π. Μάξιμος;32076 said:
Κύριε Λιναρδάκη,
Ὅπως εἶχε γράψει ὁ ἀγαπητός Ἀπόστολος ἐδῶ, «Μετά από το "Κατευθυνθήτω" στο Βαρύ του Στανίτσα, μερακλώθηκε ο Ιάκωβος και έπιασε τις εκφωνήσεις στον ίδιο τον ήχο. Και ο Στανίτσας να ακούγετε πεντακάθαρος».
Καταλαβαίνω ὅτι ἐπρόκειτο γιά θέμα χώρου τῆς ἐκπομπῆς καί κόπηκαν αὐτές οἱ ἐκφωνήσεις. Ἄν τίς ἔχετε καί τίς ἀνεβάσετε κάπου ἀλλοῦ, θά ἦταν εὐχῆς ἔργον.
Ἐπίσης θά ἤθελα νά σχολιάσω, ὅτι τό «Τοῦ Δείπνου σου τοῦ μυστικοῦ...» δέν ἔχει καμμία δουλειά στήν Προηγιασμένη. Τό «Γεύσασθε καὶ ἴδετε, ὅτι χρηστὸς ὁ Κύριος, Ἀλληλούϊα» ἀρκεῖ καί μάλιστα κατακλείεται τό Κοινωνικόν μέ τήν περισσή αὐτοῦ τοῦ ψαλμοῦ «Εὐλογήσω τὸν Κύριον ἐν παντὶ καιρῷ διὰ παντὸς ἡ αἴνεσις αὐτοῦ ἐν τῷ στόματί μου. Ἄρτον οὐράνιον, καὶ ποτήριον ζωῆς γεύσασθε καὶ ἴδετε ὅτι χρηστὸς ὁ Κύριος. Ἀλληλούϊα, Ἀλληλούϊα, Ἀλληλούϊα».
Αὐτό, βέβαια, δέν ἀφορᾷ σέ σᾶς· ἁπλῶς τό σχολίασα ἀπό πλευρᾶς λειτουργικῆς εὐταξίας .
Πατερ Ευλογειται
Ανεβασα οτι ειχα απο την Προηγιασμενη (γιαυτο χρησιμοποιησα δυο εκπομπες , για να μην κοψω τιποτα απο οτι ειχα) . Δεν εχω τις εκφωνησεις ουτε τιποτε αλλο (αναγνωσματα κλπ) . Απευθυνθητε στο Αποστολο , μηπως προσφερει και αυτος κατι . Για το ''Του δειπνου σου ..'' δεν σχολιασα τιποτα , προτιμωντας απλα να παραθεσω το ηχητικο που ειχα .
Και δυο λογια για τον μακαριστο Ιακωβο . Ηταν φοβερος λειτουργος . Ειχα την τυχη να τον απολαυσω μια φορα που λειτουργησε στον Αγιο Μηνα (δεν
θυμαμαι ημερομηνια , ισως γυρω στο 1970) . Ειχα φυγει πιο μπροστα απο την δικη μου εκκλησια και πηγα στον Αγιο Μηνα (μεσα στο ιερο) . Εφθασα στο Χερουβικο . Φοβερο τελετουργικο (Χαλκιτης ων) , φοβερες εκφωνησεις (ο ηχος ηταν πρωτος και εκφωνουσε στο Δι και το επανω Πα') , πολυ ωραιο κηρυγμα κλπ . Μας ειχε εντυπωσιασει και καθηλωσει ΟΛΟΥΣ , συνιερουργουντες και εκκλησιαζωμενους . Θυμαμαι τον τοτε Αρχιεπισκοπο
Κρητης μακαριστο ΕΥΓΕΝΙΟ (Ψαλλιδακη , επισης Χαλκιτη , ηρωα της Γερμανικης κατοχης) , ανδρα υψους δυο περιπου μετρων (λιγο κοντυτερος του μακαριστου Οικουμενικου Πατριαρχου Αθηναγωρα) , οστις δεν ειχε λαβει μερος στην Λειτουργια , να ισταται καθ' ολη την δειαρκεια της ακολουθιας , μπροστα στο (δεξιο τω εισερχωμενω στο ιερο) μερος του συνθρονου , ακινητος , ευθυτενης , στηριζωμενος και με τα δυο χερια στην επισκοπικη ραβδο , παρακολουθωντας τον Ιακωβο , φανερα εντυπωσιασμενος .
Δηστυχως δεν υπαρχει σχετικη ηχογραφηση ή τουλαχιστον εγω δεν την εχω .
Συγχωρεστε με , παρασυρθηκα και ειπα ή μαλλον εγραψα πολλα .
Την Ευχη Σας .