Καλησπέρα σας κ.Κιαμηλίδη,
εννοούσα για τον Μελωδό.
Επισυνάπτω σε pdf 5 σελίδων δείγμα 3 ύμνων.
Επάνω & αριστερά στην αρχή του κάθε ύμνου υπάρχει ένας ''ηλεκτρονικός συνδετήρας'' που είναι το συν/νο ηχητικό με τον Μελωδό.
διπλό αριστερό κλικ και έχουμε την αναπαραγωγή του ηχητικού, βλέποντας και το μουσικό κείμενο.
Σχετικά με τα μουσικά διαστήματα έχουν γραφτεί από τους ειδήμονες πάρα πολλά, και από την εφαρμογή των στον Μελωδό, εκτιμώ, πως δεν υπάρχουν κλειδωμένα διαστήματα για κάθε ήχο, αλλά ο κάθε Ιεροψάλτης ψάλλει ανάλογα με τα ακούσματά του και το προσωπικό του μουσικό αισθητήριο.
Αυτό το διαπίστωσα, όταν στον ίδιο ύμνο δύο ειδήμονες Ιεροψάλτες Φίλοι μου είθελαν διαφορετικά διαστήματα, και εγώ ο τρίτος διαφορετικά από τους δύο.
Συγκεκριμένα στο Εωθινό Δοξαστικό του Β΄ήχου Μετά μύρων ...., ο ένας Φίλος μου άκουσε τα διαστήματα Βου-Γα- Δι-Κε-Ζω΄-Νη΄ με 8-12,24- 8-14-8-12,24, μου λέει, Βασίλ!!!! Βασιλικίζεις!!!!, και επέλεξε ως ΔΙ-Κε-Ζω-Νη 9-13-8.
Όταν το άκουσε ο Ετερος Φίλος μου, μου είπε πως αυτός τον Δι-κε τον θεωρεί μεγάλο, και μου ζήτησε να επιλέξω την κλίμακα Βου-Γα- Δι-Κε-Ζω΄-Νη΄ με 8-12,24- 8-14-8-12,24, και όταν το άκουσε, μου είπε ναι εγώ έτσι το ψάλλω,
και εγώ του είπα πως και εγώ το ψάλλω με τα διαστήματα που του Φίλου μου του κ. Γεωργίου Μιχαλάκη, που είναι διαφορετικά από τα δύο προηγούμενα.
Διευκρινίζω, πως στην κλίμακα του 3ου ύμνου, ο άνω χρωματικός Νη΄ στην ανάβασή του είναι ως πα πλ. β΄, δηλαδή Νη΄Πα΄Βου΄Γα΄ είναι διαστήματα σκληρού χρωματικού, κάτι που στο μουσικό κείμενο δεν καταγράφεται (εκτός και εάν υπονοείται διότι δεν είμαι ειδικός ) ενώ από άκουσμα που έχω από Αγιορείτες Πατέρες νομίζω πως έτσι ψάλλεται.
Περισσότερα αλλά και ακριβή πλέον θα έχουμε μετά την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση, όπου θα έχουμε στην διάθεσή μας εκτός των άλων και ακριβή και ευκολόχρηστο φασματογράφο, που θα καταγράφει τα διαστήματα του προτύπου, και θα δημιουργούμε σε 3 λεπτά και με ακρίβεια πλέον την επιθυμητή κλίμακα.
Όλα αυτά μόνον ως ένα δείγμα.
Βασίλης Κιαμηλίδης