Βρέθηκα χθες με ένα φίλο και κουβεντιάζαμε για τις ηχογραφήσεις του Πρίγγου. Με είπε κάτι που πραγματικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Με ρώτησε αν έχω να του δώσω την Κυριακή της Πεντηκοστής με Πρίγγο και Στανίτσα από τον Πατριαρχικό ναό. Του είπα πως δεν ξέρω να υπάρχει τέτοια ηχογράφηση, όμως εκείνος με διαβεβαίωσε πως την άκουσε παλαιότερα από το αρχείο ενός παλιού ψάλτη, όμως δεν μπόρεσε να κάνει κάποιο αντίγραφο. Τώρα, φυσικά, δεν υπάρχει ελπίδα να το βρούμε από εκείνη την πηγή, καθότι «επελθών ο θάνατος ταύτα πάντα εξηφάνισται». Αν όμως κάποιος γνωρίζει κάτι, ας μας ενημερώσει και ας το αναρτήσει! Πρέπει να πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σπάνια και πολύτιμη ηχογράφηση, δεδομένου πως οι εγγραφές από εκείνη την περίοδο μετρώνται στα δάχτυλα της μιάς χειρός!
Όχι, Κυριακή της Πεντηκοστής. Και μάλιστα τον συνεκλόνισε το Χερουβικό σε βαρύ που έλεγε ο Πρίγγος!!! Αξίζει να την αναζητήσουμε.
Γιάννη,
ασφαλώς και αξίζει να την αναζητήσουμε, και όλοι θα είναι ευγνώμονες σε σένα και τον φίλο σου. Δεν είναι απίθανο να υπάρχει τέτοια ηχογράφηση, και ίσως να έχει ηχογραφηθεί την ίδια περίοδο του 1957 από όπου προέρχονται οι γνωστές ηχοληψίες Πρίγγου Στανίτσα που με τόσο κόπο ταξιθέτησες, αλλά αφαιρέθηκαν από το Ψαλτολόγιον
δια τον φόβον των κληρονόμων και των δυσγενών εκδοτών...( 7.1.57 Αγ. Ιωάννης Χίων, Κυρ. Βαΐων Εσπέρας, Μ. Τρίτη Εσπέρας, Μ. Τετάρτη πρωί του ίδιου έτους). Στην Πόλη μάλλον τότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τους Πατριαρχικούς πομπινόφωνο που είχε στην κατοχή του μετέπειτα Μητροπολίτης του Θρόνου. Δεν αποκλείεται ο ίδιος να ηχογράφησε και άλλες ακολουθίες πλήρεις ή ημιτελείς της ίδιας περιόδου. Εκεί εντάσσεται και η Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά και η Ακολουθία των Χαιρετισμών ( τμήμα της οποίας έχει αναρτήσει ο σεβαστός Άρχων κ. Ιωαννίδης σε άλλο ιστοχώρο). Άρα μπορεί να υπάρχει κ όλη η Μ. Εβδομάδα με τους δύο πατριαρχικούς χορούς;
Επίτρεψέ μου κάποιες υποθέσεις: Ο τότε Λαμπαδάριος με τον τότε πρωτοψάλτη σε όχι ευάριθμες περιπτώσεις συγχέονται, και δεδομένης της πολλής παραφιλολογίας όπου ο μεν Σουρλαντζής σκοπίμως παρουσιαζόταν ως Πρίγγος, αλλά και της πρόσφατης Ευβοϊκής φήμης για τον διαβόητο δίσκο του Βιολάκη, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Εάν ο φίλος σου είναι γνώστης, και μάλιστα μπορεί να διακρίνει τόσο εύκολα το διακριτό Πρίγγου και Στανίτσα, θεωρώ δεδομένη την πληροφορία του. Αλλιώς, δεν αποκλείεται ο τεθνεώς κάτοχος να παραπληροφόρησε, είτε αγνοώντας την πραγματικότητα, είτε σκοπίμως. Και δεν μπορώ να ξεχάσω περίπτωση πρόσφατη όπου το δοξαστικό των Αίνων Των αγίων Πατέρων από τον Πριγγίζοντα Λαμπαδάριο αποδόθηκε στον τότε Πρωτοψάλτη Πρίγγο. Στην ίδια ηχογράφηση υπάρχει και χερουβικό βαρέος πραγματικά ανεπανάληπτο. Πάντως πολλά ακούγονται και ελάχιστα βλέπουμε. Κ μένα μου χε πει καλόγερος ότι διέθετε Πεντηκοστή από το Πατριαρχείο. Στη συνέχεια απεδείχθη Χαλκηδόνα βέβαια.
Συμπέρασμα: αν κ
επήλθεν ο θάνατος στο χέρι μας είναι να αναζητήσουμε και να βρούμε κληρονόμους, διαχειριστές κλπ. Καλό θα ήταν να δοθούν περισσότερα στοιχεία για τον κάτοχο, μιλάμε για Ελλαδικό χώρο, Πόλη, αλλού; Κ αν όντως είχε μια τόσο σπάνια ηχογράφηση, ίσως διέθετε κ άλλο αρχείο το οποίο είναι κρίμα κ άδικο να καταλήξει
σκωλήκων βρώμα και δυσωδία.
Δ.