Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο καθένας μπορεί να μελοποιήσει και να εκδόσει ότι θέλει. Η προσευχή είναι η ίδια ενώπιον του. Ωραία τα Ανοιξαντάρια σου κυρ Βαγγέλη, κι άλλοι είχαν παρόμοιες ιδέες στην ροή της ιστορίας και αυτό συνθέτει έναν πλούτο για τη μουσική μας. Το θέμα όμως που θίγει ο κ Χριστάκης (απ ότι κατάλαβα) είναι το να εμμένουμε σε κάποια πράγματα που μας παραδόθηκαν όπως παραδόθηκαν και σ αυτούς που συνέθεσαν και συνθέτουν παραλλαγές των ύμνων αυτών. Είναι σημαντικό ας πούμε δύο ή τρεις στις 8 Κυριακές να πούμε τα αρχαία λειτουργικά. Έτσι, καλό είναι να υπάρχει δημιουργία, αλλά χωρίς να παραγκωνίζονται τα παραδεδομένα.
Όσον αφορά τα Ανοιξαντάρια έχουν (δικαιολογημένα) και γραμμές που θυμίζουν πλ. Δ. Κατα τ' άλλα με άρεσαν...
Αγαπητε Θαναση
Ανεβαζωντας τα ανοιξανταρια (ή οτι αλλο εχω ανεβασει ή ενδεχομενως ανεβασω εν καιρω) , δεν διεκδικω ουτε κατ΄ελαχιστο το τιτλο του μελοποιου .
Απλα κατα καιρους γραφω διαφορα , ετσι για προσωπικη ευχαριστηση και χρηση . Τα συγκεκριμενα μου τα ζητησαν και μαλιστα απο μελος εκτος Ελλαδος . Ετσι ειπα να τα ανεβασω και για οποιον τυχον αλλο ενδιαφερεται .
Οποιος δεν του αρεσουν (δεν εννοω εσας) για διαφορους λογους , ας τα αγνοησει . Σεβομαι την αποψη του αγαπητου Χρηστακη . Ισως ομως μπορουσε
να γραψει πιο απλα την αποψη του . Να υπενθυμισω πως και ο πρωην Μητροπολιτης Πατρων Σεβασμιωτατος κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (Βαλληνδρας) , ανηρ
λογιωτατος , μουσικολογιωτατος και καλλιφωνωτατος , λατρης της παραδοσης , εχει συνθεσει ανοιξανταρια ΟΚΤΑΗΧΑ (μου τα ειχε στειλλει προ ετων με σχετικη αφιερωση) .
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια και συμφωνω με την χρηση των ''αρχαιων
λειτουργικων'' απο καιρου εις καιρον .
Ελπιζω να αντιλαμβανεσθε οτι το παρων μηνυμα μου , στην ουσια απευθυνετε
προς ολους εν ειδη επεξηγησεως για τα ανοιξανταρια που ανεβασα και δεν περιεχει καμια προσωπικη αιχμη . Απλα με αφορμη το μηνυμα σου , δραττομαι της ευκαιρειας για μια συνολικωτερη απαντηση .
Και παλι ευχαριστω .