[Ψάχνω] Λοιπές ηχογραφήσεις Μητροπολίτου Σάμου Ειρηναίου Παπαμιχαήλ

ybulbu

δ. Ιερώνυμος Μπουλμπουτζής
Στη σελίδα του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου της Μέλπως Μερλιέ, στην υποσελίδα αυτή, υπάρχει η πλήρης λίστα των ηχογραφήσεων του μακαριστού Μητροπολίτου Σάμου κυρού Ειρηναίου Παπαμιχαήλ. Τη λίστα την αναδιοργάνωσα ανά δίσκο γραμμοφώνου ώστε να είναι σε ενότητες όπως ηχογραφήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν και την παραθέτω παρακάτω. Η πρώτη στήλη είναι ο αριθμός του δίσκου και η δεύτερη η όψη. Με κοκκινο χρωματίζω αυτά που είναι εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, δηλαδή αυτά που περιελήφθησαν στο CD «και ανυμνήσωμεν», καθώς και το «Χριστός γεννάται», το οποίο παίχτηκε σε κάποια εκπομπή του Λυκούργου Αγγελόπουλου και είναι διαθέσιμο διαδικτυακά. Μαύρα αφήνω τα υπόλοιπα, των οποίων, όμως, τα πρώτα δευτερόλεπτα παρατίθενται από την παραπάνω ιστοσελίδα κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη ηχογράφηση και ακολούθως στο εικονίδιο «δείγμα».

133 Β Τον Δεσπότην και Αρχιερέα
142 A Εις πολλά έτη Δέσποτα - Ανοίξω το στόμα μου
142 Β Ελεήμων ελέησόν με ο Θεός - Ταις των Αποστόλων
143 Α Τροπάρια απ' την αργή Δοξολογία σε ήχο βαρύ
143 Β Νυν αι δυνάμεις των Ουρανών (συνέχεια) - Μνήσθητι Εύσπλαχνε και ημών
144 Α Χερουβικόν
144 Β Χερουβικόν (συνέχεια)
145 Α Χερουβικόν (συνέχεια και τέλος)
145 Β Αγαπήσω σε Κύριε - Άξιον εστί
146 Α Την ωραιότητα της Παρθενίας σου
146 Β Τροπάρια των Βαΐων
147 Α Κύριε των Δυνάμεων - Τη Υπερμάχω - Τίς Θεός Μέγας
147 Β Τροπάρια επιταφίου
148 Α Αλληλούια - Ιδού ο Νυμφίος έρχεται
148 Β Νεκρώσιμος Ακολουθία
149 Α Χριστός γεννάται - Η Παρθένος σήμερον
149 Β Δεύτε λάβετε φως - Την Ανάστασίν σου Χριστέ - Χριστός Ανέστη
150 Α Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς - Την Υψηλοτέραν των Ουρανών - Άλαλα τα χείλη των ασεβών - Απόστολοι εκ περάτων
150 Β Ευάγγέλιον Όρθρου του Πάσχα - Αναστάσεως ημέρα - Καθαρθώμεν τας αισθήσεις
151 Α Έφριξε παίδων ευαγών - Ψυχαίς καθαραίς - Τον Νυμφώνα σου βλέπω
151 Β Πάσα πνοή - Ερχόμενος ο Κύριος

Δεδομένου ότι το «Χριστός γεννάται» και ο Άμωμος έχουν παιχτεί σε εκπομπές του Αγγελόπουλου, αναρρωτιέμαι αν κάποιος φίλος έχει στο αρχείο του και άλλες από τις μη διαθέσιμες ηχογραφήσεις, από κάποια άλλη ίσως εκπομπή του ιδίου. Με ενδιαφέρουν πολύ!

Ακόμη, προσέξτε στο δείγμα του 3ου μέρους του Χερουβικού ότι ψάλλει αργά το «Ως τον βασιλέα» κι έπειτα ξεκινάει αμέσως «Πάντων ημών», κάτι που εφαρμόζεται και στο Άγ. Όρος. Από τη λίγη πληροφόρηση, όμως, που έχω, ο αείμνηστος μητροπολίτης δεν έλεγε ποτέ πράγματα διάφορα από αυτά που λέγονται στον Πατριαρχικό Ναό. Έχουμε μήπως πληροφορίες για εφαρμογή αυτής της τάξεως στο Φανάρι στις αρχές του 20ου αι;

Για την ιστορία, όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα στις 1-10-1930 στο θέατρο «Αλάμπρα».

Τέλος, παραθέτω τη φωτογραφία του ψάλλοντος με link από τη σελίδα του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ. Βιογραφικές λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ, καθώς και στο βιβλίο Έκφρασις της Ψαλτικής Τέχνης του Γεωργίου Αγγελινάρα στο οποίο υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για τον αοίδιμο αρχιερέα.

1930-193.1288085319442.jpg
 
Στην παραπάνω ιστοσελίδα υπάρχει πλήρες το «Κύριε των δυνάμεων». Θα το βρείτε εδώ. Το αναφέρω διότι σε 10 μέρες περίπου αυτός ο ύμνος θα ξανακουστεί. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει το ότι ο μακαριστός το ψάλλει σε πλ. δ', όπως είναι διαδεδομένο στις μέρες μας, και όχι σε πλ. β', όπως είναι η μουσική μας παράδοση. Από πότε άραγε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται η μελοποίηση αυτή και πώς καθιερώθηκε, γνωρίζει κανείς;
 
Στην παραπάνω ιστοσελίδα υπάρχει πλήρες το «Κύριε των δυνάμεων». Θα το βρείτε εδώ. Το αναφέρω διότι σε 10 μέρες περίπου αυτός ο ύμνος θα ξανακουστεί. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει το ότι ο μακαριστός το ψάλλει σε πλ. δ', όπως είναι διαδεδομένο στις μέρες μας, και όχι σε πλ. β', όπως είναι η μουσική μας παράδοση. Από πότε άραγε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται η μελοποίηση αυτή και πώς καθιερώθηκε, γνωρίζει κανείς;

Σύμφωνα με την παραλλαγή "ο δε δεύτερος εν αναβάσει δίφωνον έχει τον τέταρτον εν δε καταβάσει πλάγιον του τετάρτου ούτος εστίν ο νέανες ούτως: νε α νε όστις και μέσος δεύτερος λέγεται "
View attachment deyteros_pl_d.bmp
 
Ο Ειρηναίος ήξερε να ψάλλει σωστά, κάτι το οποίο συναντάμε σήμερα πολύ σπάνια έως καθόλου από νέους ψάλτες κάτω των 50 ετών.

Ελάχιστοι είναι σήμερα αυτοί που γνωρίζουν να ψάλλουν σωστά λέγετο
Ελάχιστοι είναι σήμερα αυτοί που γνωρίζουν να ψάλλουν σωστά βαρύ
Ελάχιστοι είναι σήμερα αυτοί που γνωρίζουν την διαφορά λεγέτου και βαρύ
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν να χρησιμοποιούν και να ψάλλουν τον δεύτερο ήχο
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως να αλλάζουν από τον ένα ήχο στον άλλο.
Ελάχιστοι είναι σήμερα αυτοί που γνωρίζουν πως να μετράνε και να διαιρούν τον χρόνο
Ελάχιστοι είναι σήμερα αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο να ερμηνεύουν τις έγχρονες και άχρονες υποστάσεις
...
 
Aνέβηκε χθες στη συμβολή, και συγκεκριμένα εδώ, το κοντάκιο «Η Παρθένος σήμερον» από τον μακαριστό μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο Παπαμιχαήλ. Δεν το είχαμε πλήρες ως τώρα, μόνο ως δείγμα από τη σελίδα του αρχείου της Μέλπως Μερλιέ. Δεδομένου ότι προέρχεται από παλαιά εκπομπή του Αγγελόπουλου και ότι ο ήχος δεν είναι καλός, το έχει μήπως κάποιος φίλος στο αρχείο του σε καλύτερη ποιότητα από την ίδια εκπομπή;
 
Last edited:
Back
Top