Όπως υποσχέθηκα αρχίζω να ανεβάζω μαθήματα του Γεωργίου Βινάκη. Αρχίζουμε με μια σύντομη και ιδιόμορφη δοξολογία σε ήχο πρώτο.
Καλή ανάγνωση!
Κι ο μακαρίτης Λεωνίδας Σφήκας.Στους μαθητές του: ο Δημήτριος Κουτσαρδάκης, ο Εμμανουήλ Φαρλέκας, o Νικόλαος Χατζησταμάτης, κ.ά.
Βινάκης Γεώργιος
Από Musipedia
(Αφθόνη Μαρμαρά 1865 - Χίος 1939): πρωτοψάλτης, μαθητής του Γεωργίου του Ραιδεστηνού. Έψαλλε στον `Αγιο Ιωάννη των Χίων (Γαλατάς) και από το 1912, στη Μητρόπολη Χίου. Δίδαξε την ψαλτική σε πολλούς μαθητές. Μελουργήματά του διατηρούσε ο μαθητής του Νικόλαος Χατζησταμάτης. Στους μαθητές του: ο Δημήτριος Κουτσαρδάκης, ο Εμμανουήλ Φαρλέκας, o Νικόλαος Χατζησταμάτης, κ.ά.
από το "Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής"
του Τ. Καλογερόπουλου
Φίλε συνονόματε,
Θέλω να σε ενημερώσω ότι η δοξολογία αυτή έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Νέα Ανθολογία του Εμμανουήλ Βαμβουδάκη (έκδοση 1921) επιγραφόμενη "Ήχος πρώτος τρίφωνος μετ' εναρμονίου καταλήξεως" και συνθέτης αναφέρεται ο αοίδιμος μητροπολίτης Σάμου Αθανάσιος Καποράλης, του οποίου τα χειρόγραφα κατείχε ο Εμμ. Βαμβουδάκης σύμφωνα με μαρτυρία του στον πρόλογο της έκδοσης.
Συνεχίζουμε...
Ευχαριστίες θερμές, αλλά τα Πεντηκοστάρια δεν ολοκληρώνονται... από την 193η σελίδα το αρχείο μεταβαίνει στην 196η απότομα...
Αν μπορείς, ανέβασε και τα ελλ(ε)ίποντα...
Δ.
Αγαπητέ φίλε Νίκο το χειρόγραφο του Γέμελου όπως είδατε το αναφέρει ως μάθημα του Βινάκη τώρα ποιανού είναι η πρωτότυπη ιδέα ο Θεός και η μοίρα τους! Δεν πρόκειται να υπεραμυνθώ της πατρότητας κανενός γιατί δεν μου αρέσουν τα μαθήματα αυτά ούτως ή άλλως. Αλλά δεν μπορώ ότι δε μου αρέσει να μην το προσφέρω σε κάποιους άλλους συναδέλφους που μπορούν να το βρουν ενδιαφέρον. Εμείς ούτως ή άλλως είμαστε άλλης σχολής:wink:
Όπως βλέπεις διόρθωσα στο μήνυμά σου την προσφώνησή σου στο πρόσωπό μου...
Συμφωνώ και επαυξάνω! Δεν έμαθα ακόμα χρονολογίες για τον Καποράλη, μόλις τις βρω θα ενημερώσω το θέμα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του... Θυμάμαι πάντως σαν σε όνειρο να τη λέει ο πατέρας μου και ο αδελφός της μάνας μου (ψάλτες αμφότεροι). Πρέπει στη Σάμο να ήταν ευρέως διαδεδομένη η εν λόγω δοξολογία. Σμυρναίικο ύφος, αν δεν απατώμαι...
Συνεχίζω με δοξαστικό Πεντηκοστής
Το "και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος" το έκλεψε απ᾽τον Χρυσ. Θεοδοσόπουλο. :wink:
Υγ. Άλλα δεν έχει; Δώσε πράμα στο λαό!
Οι Αθανάσιος Καπουράλης Μητροπολίτης Σάμου (1848-1903) και Γεώργιος Βινάκης, αμφότεροι ήταν μαθητές του Γεωργίου Ραιδεστηνού (Β). Κοινά τα ακούσματα τους. Ο Γέμελος καταγράφει στο χειρόγραφό του τη δοξολογία ακούγοντάς την από το δάσκαλό του Βινάκη.
Πολύ συχνά άκουγα τη δοξολογία αυτή στη Χίο,από τους Χατζησταμάτη Σφήκα και Αμπαζή.
Όπως υποσχέθηκα αρχίζω να ανεβάζω μαθήματα του Γεωργίου Βινάκη από χειρόγραφα του Γεωργίου Γέμελου που έχω στην κατοχή μου.
Αρχίζουμε με μια σύντομη και ιδιόμορφη δοξολογία σε ήχο πρώτο.
Καλή ανάγνωση!