Και μία παλαιότερη ανάρτηση από τον Κωστόπουλο Ευθύμιο του Κοινωνικού του Ιω.Δαμασκηνού (ήχος πλ.β) σε χειρόγραφη μορφή...
Έτσι είναι! Ωτόσο Νεοκλή και οι άλλοι ζηλωτές, μη διστάσετε να ανεβάσετε και άλλα (διαφορετικά) μέλη που δεν έχω συμπεριλάβει στη Συλλογή. Μπορώ πολύ γρήγορα να τα ενσωματώνω και να ξανα-ανεβάζω το αρχείο στην αρχική του θέση.Τα άλλα δύο έχουν ήδη ανέβει (μηνύματα #29 και #36), και συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή που ετοίμασε ο Χάρης.
Είχα πάντα την απορία, γιατί δεν έχω δει πουθενά καθαρογραμμένο ή δακτυλογραφημένο το υπέροχο "Γεύσασθε" του Χρυσάφη του νέου σε α' ήχο, που ακούγεται στον δίσκο του κ. Χ''Γιακουμή από τον αείμνηστο Άρχοντα Θ. Στανίτσα. Γιατί, από το αυτόγραφο του Χουρμουζίου (που περιλαμβάνεται στο φυλλάδιο του δίσκου) ειναι πολύ δύσκολο να το διαβάσεις, στο Αναλόγιο δε αδύνατον.
Έτσι αποφάσισα να κάτσω κι εγώ και να γράψω κάτι στον Μελωδό (όχι να παίζω μόνο με κλίμακες :wink. Τελικά, βγήκε μεγαλύτερο απ' όσο φαίνεται στο πραγματικά πυκνογραμμένο χφ του Χουρμουζίου, ολόκληρες 4 σελίδες με κανονικό κείμενο στον Μελωδό! Χαλάλι όμως άξιζε τον κόπο! Επιτέλους, μπορώ (κι εσείς άμα θέλετε) να ψάλω αυτό το αγαπημένο (σαν άκουσμα) μάθημα, στην επόμενη Προηγιασμένη.
Επισυνάπτω το χφ. κείμενο από το φυλλάδιο του δίσκου, καθώς και το ηχητικό από τον Στανίτσα, επισημαίνοντας πως το τέλος του μαθήματος (που είναι και ιδιαίτερα δυσανάγνωστο) είναι αλλαγμένο στην εκτέλεση σε σχέση με το κείμενο. Να σημειώσω, ακόμα πως το ηχητικό το κατέγραψα σε mp3 (με ηχητικό σήμα από τα εξαιρετικά hi-fi αναλογικά μηχανήματα που απέκτησα κάποτε ) από τον δίσκο βινυλλίου.
Χάρης
ΥΓ. Αύριο θα ενσωματώσω στη συλλογή που έχω ανεβάσει εδώ, τα μαθήματα που ανέβηκαν στα μηνύματα #47, #48, και #49 του παρόντος
Το κοινωνικό του Νέου Χρυσάφη έχει εκδόσει ο π.Δοσίθεος στο Τριώδιό του (σσ168-171) με την ένδειξη μάλιστα "ανέκδοτον".
Χωρίς σχόλια.... απλά διαβάστε το, κι αν συμφωνείτε εχει καλώς! Αν διαφωνείτε .... πάλι έχει καλώς!Όποιος έχει κάποια (καλή (άλλη) πρόταση, ας την καταθέσει.
Ευχαριστώ για την πληροφορία! Μήπως θα μπορούσες να σκανάρεις το μάθημα και να το ανεβάσεις, γιατί έχω μια αμφιβολία (μάλλον υπάρχει λάθος ή κάτι δεν φαίνεται στο κείμενο του Χουρμουζίου), εκεί προς το τέλος, που δεν το ψάλλει κι ο Στανίτσας.
Χαραλάμπης
Πράγματι θλιβερό να ανακυκλώνεται αυτό το τραγικό λάθος. Στην πρώτη έκδοση της εκτέλεσης του παραπάνω Κοινωνικού από τον Θρασυβούλο Στανίτσα, αυτή των δίσκων της Εθνικής τραπέζης, είχε ολοσέλιδες της σελίδες του κώδικα. Ενώ, λοιπόν, είχε σωστή την 1η σελίδα (220r), σαν 2η σελίδα είχε τη συνέχεια όχι του Κοινωνικού του Χρυσάφη (220v) αλλά του Κουκουζέλους (221v). Ο άρχων ψάλλει μάλλον το σωστό, αφού η εκτέλεση ξεφεύγει από το δημοσιευμένο κείμενο. Η συνέχεια αυτή, αντί της γνήσιας, μπήκε και στο CD των Συμμείκτων και, απ' ότι βλέπω, τυπώθηκε και στο Τριώδιο αυτό. Έτσι, το κείμενο είναι σωστό μέχρι τη σελίδα 171 του βιβλίου το pdf, σειρά 4, μέχρι πριν την απόστροφο με κλάσμα και συλλαβή "να" μετά τη μαρτυρία του Πα. Παρακαλώ όποιον έχει τη γνήσια σελίδα να την ανεβάσει. Δεν περιέχεται, πάντως, στη γνωστή εκλογή του Σουρλαντζή που είναι διαδεδομένη.Το Κοινωνικό του Χρυσάφη του Νέου από το Τριώδιον του Δοσιθέου Κατουνακιώτου υπάρχει στο συνημμένο.
στον Χάρη κ στους λοιπούς,
Δ.
Επισυνάπτω το εν θέματι μέλος πληκτρολογηθέν από μένα στον η/υ. Και όχι μόνο!
Συνημμένο επίσης είναι το ΑΥΤΟΓΡΑΦΟ του Βαμβουδάκη με την διευκρίνηση του δασκάλου μου κυρ Μαθιού Ανδρέου, στην ενδεχόμενη καταχώρησή του σε έντυπο, "Να γίνει πιστή αντιγραφή"!!!
Κάνει μια περίεργη παραχορδή για την οποία ο κυρ Μαθιός έλεγε: "Μόνο βαθείς γνώστες της θεωρίας μπορούν να εκτελέσουν αυτά τα διαστήματα...."
ΥΓ Επαναλαμβάνει τη μουσική φράση ο βασιλεύς της δόξης, και τροποποιεί το κείμενο, προσέλθωμεν αυτώ και ζωής αθανάτου γενώμεθα.
Υπαρχει εξήγηση για τις τροποποιήσεις του κειμένου;