evangelos
Ευάγγελος Σολδάτος
Τα ίδια ανοιξαντάρια ακούμε;
Τι ενοείς Βασίλη; δεν σου αρέσει; Εμένα μου αρέσει και δεν κάνω πλάκα με τον κύριο Μιχαλάκη όπως κάποιοι συμπέραναν...
Τα ίδια ανοιξαντάρια ακούμε;
Ναι αυτό εννοώ. Δεν μου αρέσει αισθητικά (με τα δικά μου αισθητικά κριτήρια φυσικά) αλλά έχει και κάποια διαστηματικά λάθη. (αν θες να σου πω και που)Τι ενοείς Βασίλη; δεν σου αρέσει; Εμένα μου αρέσει και δεν κάνω πλάκα με τον κύριο Μιχαλάκη όπως κάποιοι συμπέραναν...
![]()
Ναι αυτό εννοώ. Δεν μου αρέσει αισθητικά (με τα δικά μου αισθητικά κριτήρια φυσικά) ...αλλά έχει και κάποια διαστηματικά λάθη. (αν θες να σου πω και που)....
Ναι και το ξέρεις.Βασίλη καταλαβαίνω τι λές.. τα ακούω κι εγώ αλλά το ερώτημα είναι: Είναι όντως λάθη..;
Δεν έχει να κάνει. Κι ο Χρύσανθος ανέβαινε σε όλα τα κομμάτια του σχεδόν 1 βάση. Τον ακούς να φαλτσάρει;Είναι τόσο ακριβης σε αυτά τα "λάθη" που λέει (η βάση μένει αμετάβλητη) που με προβλημάτισε αρκετά![]()
Εννοειτε οτι, προς το παρον, ΟΤΙ και να εχει γραψει ο Καρας, εφ οσον ΔΕΝ εχω ακουσει ΜΙΑΝ παραδοσιακην και ορθοδοξο πρεπεστατην εκτελεσιν απο καποιον οπαδον του, ΔΕΝ δυναμαι να θεωρησω οτι βγαζει ψαλτας
Αντιθετως, εγω ο ΙΔΙΟΣ εχω ψαλλει ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ του Καρα == ΣΤΕΚΟΥΝ οι συνθεσεις τους
ΔΕΝ εχω ακουση καποιον ομως να ανταποδιδει με ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΝ υφος οιανδηποτες υμνον
...................................................................
............ κάτι είχες γράψει[/URL].
Αν είναι λάθος εκτίμηση ΟΚ. Απλά επειδή είπε ότι δεν είχε ακούσει.Βασιλη ξερεις το τραγουδι που λεει : ''Λαθη ΟΛΟΙ κανουμε λαθη ...........'' .
(Φυσικα δεν εννοω εσενα) .
Δεν πέρασε απαρατήρητο (αν και το link που έδωσες δεν δουλεύει-είναι όμως φαντάζομαι το χειρόγραφο), ασχολίαστο πέρασε. Δεν μπορώ να κάτσω να απαντήσω σε όλο αυτό. Χρειάζεται συζήτηση. Αφ' ενός γιατί δεν το κατάλαβα κι ολόκληρο και αφ' ετέρου διότι έχει κάποια σημεία στις ερωτήσεις που χρειάζονται διευκρίνηση.Τι γνωμη εχετε για το κειμενο του Γεωργιου;
(περασε λιγο απαρατηρητο)
http://graeca.canto.ru/upload/Montre...alogos_003.pdf
Ναι και το ξέρεις.
Δεν έχει να κάνει. Κι ο Χρύσανθος ανέβαινε σε όλα τα κομμάτια του σχεδόν 1 βάση. Τον ακούς να φαλτσάρει;
Το είχε ανεβάσει κάπου ο κ.Λιναρδάκης αλλά δεν μπορούσα να ψάξω τώρα να το βρω που είναι, οπότε το ξανανέβασα. Αλλά γενικά απ' ότι θυμάμαι, στα περισσότερα κομμάτια του ανεβαίνει. Ο κ.Λιναρδάκης που έχει γράψει "ώρες πτήσης" με Χ.Θεοδοσόπουλο (και ο Ν.Θεοτοκάτος απ' ότι έχω καταλάβει) μπορούν να βάλλουν πολλά περισσότερα και χαρακτηριστικότερα.Ανεβασε ενα κομματι οπου του ανεβαινει η βασιε παρακαλω
Παρακαλώ.Ευχαριστω
Το είχε ανεβάσει κάπου ο κ.Λιναρδάκης αλλά δεν μπορούσα να ψάξω τώρα να το βρω που είναι, οπότε το ξανανέβασα. Αλλά γενικά απ' ότι θυμάμαι, στα περισσότερα κομμάτια του ανεβαίνει. Ο κ.Λιναρδάκης που έχει γράψει "ώρες πτήσης" με Χ.Θεοδοσόπουλο (και ο Ν.Θεοτοκάτος απ' ότι έχω καταλάβει) μπορούν να βάλλουν πολλά περισσότερα και χαρακτηριστικότερα.
Φτανει το σε αναβαλλοmένον
Το ακουσα εως την μεσην σχεδον
Ανεβαινει η βασις δια τοyλαχιστον ΔΥΟ λογους
Επειδη οι ισοκρατες ΑΛΛΑΖΟΥΝ ισον
κι επειδη ο ΝΗ ΠΑ αλλα ιδιαιτερως ο ΚΕ ΔΕΝ ειναι ΠΑΝΤΟΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ και ΜΕΓΑΛΟΣ οπως θα επρεπε
Μας τον καμνει πολλακις σαν πιανο
Οι ισοκρατες == ακοθγωντας τετοιον ΜΑΓΜΑ πενταχορδου ΔΕΝ πεφτουν εις την σωστην βασιν
και αρχισει το ανεβασμα
ΔΕΝ ειναι σταθερος εις τα διαστηματα
Παντος τα ΑΝοιξανταρια οπου εψαλλα ΔΕΝ εχοθν #δυναμιν# εισ το τελος == εκει οπου τα ξεκινας ΕΚΕΙ πρεπει να τα τελειωσις
Εχω καμενι και το Χαλινους χωρις ισοκρατημα
Τελος, οταν τα θεμελιωδες διαστηματα ειναι ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ, ΟΛΑ ειναι λογικα
Το πολυ ΙΣΟΚΡΑΤΗΜΑ == ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ τισ δυναμεις του παλμου του ψαλλοντως το μελος
Δι αυτο και ΔΕΝ ψαλλο με ισον == το προσθετω ΥΣΤΕΡΟΝ =μηχανικον αλλα και η φωνη μου
Το είχε ανεβάσει κάπου ο κ.Λιναρδάκης αλλά δεν μπορούσα να ψάξω τώρα να το βρω που είναι, οπότε το ξανανέβασα. Αλλά γενικά απ' ότι θυμάμαι, στα περισσότερα κομμάτια του ανεβαίνει. Ο κ.Λιναρδάκης που έχει γράψει "ώρες πτήσης" με Χ.Θεοδοσόπουλο (και ο Ν.Θεοτοκάτος απ' ότι έχω καταλάβει) μπορούν να βάλλουν πολλά περισσότερα και χαρακτηριστικότερα.
Κάπου είχα και μια Κασσιανή που ανεβαίνουν 3 φωνές αν θυμάμαι καλά! Αλλά εκεί φταίει κι η χορωδία που συμψάλλει και τον παρασύρει. Δεν τη βρίσκω όμως... Αν την βρω θα την ανεβάσω.
Παρακαλώ.![]()
Οντως ο Χρυσανθος συνηθως (ξεκαθαριζω , ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ) οξυνε την αρχικη βαση . Δεν φταινε τοσο οι ισοκρατες οσο ο ιδιος . Η φωνη του ηταν τετοια που ετεινε στο οριο της προς τα πανω . Αυτο μου το ειχε πει ο ιδιος σε συζητησεις που ειχαμε κανει . Στο παραδειγμα ''Σε τον αναβαλλωμενον" στο τελος ειναι μια νοτα επανω απο την αρχικη βαση . Στο βιβλιο του ''Μεγαλη
Εβδομαδα'' , ισως επειδη γνωριζε ''τα κακα της μοιρας του'' , σε δυο σημεια στο
τροπαριο της ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ , εχει εναλλακτικη θεση σε περιπτωση που εχει η βαση ξεφυγει προς τα πανω . Ετσι αν ειχε οξυνει την βαση , επανερχοταν
τεχνηεντως στην αρχικη , χωρις αυτο να γινει αντιληπτο , τουλαχιστον απο
τον απλο ακροατη .
Τι ενοείς Βασίλη; δεν σου αρέσει; Εμένα μου αρέσει και δεν κάνω πλάκα με τον κύριο Μιχαλάκη όπως κάποιοι συμπέραναν...
![]()
Στέφανε δεν καλοπιάνω ούτε έχω καλοπιάσει κανένα και το ξέρεις...Και εγώ όταν το διάβασα το μήνυμά σου, νόμισα ότι τον "δουλεύεις". Τώρα που το ξεκαθάρισες ότι αυτό δεν ισχύει, νομίζω ότι απλά τον "καλοπιάνεις"! Είπαμε να σου αρέσει, αλλά όχι και να τον θεωρείς τον καλύτερο ψάλτη που πέρασε από την Ελλάδα!
Σε θέματα φωνητικής τεχνικής, νομίζω ότι θέλει λίγη προσοχή ο κ.Μιχαλάκης, καθώς μοιάζει να ζορίζεται και φοβάμαι ότι αν έψελνε κάθε Κυριακή σύντομα θα έκανε ζημιά στο λαιμό του. Καλοπροαίρετα, του προτείνω να ανοίγει περισσότερο το στόμα του και να μην "ψέλνει από τη μύτη". Έτσι θα βγάζει πιο καθαρό και ήρεμο ήχο που θα επιτρέπει στους ακροατές να μην αποσπούνται από την προσευχή τους.
Καταρχήν προς τι τα κεφαλαία; Έχεις αγανακτήσει για κάτι;ΜΗΠΩΣ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΗΣ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΟΦΩΝΩΝ
ΗΤΟ Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΣ ΤΩΝ;
Με διάβασμα και αντιπαραβολή. Έτσι κανείς μπορεί να εξηγήσει τι γίνεται.Αν ναι, πως μπόρεσε καποιος ΣΗΜΕΡΑ μετα την παροδο ΤΟΣΩΝ χρόνων
να μας τα εξηγησει;
Τώρα χρειάζεται πολύ παραπάνω. Ευτυχώς υπάρχουν οι πηγές πιο εύκολα προσβάσιμες και υπάρχουν και 5-10 άνθρωποι που κάτι έκαναν πάνω σ' αυτό και μπορούμε εμείς πιο εύκολα να δούμε κάποια βασικά. Αλλά εξακολουθεί αν χρειάζεται πολύ παραπάνω.ΤΟΤΕ χρειαζοταν κάποιος για να μάθει την παλαιογραφεία, 15-20 χρόνια!!!
ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟ!