Ι Αρβανίτης: Ο άγγελος-Φωτίζου

Status
Not open for further replies.
Και το της Κυριακής του Πάσχα.

(Γι' αυτό πήρα και ένα κομποσκοινάκι δώρο από Αγιορείτη μοναχό που το άκουσε πέρισυ και του άρεσε)

Χριστός Ανέστη.
Το ψάλλω συχνά κ πρέπει να ευχαριστήσω για ακόμη
μια φορά τον Γιάννη Αρβανίτη. Όμορφη σύνθεση κ
ωραία γραφή.

(Γι' αυτό πήρα και ένα κομποσκοινάκι δώρο από Αγιορείτη μοναχό που το άκουσε πέρισυ και του άρεσε)

Χριστός Ανεστη, Γιάννη !

Αν το ψάλλαμε εμεις στην Θεσσαλονίκη και μας άκουγαν οι δάσκαλοί μας, θα πήγαινε το δούλεμα σύννεφο!

Εννοώ για τις συλλαβές οι οποίες χωρίς να έχουν τόνους υπερτονίζονται.
Αυτό όμως δεν μηδενίζει τον κόπο του μελοποιού ούτε και την καλή του πρόθεση

Νάσαι καλά Γιάννη.

Αν το ψάλλαμε εμεις στην Θεσσαλονίκη και μας άκουγαν οι δάσκαλοί μας, θα πήγαινε το δούλεμα σύννεφο!

Ενώ τώρα ;
Ευτυχώς που δεν ζουν , οι δάσκαλοι (οι περισσότεροι ) να δουν (...και να ακούσουν ..) , την κατάντια , της πάλαι ποτέ , ψαλτομάνας Θεσσαλονίκης ...
Εκεί να δεις δούλεμα....

Ενώ τώρα ;
Ευτυχώς που δεν ζουν , οι δάσκαλοι (οι περισσότεροι ) να δουν (...και να ακούσουν ..) , την κατάντια , της πάλαι ποτέ , ψαλτομάνας Θεσσαλονίκης ...
Εκεί να δεις δούλεμα....

Απόστολε Χριστός Ανέστη !

Νομίζω οτι η ουσία είναι αυτά που ψαλίδισες ! Συμφωνείς ;

Απόστολε Χριστός Ανέστη !

Νομίζω οτι η ουσία είναι αυτά που ψαλίδισες ! Συμφωνείς ;
δηλαδή :
Χριστός Ανεστη, Γιάννη

Νάσαι καλά Γιάννη.
..ας μείνουμε σε αυτό τότε και στην τεράστια "αξία" του Γιάννη.
Αληθώς ο Κύριος!

Last edited:
Χριστός Ανεστη, Γιάννη !

Νάσαι καλά Γιάννη.

Αληθώς ανέστη!

Αφού με θάβεις πρώτα, μου βγάζεις μετά λιγάκι το κεφάλι απ' το χώμα....
Να υποθέσω λοιπόν ότι οι αγαπητοί σου δάσκαλοι κι εσύ θα γελάτε και με τα μέλη του Πέτρου, του Μπερεκέτη, του Μπαλασίου και άλλων παλαιών που έχουν πληθώρα τέτοιων στοιχείων. Αν γελάτε μ' αυτούς, τιμή μου να γελάτε και με μένα.

Νομίζω πρέπει να δεις καλύτερα την κλασσική μελοποιΐα.

Χριστός ανέστη !!! Ακουσα το εν λόγω Μεγαλυνάριον του Πάσχα , τονισμένο από τον Κ. Αρβανίτη , είδα τα πολλά ευχαριστήρια που πήρε , διάβασα και τα διάφορα σχόλια με πρώτο του κ. Θεοδ. Αιτωλού. Ο κ. Αρβανίτης έχει την ικανότητα και το '' τάλαντον '' της Μελοποι ί ας , το οποίο απαιτεί πολλές μουσικές γνώσεις... λίγοι , σημερινοί ψάλτες και μελωδοί το έχουν...!!! Δεν θα αναφερθώ στους πολλούς και μεγάλους Κλασσικούς Μελοποιούς... Από τους νεώτερους , ξεχωρίζει ο Μέγας Πρίγγος , ο οποίος συνέθεσε πολλά Μέλη , αλλά και εκσυγχρόνισε κλασσικές μελωδίες , κυρίως Δοξαστικά και Παπαδικά Μέλη. Οι νεώτεροι του Πρίγγου , [ Καραμάνης , Χρύσανθος , Ταλιαδώρος και άλλοι ] , διασκεύασαν . η συνέρραψαν διάφορα μελωδήματα , κλασσικά και νεώτερα.. Κάτι παρόμοιο κάνει και ο κ. Αρβανίτης , στο εν λόγω Μεγαλυνάριον και όχι μονον σε αυτό... Στη ο. Λειτουργία του Μ. Βασιλειου , πήρε κλασσικές θέσεις και συνέθεσε '' Το άγιος , άγος.. και Τήν γαρ σην μήτραν σε ήχο ΠΛ. Β. [ Νενανώ ] ??... Συνάδελφοι , η Ψαλτική Τέχνη , δεν είναι '' στατική '' , εχει τη δυναμική της... Αλλά υπάρχουν ορισμένα μελωδήματα , ιδιόμελα , τα οποία δεν επιδέχονται , τροποποιήσεις , διασκευές, αλλαγή ήχου , τα σεβάστηκαν όλοι οι μεγάλοι Ερμηνευτές και μελοποιοί.... Κάποιος συνάδελφος... έχει μελοποιήσει '' την ΚΑΣΣΙΑΝΗ '' , σε ήχους πλ. ά και τρίτο...!!! Για τα χερουβικα και κοινωνικά , τι να πω ?? Επικρατεί το απόλυτο '' ΜΠΆΧΑΛΟ '' !! ΤΑ Κλασσικά Μαθήματα , επιτρέπουν να κάνεις ψάλλοντάς τα όλες τις απαραίτητες α να λ ύ σ ε ι ς.. !!! [ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ] Αυτά τα λίγα , από την πολύχρονη εμπειρία μου , με παρρησια και αγάπη !!!!! ΒΑΣ. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.

Χριστός Ανεστη, Γιάννη !

Νάσαι καλά Γιάννη.

...

Last edited:
...
τα μέλη του Πέτρου, του Μπερεκέτη, του Μπαλασίου και άλλων παλαιών που έχουν πληθώρα τέτοιων στοιχείων
Νομίζω πρέπει να δεις καλύτερα την κλασσική μελοποιΐα.

Επι τη βάσει ποιού κλασικού συνθέτη γράφηκε το παραπάνω κείμενο;

Είπε κανείς ότι γράφτηκε στη βάση κάποιου κλασικού συνθέτη; Οι γραμμές και ο τρόπος πλοκής τους είναι που βασίζεται στην κλασική μελοποιία.

Είπε κανείς ότι γράφτηκε στη βάση κάποιου κλασικού συνθέτη; Οι γραμμές και ο τρόπος πλοκής τους είναι που βασίζεται στην κλασική μελοποιία.

neoklis ποιά είναι για εσάς η κλασική μελοποιία;

... ποιά είναι για εσάς η κλασική μελοποιία;

Απαντώντας διαισθητικά και όχι επιστημονικά, θα έλεγα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.

Προσπαθώ να βρω σε ποιο κλασικό κείμενο το Άγγελος Εβόα , έχει ατελείς στον Κε.

Last edited:

Κανενός συγκεκριμένα και όλων μαζί.
Ως προς τις καταλήξεις στο Κε, υπάρχουν τέτοιες στον Α' ειρμολογικό. Η δε εκτενής θέση που καταλήγει στον Κε είναι απλά ανάπτυξις συντομώτερης (βλ. π.χ. στην Θ' Ωδή του Μπερεκέτη, Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως μια συντομώτερη μορφή στο "ω θαύμα"). Βλ. επίσης κανονικές στιχηραρικές θέσεις επί του Κε στο "Συμφώνως Παρθένε" και "Ευφραίνου, αγάλλου" του Κ. Πρίγγου, θέσεις σχετικές με τον πλ. Α΄επίσης και σε άλλες συνθέσεις αυτού του μέλους (Εφεσίου, Φαρλέκα, Κουντιάδου κ.ά.
Ως προς δε το θέμα της προβολής των ατόνων συλλαβών, σας αφήνω να κοιτάξετε τα κλασσικά μέλη (Ειρμολόγιο Π. Βυζαντίου, Ειρμολόγιο Π. Λαμπαδαρίου, Δοζαστάριον του αυτού, Δοξολογίες Π. Μπερεκέτη, Μπαλασίου, Γερμανού, Πολυελέους Πέτρου και των προ αυτού και εί τι άλλο).

κ. Γιάννη, ἐνω τά περισσότερα πού ἔχετε γράψει τά θεωρῶ καλά, κατά τήν ταπεινή μου ἄποψη, τό συγκεκριμένο δέν «τραβάει».
Κάνει κάτι τσαλιμάκια καί πετάγματα πού δέν τά ἔχουμε δεῖ πουθενά.
Σέ μερικά σημεια κάτω ἀπό ολίγον καί κεντήματα βάζετε σύμβολο ἐν εἳδη σταυροῦ τό ὁποῖον δέν συναντᾶται πουθενά στά συγγράμματα Χουρμουζίουω κ.λ.π μεταφραστῶν πού ἀκολουθοῦμε καί σήμερα.
Ποιός ὁ λόγος ἀφοῦ ἡ κοινότητα τῶν ἱεροψαλτῶν δέν τά γνωρίζει;

Last edited:
Ρε παιδια γιατι τοσος ντορος; Ο κ. Αρβανιτης ειναι κατα τη γνωμη μου ο πιο σοβαρος συνθετης των ημερων μας, (και σιγουρα απο τους ελαχιστους που μπορουν να ονομαστουν συνθετες) αλλα μια συνθεση του δεν μας (μου) πολυαρεσε. Αυτο δεν τον μειωνει ως συνθετη.

Τωρα οσον αφορα τους παρατονισμους νομιζω οτι η παραδοση εξελισεται και δεν ειναι δειγμα κλασικοτητας ο παρατονισμος.

Ειναι μια προσπαθεια να γραφει κατι που να μην παραπεμπει στο κλασικο απ οτι καταλαβα.

Ευχαριστουμε για την αναρτηση.

κ. Γιάννη, ἐνω τά περισσότερα πού ἔχετε γράψει τά θεωρῶ καλά, κατά τήν ταπεινή μου ἄποψη, τό συγκεκριμένο δέν «τραβάει».
Κάνει κάτι τσαλιμάκια καί πετάγματα πού δέν τά ἔχουμε δεῖ πουθενά.
Σέ μερικά σημεια κάτω ἀπό ολίγον καί κεντήματα βάζετε σύμβολο ἐν εἳδη σταυροῦ τό ὁποῖον δέν συναντᾶται πουθενά στά συγγράμματα Χουρμουζίουω κ.λ.π μεταφραστῶν πού ἀκολουθοῦμε καί σήμερα.
Ποιός ὁ λόγος ἀφοῦ ἡ κοινότητα τῶν ἱεροψαλτῶν δέν τά γνωρίζει;
Γιά νά ἔχουμε τρόπους ἐπικοινωνίας δέν ἀρκεῖ τό ιντερνετ, πρέπει νά ἔχουμε κοινά σύμβολα.

Δημήτρη, Χριστός ανέστη!
δεν νομίζω ότι είναι υποχρεωτικό να έχετε συναντήσει κάτι κάπου οπωσδήποτε, για να "τραβάει". Ούτε νομίζω ότι όλα αυτά που ψάλλονται σήμερα έχουν μελωδικές κινήσεις που τις συναντάει κανείς κι αλλού και ειδικότερα στα κλασσικά μέλη. Και μάλλον έχουν πολύ περισσότερα παράξενα, από τα δικά μου και μάλιστα και μελωδικές κινήσεις που ουδέποτε υπήρξαν μέρος του ύφους της εκκλησιαστικής μουσικής.
Αυτά που γράφω εγώ, μάλλον τα έχετε συναντήσει, αλλά τα έχετε μάλλον ξεχάσει. Ας πώ μερικά:

1. "Ο άγγελος εβόα": δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πώ ότι περιέχει γνωστές μελωδικές κινήσεις.

2. "τη κεχαριτωμένη": για την επέκταση του "τη" με τη συγκεριμένη μελωδική κίνηση βλ. π.χ. το "εξαπεστέλλοντο" στο Α' Εωθινό του Πέτρου, σε άτονη συλλαβή κι εκεί. βλ. π.χ. επίσης π.χ. το "Μυστήριον ξένον" του Πέτρου. και στις δυο περιπτώσεις η άτονη συλλαβή έχει και μεγαλύτερη διάρκεια από τις γειτονικές τις (κι από την τονιζόμενη που ακολουθεί. Και βέβαια χίλιες-δυο άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Το ότι η άτονη συλλ. -ρι- είναι πιο ψηλά, που το παράξενο. Μήπως στο "της δεήσεώς μου" στο Κύριε εκέκραξα του Α' δεν είναι ψηλότερα; Και σε χίλιες δυο άλλες περιπτώσεις ανάλογες. Εκτόε αν οι παλαιοί δεν ήξεραν και πρέπει εμείς να τα διορθώσουμε όλα.

3. "Φωτίζου, φωτίζου": το -τι-=κλασσικό μοτίβο (Κύλισμα). Το -ζου-, που είναι άτονη συλλαβή και επεκτείνεται πρβλ. με τα παραπάνω στο 3. Ως προς το πέταγμα δε, θα βρεί τέτοια κανείς π.χ. στους Πολυελέους (και με 4 φωνές ακόμα), πρβλ. δε και με την ανάλυση που γίνεται στο μισό χρόνο σε γραμμή Ψηφιστού-Ολίγου-Κεντημάτων. Πού το παράξενο κι εδώ;

4. "η νέα Ιερουσαλήμ": Κύλισμα (4χρόνοι) στην άτονη συλλαβή, πρβλ. το "άσατε τω Κύρίω" στο "Χριστός γεννάται του Πέτρου.
Η θέση στο -ρου-: υπάρχει αυτή η ανάλυση αντί άλλης απλούστερης, στο "Θεοτόκε Παρθένε" του Μ. Γούτα, εξ ού και ελήφθη.

5. Παραπλησίως με το 4 στο "η γαρ δόξα....ανέτειλε"

6. "χόρευε...Σιών": κλασσικές θέσεις. Το 4φωνο πέταγμα στο "νύν" βλ. π.χ. σε Πολυελέους (πχ. του Δανιήλ) μ' αυτό το μελωδικό σχήμα (ή με Κλάσμα και Γοργόν). Το 4φωνο πέταγμα στο "αγάλλου" πρβλ. με "εις τους αιώνας, Αμήν", "τα δικαιώματά σου" στη Δοξολογία Δ' Αγια Πέτρου. Τα πετάγματα χρησιμοποιούνται εδώ από μένα για την απόδοση του "σκιρτήματος" και του "χορού".

7. "Θεοτόκε": κλασσική γραμμή από τα παπαδικά και το καλοφωνικό ειρμολόγιο, γνωστή, γνωστότατη.

8. "εγ'ερσει του": πρβλ. "γαρ δεδόξασται" στο "Χριστός εν πόλει του Μπερεκέτη.

9. Ως προς τα σημάδια που λές ότι δεν γνωρίζεις εσύ και η ψαλτική κοινότης, αν και δεν είναι δα και τίποτε να ρωτήση κανείς και να τα μάθει, μπορείτε κάλλιστα να τα αγνοήσετε, όπως επανειλημμένως έχω γράψει, και να ψάλετε το μέλος, όπως γνωρίζετε.

Status
Not open for further replies.
Back