Εκτενεστάτη αναφορά, συγχαρητήρια σε όλους
Μακάρι "Η Μουσική των Αγγέλων" να κάνει όλους μας να αγαπήσουμε την Πατρώα Βυζαντινή Μουσική!
Γίνεται όμως το ίδιο ή γινόταν στο παρελθόν και για άλλες παρόμοιες εκπομπές; Για παράδειγμα του κ. Χατζηχρόνογλου!
Αγαπητέ Δημήτριε,
να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι ειλικρινά και εγώ πως η σειρά "Η Μουσική των Αγγέλων" όπως και κάθε άλλη μουσική εκπομπή βυζ. μουσικής που εκπέμπεται και σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς (αναφερώ ενδεικτικά Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Πειραϊκή Εκκλησία, τρίτο πρόγραμμα, ΕΡΑ και άλλοι μικρότερης εμβέλειας) έχουν να προσφέρουν κάθε φορά από κάτι στο φιλόμουσο πλήθος. Είτε αυτό είναι μια μαρτυρία, μια ιστορία είτε μια καταπληκτική εκτέλεση. Νομίζω σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε. Σίγουρα μια εκπομπή δεν θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις ψαλτικές ανησυχίες και τα μουσικά ακούσματα του καθενός καθώς άλλοι αρέσκονται στα πατριαρχικά, αγιορείτικα, ευρωπαϊκά, μετά / άνευ αναλύσεων κ.ο.κ. Πίστεψε με πως και εγώ θα επιθυμούσα διακαώς να ακούω στις εκπομπές περισσότερο Πρίγγο και Στανίτσα
, αλλά τούτο δεν είναι πάντα εφικτό.
Ίσως μάλιστα κινδυνεύω να χαρακτηριστώ και υποστηρικτής της μιας ή της άλλης μουσικής σχολής
. Περί αυτών εξέθεσα όμως την απόψη μου προ λίγων ημερών
εδώ και ήμουν ειλικρινής και φιλαλήθης.
Τώρα η προσπάθεια εκ μέρους μου να αναρτώ τις εκπομπές της σειράς "Η Μουσική των Αγγέλων" δεν υποκρύπτει κάτι. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια της ενημέρωσης και πληροφόρησης των μελών του Ιστολογίου.
Επέλεξα να κάνω περιγραφές και εκτενείς αναφορές, όταν διαπίστωσα πως μελλοντικές αναζητήσεις κυρίως τροπαρίων και άλλων λημμάτων καθιστούν δύσκολη έως και πολλές φορές αδύνατη μια τέτοια εύρεση στο Ψαλτολόγιο, λόγω μιας ελλιπούς καταχώρησης των ψαλλόμενων. Τώρα γιατί τη συγκεκριμένη σειρά; Θα το αποδώσω απλά σε ευτυχείς συγκυρίες: Η έναρξη αυτής της σειράς συνέπεσε εντελώς τυχαία με την απόφασή μου να περάσω από την κατάσταση της απλής παρουσίας στην ενεργό συμμετοχή.
Το όλο εγχείρημα δεν είναι απλό. Είναι συνδεδεμένο με πολλά ξενύχτια και πολύωρη εργασία, αλλά επειδή (υπερ)αγαπάμε όλοι (εδώ μέσα στο Ψαλτολόγιο) τη μουσική, είμαστε πιστεύω (όλοι μας) διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες και κόπους, ο καθένας βέβαια με τον τρόπο που μπορεί.
Εύχομαι Θεού θέλοντος να δοθεί η δυνατότητα και προσωπικής γνωριμίας μας στο Δ' Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογικό και Ψαλτικό στην Αθήνα. Μελετώντας το πρόγραμμα διαπίστωσα πώς ακόμη και άλλα εκλεκτά μέλη του Ιστολογίου (Λιάκος, Σολδάτος, Αρβανίτης, Σόμαλης, Συμεωνίδης, Κωνσταντίνου, Αετόπουλος, Θεοτοκάτος, Ζάχαρης) θα κάνουν εισηγήσεις και αναμένω αυτές με μεγάλο ενδιαφέρον
. Άλλωστε όσο λάτρης της τεχνολογίας και να είμαι, πιστεύω πως το Διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή. Γι' αυτό μετά την εξ' αποστάσεως έπεται η προσωπική. Ελπίζω τον Δεκέμβρη.
Μετ' ευχών πολλών
Νικόλαος
εκ Μονάχου
ΥΓ: Όταν βρω χρόνο θα ξεκινήσω τις περιγραφές στις εκπομπές παλαιών ετών όπως αυτές του Χατζηχρόνογλου κ.α. Υπομονή λοιπόν!