Ειδική σελίδα με εκτελέσεις στο Αναλόγιον. Μερικοί (λίγοι) από τους συνδέσμους δεν λειτουργούν πιά. Στείλτε και άλλες ηχογραφήσεις αν έχετε.
Πάντως και στης Boulton την ηχογράφηση έτσι ακριβώς το ψάλλουν! Καμία σχέση με ότι περνάει για πατριαρχική παράδοση κατόπιν εορτής...Φίλτατε Βασίλη, ευτυχώς που υπάρχουν έστω και ως στοιχεία αυτές οι ηχογραφήσεις
Απλά για να καταλάβουμε τι ρόλο έχει η μουσική μας και τι σκοπό εξυπηρετεί, ακούστε τους μακαρίτες Θ.Στανίτσα (ως άρχοντα πρωτοψάλτη) και Ν.Δανιηλίδη (ως άρχοντα λαμπαδάριο) από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγ.Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντίνου Πόλεως.
View attachment 5315
Υ.Γ.1
Ποιός έλεγε ότι ο Δανιηλίδης δεν ήταν "καλός" ψάλτης ή δεν έκανε για λαμπαδάριος; ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!
Για καθίστε ρε παιδιά: η ηχογράφηση αυτή καταρχήν είναι αρκετά γνωστή. Επίσης όμως σας είναι γνωστό ότι στη Μεγάλη Εβδομάδα του Πρίγγου (μη μου πείτε ότι δεν έχετε ψάλει ποτέ απ' αυτήν... Άλλωστε γραμμές της περιέχονται και στην ηχογράφηση που ανέβασε ο Βασίλης) υπάρχει το "Εξέδυσάν με" και με τους δύο τρόπους: το σύντομο στιχηραρικό που λέει εδώ ο Στανίτσας και το πιο ελεύθερο, που ακούμε σε διάφορες εκτελέσεις.Φίλτατε Βασίλη, ευτυχώς που υπάρχουν έστω και ως στοιχεία αυτές οι ηχογραφήσεις, διότι εάν αυτό το εκτελούσες εσύ ή ακόμη χειρότερα εγώ, θα υπήρχαν πολλοί που θα έλεγαν: "Αυτό το δοξαστικό δεν ψάλλεται έτσι... είστε εκτός παράδοσης" κ.α. Αλλά ας μην επεκταθώ και ειδικά σε ένα άσχετο θέμα με τις σκέψεις μου...
Έβαλα παραπομπή για την ηχογράφηση αυτή στον κατάλογο που έκανα για τον Στανίτσα. Ρώτησα τον Άρχοντα Α' Δομέστιχο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Μιλτιάδη Παππά για την ηχογράφηση αυτή. Είναι από τη Μ. Εβδομάδα του 1959. Μάλιστα, μου επεσήμανε πως είναι σαφώς παραποιημένη η ηχογράφηση, σχεδόν εναμιση τόνο επάνω (λόγω αυξημένης ταχύτητας αναπαραγωγής προφανώς) σε σχέση με την γνήσια.Επειδη βλεπω και γινεται αρκετη κουβεντα για το οτι αυτο ειναι παραδοση το αλλο δεν ειναι και δεν ψαλλεται ποτε στον Πατριαρχικο Ναο κλπ , επισυναπτω
ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ , με τον Στανιτσα απο ζωντανη ηχογραφηση της ακολουθιας των Αχραντων Παθων στον Πατριαρχικο Ναο στο Φαναρι . Ακουγονται τα παιδακια που κανοναρχουν . Δεν ξερω την χρονολογια . Παντως ψαλλει αυτο που καποιοι ονομαζουν ''μη παραδοσιακο'' σε καπως συντομωτερο χρονο , ΜΕΣΑ στον Πατριαρχικο Ναο . Δεν κανω κανενα σχολιο θα πω ομως το εξης : Μακαρι να μπορουσα και εγω να το πω ετσι (οχι στο περιπου) και ας ημουν ''εξωπαραδοσιακος'' .
Ἐγώ πάλι συνιστῶ, ὅσοι ἔχουν φωνητικά προσόντα καί τέχνη, νά μήν φιμωθοῦν.
«λέγει γὰρ ἡ γραφή· βοῦν ἀλοῶντα οὐ φιμώσεις· καί· ἄξιος ὁ ἐργάτης τοῦ μισθοῦ αὐτοῦ».
Πρόκειται γιά ἰδιαίτερο κομμάτι, πού πολλοί τό περιμένουν. Μιά φορά τό χρόνο εἶναι καί ὁ κόσμος ἔχει αἰσθητήριο.
Οἱ ἀκροβάται, ὅμως, ἄς προσέξουν.
Ὅπου καί ὅποτε θέλουν καί ἀναλόγως ποῦ καί πῶς.Λένε στο Άγιον Όρος: η αγία απλότης...