια σειρά που κυκλοφόρησε πρόσφατα η sony.
Θα έλεγα ότι είμαι υπερευχαριστημένος! Καταρχήν λόγω χρημάτων, μόνο 100 ευρώ. Μετά λόγο ποιότητας: έχει 5 rec modes και 3 mic sentitivity. Ειδικά στην ύψιστη ποιότητα με τη μικρότερη ευαισθησία είναι υποδειγματικό: καμία παραμόρφωση και ήχος κρύσταλλο! Άλλο σημαντικό είναι η ευκολία χρήσης: ανοίγει στο άψε-σβήσε (όχι φυσικά 15 δεύτερα που διάβασα κάπου πριν... Σε 2 δευτερόλεπτα έχει ανοίξει), έχει ενσωματωμένο usb και συνδέεται κατευθείαν με τον υπολογιστή (και με τη usb θύρα στο cd του αυτοκινήτου!), χωρίς ανάγκη καλωδίου, άμεση και γρήγορη περιήγηση στους φακέλους, εύκολο μπρος-πίσω στο κομμάτι, πανεύκολη ρύθμιση για άκουσμα ενός συγκεκριμένου αποσπάσματος από το κομμάτι (ξέρετε, ανάμεσα σε δύο χρονικά σημεία Α-Β), εύκολο σβήσιμο του αρχείου και πολλά άλλα, ειδικό κουμπί για διαίρεση κομματιού στα δύο, ειδικό κουμπί για αυξομείωση της ταχύτητας αναπαραγωγής και άλλα που δεν έχω ψάξει.
Επίσης έχει 2 εξωτερικά ηχεία, 2 υποδοχές (μία για ακουστικά και μία για εξωτερικό μικρόφωνο), το κουμπί εγγραφής είναι κόκκινο και χαρακτηριστικό (αν και θα το ήθελα λίγο μεγαλύτερο, αλλά ξεχωρίζει από το stop για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι πιεσμένο προς τα μέσα), μεγάλη ευκολία το ειδικό κουμπί περιδιάβασης στους διάφορους φακέλους, ενώ λειτουργεί με μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που την έχω κανα δίμηνο μέχρι στιγμής, κάνοντας συνεχή χρήση και δε λέει να καταλάβει τίποτα! Κι αυτό γιατί όταν το βάζεις στον υπολογιστή η μπαταρία φορτίζει! Ακόμα κι αν το έχει συνεχώς αναμμένο το μηχάνημα, η μπαταρία κρατάει για πολλές ώρες! Ήταν κι ένας από τους λόγους που προτίμησα sony, γιατί είναι πρωτοπόρα στην αυτονομία ενέργειας, εν αντιθέσει με την olympus, που βγάζει μεν καλά προϊόντα, αλλά στον τομέα αυτό είναι δράμα, τόσο σε φωτο όσο και σε recorders.

Μειονεκτήματα; Τίποτα ιδιαίτερο! Μου τη σπάει λίγο που για να κλείσει χρειάζεται να σύρεις το διακοπτάκι του power προς τα κάτω και να το κρατάς εκεί για 2-3 περίπου δευτερόλεπτα (άμα το κρατήσεις λιγότερο, δεν κλείνει!). Δυστυχώς δεν δέχεται πρόσθετη κάρτα μνήμης και τα 2 GB χώρος που έχει ενσωματωμένα για μένα είναι λίγο, όμως αποδείχθηκαν υπεραρκετά για ηχογραφήσεις: αυτή τη στιγμή έχω φορτωμένα καμια 80αριά μικροηχογραφήσεις συν καμιά 50αριά mp3 μέσα (λόγω της μεγάλης αυτονομίας του χρησιμοποιείται άνετα για mp3φωνο!) κι έχει κενό χώρο ακόμα 1 GB! Πραγματικά, προσπαθώ να το γεμίσω με ηχογραφήσεις και να του τελειώσω τη μπαταρία και δεν μπορώ... Να αναφέρω επίσης ότι είναι πολύ ελαφρύ και μικρό (χωράει στην παλάμη μου) και το πάτημα των κουμπιών του είναι εξαιρετικά αθόρυβο! (για το πού χρησιμεύει αυτό, είχα πρόσφατα μια συζήτηση με το φίλο Σωτήρη Δεσπότη -sotres- και οι απόψεις μας συνέκλιναν απόλυτα στο θέμα αυτό!)

Για να πάρετε μια ιδέα, ακούστε ένα πρόσφατο "Ειη το όνομα" ψιλο-χορωδιακό (2-3 άτομα ήμασταν). Ακούω κάτι ψιλοπαραμορφώσεις τώρα που το προσέχω, που οφείλονται είτε στο ότι το είχα κάπως κοντά ή (το πιθανότερο) στο ότι δεν έβαλα την καλύτερη ποιότητα (βλέπω ότι είναι στα 128 kbps, που είναι η προ-τελευταία ποιότητα, η υψηλότερη είναι στα 192 -ξέρω, ακούγεται λίγο, αλλά, πιστέψτε με, είναι πολύ καλή!-)
 

Attachments

  • 101024_014.mp3
    457.1 KB · Views: 47
Last edited:
Top