Έχω την εντύπωση αγαπητέ Χαραλάμπη, ότι ο συγκεκριμένος αμανές ή μανές καλύτερα, όχι μόνο δεν είναι εξωτερικής μουσικής, αλλά είναι καθαρά εκκλησιαστικής γνήσιας μουσικής.
Ο Ήχος είναι εκ των αρχαιοτέρων, Ήχος Δ΄, ο και "Άγια" καλλούμενος.
Έχει άκουσμα μεγαλοπρεπές, ανδροπρεπές, σοβαρό, όπως ακούγεται εδώ ο κ. Σόλων.
Ας ήμουν εκεί, μαζί του, εκεί που κρυφάκουγε τους παλαιούς, ρουφώντας τον μουσικό τους πλούτο.
Έχω σε μεγάλη εκτίμηση την μουσική παράδοση της Μυτιλήνης και αν με αξιώσει ο Θεός, θέλω να την επισκεφτώ, μόνο και μόνο για να ακούσω, τα τελευταία απομεινάρια της παράδοσης αιώνων ή ότι έχει απομείνει απ' αυτήν, σε ένα νησί, που φαίνεται να μην αγγίζει, η σύγχρονη μουσική λαίλαπα.
Και στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων επίσης, κάθε Κυριακή, και όχι μόνο, έκαναν παρέλαση κοσμικοί μουσικοί, μόνο και μόνο για να "ρουφήξουν" κάτι απ' την απαράμιλλη τέχνη του άρχοντα, του αυθεντικού άρχοντα κι όχι σημερινές φθηνές απομιμήσεις.
Αυτός κουβαλούσε παράδοση αιώνων, οι σημερινοί τι κουβαλούν εκτός απ' το κάλπικο καλπάκι τους;
Ας μην κρίνουμε λοιπόν (λέγοντας ανέκδοτα σαν τον μακαριστό) όταν δεν έχουμε ιδέα τι ακούμε, τι βλέπουμε, τι καταλαβαίνουμε.
Θυμίζει έναν φίλο μου ικανό ψάλτη και γνώστη της παραδόσεως, όταν πήγε ένα απόγευμα σε κάποιον ναό να ζητήσει ακρόαση (ζητούσαν στον ναό πρωτοψάλτη), πήρε την εξής απάντηση απ' τον νεωκόρο, που ήταν εκεί: "Έλα την Κυριακή να σε ακούσουν οι επίτροποι κι ο παπάς, να δούμε τι μουσικός είσαι."
Σκεφτείτε αυτό να το έλεγαν στον Στανίτσα στον Άγ. Δημήτριο.
Τα μεγέθη βεβαίως δεν είναι ίδια, αλλά αυτή είναι η αντιμετώπιση ενός μουσικού, από έναν ... νεωκόρο.
Ο μουσικός ψάλλει, ακούει, αντιλαμβάνεται, νιώθει, ο νεωκόρος λέει ανέκδοτα.