Διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του μακαριστού πρωτοψάλτου Βόλου Μανώλη Χατζημάρκου

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
Στο Άγιο Όρος (ακούτε 100% Αθηναίοι;;; :D), όπου κανοναρχούνται τα πάντα, στα επείσακτα μέλη, ο κανονάρχης αναγγέλει τον ήχο που γράφει το βιβλίο που κρατάει (Μηναίο, Παρακλητική κ.λ.π.). Στα προσόμοια λέει και τον πρώτο στίχο, όλα σε κλιτόν, σχεδον χύμα. Οι ψάλτες ψάλλουν κατόπιν το τροπάριο στην κλίμακα που χρησιμοποιεί το μάθημα. Το συγκεκριμένο ("Τον τάφον Σου Σωτήρ") λέγεται παντού σε μαλακή χρωματική, ως είθισται. Στο Βατοπέδι δεν πρόσεξα, μπορεί να το λένε και σε Νάο.QU[OTE]
Ο κανονάρχης απαγγέλει εμμελώς και φυσικά χωρίς χρήση μουσικού κειμένου. Ο ψάλτης απ' την άλλη, καθ' υπόδειξιν βέβαια του κανονάρχου, θα ψάλλει από μουσικό κειμενο και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται. Όσον αφορά τα επείσακτα, ας τολμήσει κάποιος να μην τα ψάλλει όπως πρέπει και το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να δεχθεί καμιά μαγκούρα στα μαλακά από γέροντα που όλοι είχαν την εντύπωση πως κοιμάται στο στασίδι, ροχάλιζε κιολας. Ειλικρινά το έχω δει. Μιλάω για το Όρος.
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του κορυφαίου Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, που θα περιλαμβάνει:

Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου πρωί, ώρα 10,00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα Βόλου, μουσικολογική ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό.

Εισηγητές - Εισηγήσεις:
Γούση Βασιλική, Μουσικολόγος, διπλωματούχος Πιάνου και Βυζ. Μουσικής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, υποψήφια διδάκτωρ Βυζ. Μουσικολογίας του Α.Π.Θ.
Θέμα: Το μελοποιητικό έργο του Εμμανουήλ Χατζημάρκου.
Δρυγιαννάκης Κωστής, Μουσικολόγος, Ανθρωπολόγος ερευνητής, συγγραφέας, συνθέτης.
Θέμα: Στο στασίδι και στο στούντιο. Οι διαφορετικές όψεις του Μανώλη Χατζημάρκου στην λατρευτική πράξη και στην δισκογραφία.
Δρ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Θεολόγος, Μουσικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική».
Θέμα: Πατριαρχικές ψαλτικές καταβολές στο ύφος Χατζημάρκου.
Δρ. Μπιλάλης-Ανατολικιώτης Διονύσιος, Μουσικολόγος, τυπικολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητής της εκδόσεως του Τυπικού της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θέμα: Ο Μανώλης Χατζημάρκος και το Εκκλησιαστικό Τυπικό.
Ναούμ Γεώργιος, Πρωτοψάλτης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.
Θέμα: Το διοικητικό και «συνδικαλιστικό» έργο του Χατζημάρκου.
Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, Σύμβουλος Μουσικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής του Institute of Education Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Θέμα: Μανώλης Χατζημάρκος: Ο δάσκαλος μέσα από τα μάτια μιάς μαθήτριας.
Δρ. Σίμος Ιωάννης, τ. Δ/ντής Μουσικού Σχολείου Πειραιά, τ. Σχολικός Σύμβουλος Μου-σικών Α’θμιας & Β’θμιας εκπαίδευσης Πειραιά, Δυτ. Aττικής, Δ’ Αθήνας, Δωδεκανήσου & Κρή-της, Διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής Μουσικής Ακαδημίας Σόφιας, Πρωτοψάλτης και Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Πρωτοψάλτης.
Θέμα: Οι παιδαγωγική διάσταση της Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης μέσα από τον Μανώλη Χατζημάρκο.
Ταλιαδώρος Χαρίλαος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Θέμα: Η απήχηση του Χατζημάρκου στον Ιεροψαλτικό κόσμο.
Δρ. Φιστουρής Δημοσθένης, Καθηγητής Μουσικής, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα: Ζητήματα φωνητικής δεξιοτεχνίας στον Μανώλη Χατζημάρκο.
Χατζηχρόνογλου Γεώργιος, Πρωτοψάλτης, Άρχων Υμνωδός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Θέμα: Χατζημάρκος ο απρόβλεπτος.

Β. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου απόγευμα, ώρα 7:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, Κ.Καρτάλη–Ανθ.Γαζή στο Βόλο, θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Μουσική Εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό, κατά την οποία ο Φιλόλογος-Ιεροψάλτης κ. Χρίστος Ξενάκης, θα μιλήσει για τον Μανώλη Χατζημάρκο.
Θα ακολουθήσει Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με τη συμμετοχή:
α) της Χορωδίας Κληρικών της Ι.Μ.Δημητριάδος και Αλμυρού υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτου και Καθηγητού της Βυζ. Μουσικής, π. Επιφανίου Οικονόμου.
β) του Γυναικείου Χορού «Αι Άδουσαι», υπό τη διεύθυνση της Δρ. Σεβαστής Μαζέρα-Μάμαλη
γ) του Βυζαντινού Χορού του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη διεύθυνση των Καθηγητών της Βυζ. Μουσικής και μαθητών του Μ. Χατζημάρκου, κ.κ. Μιχάλη Μελέτη Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού .Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Βόλου, Κυριαζή(Ζάχου) Νικολέρη Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Αγίας και Μ.τ.Χ.Ε. και Ιωάννη Σχώρη Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Χριστού Βόλου.

Γ. ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ​
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πρωΐ, ώρα 7,30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Βόλου.
 
Last edited:

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Η αφίσα αφορά το ανωτέρω διήμερο εκδηλώσεων, εις μνήμην του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.
 

Attachments

  • ΑΦΙΣΑ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ 2014.jpg
    335.7 KB · Views: 69

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
Πολλα και θερμα συγχαρητηρια στους διοργανωτες ,αφου για αλλη μια φορα ,ο οικουμενικος θρονος εκανε εξωφθαλμο πεναλτι :( ........
 

romfea

Μέλος
αφου για αλλη μια φορα ,ο οικουμενικος θρονος εκανε εξωφθαλμο πεναλτι :( ........
Εμείς όπου δεν γνωρίζουμε μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες...
 

kxkaragounis

Παλαιό Μέλος
Εμείς όπου δεν γνωρίζουμε μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες...

Ιδού και το πρόγραμμα σε pdf.
Σας περιμένουμε με χαρά στο Βόλο.

Μπορείτε επίσης να δείτε σχετικά -και άλλα μή σχετικά- κι εδώ:
http://www.tomeaspsaltikis.gr

Κ.Χ.Καραγκούνης
Δ/ντής Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Α.Θ.Σ. Βόλου,
Επίκουρος Καθηγητής Α.Ε.Α.Αθηνών.
 

Attachments

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ.pdf
    265.9 KB · Views: 32
Last edited:

kxkaragounis

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί,
αναρτώ εδώ εκ νέου το Πρόγραμμα της Ημερίδος,
διότι προέκυψαν κάποιες αλλαγές.


Κ.Χ.Καραγκούνης
Δ/ντής Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Α.Θ.Σ. Βόλου,
Επίκουρος Καθηγητής Α.Ε.Α.Αθηνών.
 

Attachments

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ(διορθωμένο).pdf
    289.8 KB · Views: 46

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Θα περιμένω με ενδιαφέρον να ανέβουν μετά τη λήξη της διημερίδας οι ανακοινώσεις των κ.κ. Μαφίδη & Καραγκούνη, λόγω του θέματος των ανακοινώσεων.
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Χθές, Σάββατο το πρωί, σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Α.Θ.Σ. Βόλου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, όπου ξεδιπλώθηκε το πολυεπίπεδο έργο του και οι πτυχές της μουσικής του παιδείας.
Όλες οι εισηγήσεις είχαν ως κύρια συνισταμένη την πλούσια προσφορά του ως πρωτοψάλτου, μουσικού, και παιδαγωγού.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, όπου αποδόθηκαν ύμνοι από: α) την χορωδία των Κληρικών της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, β) του γυναικείου χορού «Αι Άδουσαι» και γ) του Βυζαντινού Χορού του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Σήμερα το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου.
Τα αναλόγια του Ι. Ναού κατακλίστηκαν από Ιεροψάλτες του Βόλου καθώς και από Πρωτοψάλτες-μαθητές του από άλλες πόλεις οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν την μνήμη του Μεγάλου Δασκάλου τους.
Στον Όρθρο και στην Θ. Λειτουργία μέχρι και τον Απόστολο, στο δεξιό αναλόγιο χοραρχούσε ο Πρωτοψάλτης κ. Λαμπρόπουλος Γεώργιος και στο αριστερό ο Άρχων κ. Χατζηχρόνογλου Γεώργιος.
Από τον Χερουβικό ύμνο μέχρι τέλους και τα δύο αναλόγια έγιναν ΕΝΑ, υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου κ. Μελέτη Μιχάλη.
Τίμησαν με την παρουσία τους τα αναλόγια, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ κ. Γ. Ναούμ, ο Πρωτοψάλτης κ. Ι. Σίμος, ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Κ. Μαφίδης.

Τέλος κατά την διάρκεια του αντιδώρου, ο Άρχων κ. Γ. Χατζηχρόνογλου, έψαλε το κράτημα του Β΄ήχου του Μ. Χατζημάρκου.
Αρκεί να αναφέρω ότι ο κόσμος έπερνε το αντίδωρο και περίμενε. Δεν έφευγε από την εκκλησία μέχρι να τελειώσει.

Πραγματικά ζήσαμε μοναδικές στιγμές!!!!!!!!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Ιεροψάλτες που ήρθαν από μακριά, που υποβλήθηκαν στην ταλαιπωρία του ταξιδιού, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του Μ. Χατζημάρκου.

Υ.Γ. Εντός της εβδομάδος θα αναρτηθούν ηχογραφήσεις
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ξέροντας από κάπως πιο κοντά τον αγώνα που κατέβαλαν κάποιοι απλοί και αθόρυβοι άνθρωποι για αυτό το διήμερο των εκδηλώσεων, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ και να τους ευχαριστήσω δημόσια (πέρα από το ιδιωτικά), γιατί με τον ζήλο τους (σε τόσο χαλεπούς καιρούς) διδάσκουν και υπηρετούν το μέγιστο αγαθό, όχι μόνο της παιδείας, αλλά και της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης.

Είναι σπουδαίο πράγμα να τιμάς αυτούς στους οποίους οφείλεις τόσα πολλά. Και είναι πολλαπλά σημαντικό που, όπως κρίνω από τη γλαφυρότατη περιγραφή, η κορύφωση των τιμητικών εκδηλώσεων ήταν η Θεία Ευχαριστία.

Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ!

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ!
 
Last edited:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.



Υ.Γ. Εντός της εβδομάδος θα αναρτηθούν ηχογραφήσεις

εννοείτε και τις ανακοινώσεις των ομιλητών, προφανώς.
και όχι μόνο τις χορωδίες κ την Κυριακάτικη Λειτουργία.
 

tb---

τσοπάνης
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Και εις άλλα με υγεία ~
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
WD1xvBe.jpg
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αναρτήθηκαν εισηγήσεις της Ημερίδας εις Μνήμην Χατζημάρκου στο κανάλι της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού στο youtube. Θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους. Αιωνία η μνήμη του μεγάλου Πρωτοψάλτη και Δασκάλου!

Δ.

ΥΓ Είναι συγγνωστό σε τέτοιες συναθροίσεις να εκφέρονται βέβαια υποκειμενικές και πότε πότε υπερβολικές κρίσεις, που δε μειώνουν όμως το αγαθό σύνολο αποτέλεσμα- αρκεί να μη σταθεί κάποιος σε αυτές.
 
Last edited:

PanagiotisK

ως άνωθεν^
ΥΓ Είναι συγγνωστό σε τέτοιες συναθροίσεις να εκφέρονται βέβαια υποκειμενικές και πότε πότε υπερβολικές κρίσεις [...]

χαχαχα και λίγα είπανε...
 
Top