επισυνάπτω το κείμενο Άξιον εστίν οκτάηχο Θ. Στανίτσα από τη Θεία Λειτουργία Λ. Πετρίδη.
Ευχαριστούμε πολύ για την επισύναψη. Είναι όντως του Στανίτσα (από χειρόγραφό του) ;;
Ρωτώ γιατί :
1) δεν αναφέρεται ως του Στανίτσα
2) η ορθογραφία του κειμένου, οι αναλύσεις και το διαδοχικό πέρασμα από τον ένα ήχο στον άλλο δεν θυμίζουν (ιδιαίτερα) Στανίτσα.
Όποιος έχει πρόχειρο το χφ του Στανίτσα, ας κάνει μια αντιπαραβολή ή ας το αναρτήσει. Ευχαριστώ.
ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά, το οκτώηχο Άξιον εστί του Στανίτσα έχει δημοσιευθεί στην Πατριαρχική Μουσική Κιβωτό (Θεία Λειτουργία) του π. Ιεροθέου.
Η αλήθεια είναι πως δεν το εντόπισα στα χειρόγραφα του Στανίτσα που έχω, αλλά υπάρχουν πιο αρμόδια άτομα με πολύ πιο ενημερωμένο το στανιτσικό τους αρχείο ώστε να γράψουν πιο υπεύθυνα γι' αυτό. Εντόπισα, όμως, το ίδιο μάθημα, με εντελώς διαφορετική γραφή και εκτέλεση αλλά με τις ίδιες θέσεις, στο φυλλάδιο με τα μουσικά κείμενα του Γ' Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας (2006), όπου επιγράφεται σαν "μέλος της πατριαρχικής ψαλτικής παραδόσεως". Προσωπικά δεν το έχω ακούσει από κάποιον πατριαρχικό ψάλτη, αλλά μπορεί απλώς να μην έτυχε. Αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω, ας μας ενημερώσει.
Τώρα είδα το παραπάνω μήνυμα. Ευχαριστούμε πολύ κ. Γιάννου για όλα αυτά τα πολύτιμα που μας προσφέρετε! Το δεύτερο είναι αυτό που περιέχεται στο φυλλάδιο του συνεδρίου.Με πετύχατε στα ... χουβαρδαλίκια μου
2 οκτάηχα Άξιόν εστιν αντιγραφή της ... αφεντιάς μου από τα original! Άρα αυτά είναι ιμιτασιόν! Γι αυτό είναι φτηνά!
Όταν όμως δεν υπάρχουν φωτοαντιγραφικά, τί κάνουμε;
Άντε χαλάλι σας!
Με πετύχατε στα ... χουβαρδαλίκια μου
2 οκτάηχα Άξιόν εστιν αντιγραφή της ... αφεντιάς μου από τα original! Άρα αυτά είναι ιμιτασιόν!
Όταν όμως δεν υπάρχουν φωτοαντιγραφικά, τί κάνουμε;
Άντε χαλάλι σας!
Δεν θυμάμαι να τά 'χουμε ψάλει Γιάννη, κάποια μέρα μας τα έδειξε και ζητήσαμε να τα αντιγράψουμε.
Διαβασμένο σάς βλέπω...
Λίγο ακόμη και θα σας απονείμουμε το...οφφίκιον του Άρχοντος Στανιτσολόγου του Ψαλτολογίου !!
Κι όμως το συμψάλλατε εν έτει 1971ω, ως στρατιώτης, δάσκαλε... Εκτός κι αν η ημερομηνία που δίνεται είναι εσφαλμένη εδώ
Κι όμως το συμψάλλατε εν έτει 1971ω, ως στρατιώτης, δάσκαλε... Εκτός κι αν η ημερομηνία που δίνεται είναι εσφαλμένη εδώ
dimitrios.zaganas;38139NB. Δέον όπως στη φράση "την τιμιωΤΕραν" του δευτέρου Άξιον εστί (σελ. 2 του χφ ή σελ. 4 του PDF said:Δίκιο έχεις Δημήτρη! Έχουν και τα χέρια τους ... δαίμονές τους!