Τέτοιες λεπτομέρειες δεν τις περιγράφουν τα παλαιά τυπικά απ' ότι έχω δει. Ακόμα και του Βιολάκη (που είναι νεώτερο) δεν ασχολείται με αυτό.
Η πράξη του Π.Ναού είναι ένας οδηγός για το πότε πρέπει να λέγεται.
Στην έναρξη των ακολουθιών (εκτός από την Μ.Παρασκευή), και αφού κάνει τον τρεις φορές τον σταυρό του και κινήσει την χείρα εις ευλογίαν ο αρχιερεύς.
Στον όρθρο, την ώρα που...έρχεται ο αρχιερεύς
eek
και αφού κάνει τον τρεις φορές τον σταυρό του και κινήσει την χείρα εις ευλογίαν, στην προσκύνηση του Ευαγγελίου αφού προσκυνήσει και ευλογήσει ο αρχιερεύς, στο τέλος του "Τον Δεσπότην και Αρχιερέα" όταν ευλογεί (αν ψαλλεί το "Άνωθεν" πάλι όταν ευλογεί). Αν απλά χοροστατεί στο τέλος του αργού "αινείτε" όταν ευλογεί.
Στην λειτουργία μετά το ευαγγέλιο "Δόξα σοι", όταν όμως διαβάζει το ευαγέλλιο ο ίδιος ο Πατριάρχης (π.χ.Μ.Πέμπτη) "Εις πολλά" (και ο άλλος χορός το "Δόξα σοι"). Ο π.Φαράσογλου λέει ότι αν ακολουθεί κύρηγμα τότε λέγεται πάλι "Εις πολλά". Αυτά λέει ο π.Φαράσογλου.
Όμως εγώ έχω δει από την τηλεόραση αλλά και από κοντά ότι η πράξη σήμερα στον Π.Ναό είναι, όταν λειτουργεί ο Πατριάρχης (άσχετα με το αν λέει ο ίδιος το ευαγγέλιο ή άλλος) ψάλλεται "Δόξα σοι" (σύντομο ο αριστερός χορός) ενώ λέγεται αργό "Εις πολλά" (από τον δεξιό χορό). Αντίθετα αν χοροστατεί ο Πατριάρχης ψάλλεται πρώτα το "Εις πολλά" (σύντομο ο αριστερός χορός) ενώ λέγεται αργό "Δόξα σοι" (από τον δεξιό χορό).
Προφανώς όμως κι ο π.Φαράσογλου για να τα γράφει διαφορετικά (λογικά), τα είχε δει έτσι...
Στο χερουβικό μετά το "Ταις αγγελικαίς" την ώρα που ευλογεί ο αρχιερεύς. Στο "Και έσται τα ελέη" όπου ευλογεί με σταυρό ο ένας χορός "Εις πολλά" και ο άλλος "Και μετά του πνεύματός σου". (το είδα και σήμερα που είχε μετάδοση από το Φανάρι)
Στα "Υπερ του Αρχιεπισκόπου..." "Κύριε ελέησον" (ένα αμα τη απαγγελία του ονόματος και σχήμα, κι ένα στο τέλος της αιτήσεως).
Αυτά είναι όλα. Αυτό είναι ότι περιγράφει ο π.Φαράσογλου στο βιβλίο του "Από την τάξη και ψαλμωδία στον Π.Ναό Κων/πόλεως" και μερικά ακόμα που τα πρόσθεσα από δική μου παρατήρηση. (αν δείτε λάθος πείτε μου να το διορθώσω-ή να συμπληρώσω αν λείπει κάτι)