Emmanouil Giannopoulos
Emmanouil Giannopoulos
ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ;34007 said:Η χρονική αγωγή που αναφέρει ο δάσκαλος στο Τριώδιό του είναι ενδεικτική. Εξαρτάται και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως η διάθεση του ψάλλοντος ο ήχος και η μελωδία... (το πόσο εντεχνο είναι το ψαλλόμενο). Για παράδειγμα, με την ίδια χρονική αγωγή θα πούμε το "Εξέδυσάν με" της Κυψέλης με το του Πρίγγου;
Όσο για τη δοξολογία, δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό να ακολουθήσει τον ήχο της Κυριακής, ούτε αυτόν του δοξαστικού (που εδώ συμπίπτουν). Απλά για τους δικούς του λόγους, που δεν πρόκειται να τους μάθουμε, επέλεξε στο ετήσιο μνημόσυνο του Πρίγγου να πει σε β' ήχο.
Εικασία δική μου: Η τετράφωνος του Ιακώβου είναι πανηγυρική (ως ανήκουσα στο διατονικό γένος), γιαυτό και προτίμησε χρωματική λόγω του μνημοσύνου, και καλά έκανε.
Αγαπητέ κ. Γιάννου, ευχαριστώ για τα παραπάνω
Πάντως, υποθέτω ότι όσο ενδεικτική και αν είναι η χρονική αγωγή που σημειώνει ο Άρχοντας στο Τριώδιον, η εκτέλεση ενός μαθήματος δεν πρέπει να απέχει και πολύ από αυτήν. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική (όπως στην περίπτωσή μας) επειδή κάποιος είχε αυτή ή την άλλη διάθεση εκείνη την ημέρα, ή ο ήχος του δοξαστικού ήταν αυτός ή ο άλλος. Το παράδειγμά σας με το Εξέδυσάν με ισχύει, αλλά, κατά την άποψή μου, μερικώς. Βέβαια, έχει επικρατήσει να λέγεται από πολλούς το του Πρίγγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια πρακτική, αλλάζοντας το μέλος των άλλων δοξαστικών προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι, ίσως, εδώ ο χώρος να επεκταθεί κάποιος. Πιθανώς σε άλλη ευκαιρία.
Όσο για τον ήχο της δοξολογίας πρέπει να σημειώσω ότι η δοξολογία είναι δοξολογία του Θεού και δεν σχετίζεται σε καμμία περίπτωση με το μνημόσυνο, πολύ περισσότερο που είμαστε σε Κυριακή. Θα έπρεπε λόγω του μνημοσύνου να αλλάξει και τον ήχο π.χ. του χερουβικού; ή άλλων ύμνων; Και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ, άλλωστε από λειτουργικής απόψεως δεν στέκει. Υπήρχε τέτοια συνήθεια παλιά; Εγώ τουλάχιστον, δεν το γνωρίζω.
Φυσικά αυτό δεν λέει τίποτα, συζήτηση κάνουμε, προβληματισμούς καταθέτουμε.
Με ευχές για κατανυκτική Μ. Εβδομάδα
Ε.Γ.
Last edited: