Θρ. Στανίτσας - Δημ. Νεραντζής: Πανηγυρικός Εσπερινός Αγ. Χαραλάμπους στα Λεχαινά

xristos.k

Κλωναρίδης-Τσαμκιράνης-Φωτόπουλος-Nίκου
Την ηχογράφηση εκανε ο αεἰμνηστος Αναστάσιος Αγραπίδης. Μας την παραχώρησε ο καλλίφωνος γιος του, Ευστάθιος Αγραπίδης, τον οποίο και ευχαριστούμε θέρμα για τη διάθεση του υλικού αυτού.
ΨΑΛΛΟΥΝ: Ο Άρχοντας πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε Θρ.Στανίτσας και ο Δημήτριος Εμμ. Νεραντζής, Άρχων Διδάσκαλος του Αποστόλου της Μ.Χ.Ε.

 
Ακούγοντας τον εσπερινό, μου δημιουργήθηκαν δυο απορίες: Η μία για το προκείμενον «Τις θεός μέγας…»,γιατί δεν είπαν της ημέρας (όποιας και αν είναι) και η δεύτερη γιατί ο Νεράτζης ανεβάζει τη βάση ( και δεν συνεχίζει την ίδια) στο ομόηχο Θεοτοκίον: Ο δια σε…
Ευχαριστώ.
 

Σέ ἐρώτηση μέλους «αν υπάρχει τρόπος να βρεθεί η χρονολογία» ἡ ἀπάντηση εἶναι ὅτι αὐτό δέν εἶναι εὔκολο ἄν δέν δηλώνεται ἀπό τόν ἠχογραφήσαντα. Μέ τά στοιχεῖα πού παρέχονται (μνημόνευση μητροπολίτου Ἀθανασίου) αὐτή ἡ ἠχογράφηση δυνατόν νά ἔγινε ἀπό τό ἔτος 1969 ἕως 1981, ἐξαιρουμένων τῶν ἐτῶν 1974 καί 1980 πού ἡ μνήμη τοῦ ἁγίου συνέπεσε Κυριακή. Δέν ὑπάρχει καί προκείμενον ἡμέρας, ὅπως σημειώθηκε, πού θά περιορίζαμε ἀρκετά τά πιθανά ἔτη, ἴσως σέ ἕνα ἤ δύο. Πάντως τό προκείμενον δέν ἦταν ἐπιλογή τοῦ μακαριστοῦ Ἄρχοντος, ἀλλά τῆς ἱερατικῆς ἀσχετοσύνης καί κιτσαρίας.

Θά μποροῦσαν νά τεμαχισθοῦν τά ἠχητικά, γιατί μέλη μνήμης ἁγίου Χαραλάμπους δέν ἔχουμε ἀπό τόν ἀείμνηστο (ἄν δέν κάνω λάθος).

 
Εδώ τεμαχισμένη η ακολουθία:
 

Attachments

  • 01 Ανοιξαντάρια.mp3
    13.8 MB · Views: 119
  • 02 Κεκραγάρια, Στιχηρά προσόμοια.mp3
    10 MB · Views: 100
  • 03 Δόξα - Εθυσας τω Θεώ θυσίαν αινέσεως.mp3
    5.8 MB · Views: 113
  • 04 Και νυν - Ο δια σε Θεοπατωρ.mp3
    4 MB · Views: 63
  • 05 Προκείμενον - Τις Θεός μέγας.mp3
    2.1 MB · Views: 57
  • 06 Παράσχου Κύριε.mp3
    758.6 KB · Views: 51
  • 07 Κύριε ελέησον.mp3
    1.5 MB · Views: 58
  • 08 Πλούσιοι επτώχευσαν.mp3
    254.5 KB · Views: 54
  • 09 Στιχηρό αποστίχων - Νεκρόν αναστήσας δι' ευχής.mp3
    727.9 KB · Views: 59
  • 10 Δόξα αποστίχων - Των νοερών αδάμαντα.mp3
    3.5 MB · Views: 71
  • 11 Θεοτόκε Παρθένε.mp3
    16.5 MB · Views: 121
  • 12 Δουλοι Κυριον.mp3
    8.5 MB · Views: 89
  • 13 Απολυτίκιον Αγίου Χαραλάμπους - Ως στύλος ακλόνητος.mp3
    826.3 KB · Views: 63
  • 14 Το απ' αιώνος απόκρυφον.mp3
    607.9 KB · Views: 46
  • 15 Τον ευλογούντα.mp3
    879 KB · Views: 46
Εμένα μου έκανε άλλο πράγμα εντύπωση: Ότι το γεγονός πως ο ιερέας διέκοψε το «Θεοτόκε Παρθένε» του Μπερεκέτου συνοδεύτηκε από διαμαρτυρία. Έτσι, ακούμε δύο φορές να λέει «Νυν απολύεις», αφού την πρώτη άρχισαν όλοι να φωνάζουν «σσσ», και μετά το Τρισάγιο λέγεται, προς ικανοποίησιν προφανώς του εκκλησιάσματος που δε χόρτασε ολόκληρο το «Θεοτόκε Παρθένε», πρώτα ο Πολυέλεος «Δούλοι Κύριον» και μετά τα Απολυτίκια.

Τέτοιες εποχές αποκλείεται να ξαναζήσουμε. Όπως και τέτοιες μεγαλειώδεις εκτελέσεις. Πολλά μπράβο και πολλές ευχαριστίες στον άνθρωπο που το ηχογράφησε και στον αναρτήσαντα!
 
Να αναφέρω κάποια στοιχεία.
Οι εικόνες από Λεχαινά (του διαδικτύου) δεν μου θύμισαν κάτι.
Από το άκουσμα των αναρτηθέντων φαίνεται ότι ο ... Νικολάκης δεν είχε πάει.... γιατί ήταν φανταράκι, οπότε η χρονολογία παίζει τη τριετία 1971, '72, ή '73.... αν κρίνω από το ηχόχρωμα της φωνής του άρχοντος που ακούγεται ακμαιότατο.
Στο άκουσμα διακρίνεται (σαν μύγα μέσ' στο γάλα:D) ο μακαρίτης Νικόλαος Απτόσογλου και ... αχνοακούγεται ο αριστερός του δασκάλου Ανδρέας Συρμόπουλος του οποίου ιδιαιτέρα πατρίδα ήταν τα Λεχαινά.
Αν μπορούσε κάποιος να ρωτήσει ίσως μαθαίναμε την ακριβή χρονολογία της 9ης Φεβρουαρίου 19..
Ν.Γ.
 
Διασώζονται τα μουσικά κείμενα των δοξαστικών;
Άριστη παρατήρηση. Το ότι ψάλλουν εν χορώ το Δοξαστικό των Στιχηρών, σημαίνει ότι από κάπου βλέπουν το κείμενο. Και, αφού δεν υπάρχει στην Πατριαρχική Φόρμιγγα του Πρίγγου, την οποία συχνά άνοιγε ο Άρχων για να ψάλλει με το χορό του, λογικά θα υπάρχει κάπου χειρόγραφό του. Εγώ, πάντως, σε όσες συλλογές χειρογράφων του κοίταξα, δε βρήκα κάτι. Αν δε βρεθεί, θα το καταγράψω.
 
Last edited:
Άριστη παρατήρηση. Το ότι ψάλλουν εν χορώ το Δοξαστικό των Στιχηρών, σημαίνει ότι από κάπου βλέπουν το κείμενο. Και, αφού δεν υπάρχει στην Πατριαρχική Φόρμιγγα του Πρίγγου, την οποία συχνά άνοιγε ο Άρχων για να ψάλλει με το χορό του, λογικά θα υπάρχει κάπου χειρόγραφό του. Εγώ, πάντως, σε όσες συλλογές χειρογράφων του κοίταξα, δε βρήκα κάτι. Αν δε βρεθεί, θα το καταγράψω.

Υπάρχει, σε διαφορετική (πιο λιτή, Πολίτικη μάλλον) εκδοχή.
 
Από οτι μου είπε ο κύριος Νεραντζής, επρόκειτο κατα πάσα πιθανότητα για το έτος 1972!
 
Back
Top