Αν και δεν ήθελα ποτέ να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο θέμα και η γνώμη μου βρίσκεται πιο κοντά στου Χρήστου Τσακίρογλου (απλά δεν ξέρω πως να κάνω δεύτερη παράθεση) όπου τονίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα των "δύο" περιπτώσεων, σαφώς απομακρυσμένων αμφοτέρων από αυτό που θεωρώ σωστό ψάλσιμο,
γράφω για να επικυρώσω τα λόγια του Χάρη περί εξωγήινου ακούσματος (είναι τυχαίο που κι εγώ είχα στο νου μου αυτή τη λέξη

.
Άκουσα το δοξαστικό "Αυγούστου μοναρχήσαντος"
http://psaltiri.org/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=search&Itemid=99999999 από τον Σίμωνα Καρρά (έτσι τουλάχιστον έλεγε) από το
www.psaltiri.org. Αυτό σίγουρα ΔΕΝ είναι δεύτερος ήχος. Και θα μου πείτε και πώς είσαι τόσο σίγουρος για το τι είναι δεύτερος ήχος; Διορθώνω. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ως τώρα είχα ακούσει από οπουδήποτε ως δεύτερο ήχο. Τώρα αν είναι στραβός ο γιαλός ή κάποιοι αρμενίζουν στραβά ειλικρινά δεν έχω τις γνώσεις για να αποφανθώ με βεβαιότητα. Κατέληξα όμως στο ασφαλές συμπέρασμα ότι σαν αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού, για όλους εμάς τους (τυχερούς; ή άτυχους

που δεν ακούσαμε τέτοια πράγματα το άκουσμα είναι εντελώς εξωγήινο. Τα διαστήματα είναι τόσο σκληρά και περίεργα (φυσικά δε μιλάω για την πορεία του μέλους που θα μπορούσε να είναι κάτι όντως ασυνήθιστο στο αφτί μου) που μου θύμισαν καλλικαντζαράκια, στρουμφάκια και
εξωγήινους.
Όσο δε με είχαν πείσει εντελώς ως τώρα τα ακούσματα των οπαδών της σχολής Καρρά που όντως είναι περίεργα αλλά ενίοτε δε χτυπάν και τόσο στο αφτί, με έπεισε ο ίδιος ο Καρράς. Με άφησε άφωνο. Αυτός ο άνθρωπος ή βρήκε την Αμερική (στη μουσική μας) και δεν τον πιστεύουν οι άλλοι ή ...
Καλή χρονιά σε όλους, ευλογημένη και ειρηνική.
Ελπίζω να μη γίνω αφορμή περαιτέρω παροξυσμού, έγραψα γιατί πραγματικά δε φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρχει τόσο ακραίο άκουσμα.